Gerard Oud en Mirjam Ganzevles zijn de procesbegeleiders van Op Morgen Vorden. Foto: Richard Stegers
Gerard Oud en Mirjam Ganzevles zijn de procesbegeleiders van Op Morgen Vorden. Foto: Richard Stegers

Startbijeenkomst Dorps Energie Plan (DEP) in Kulturhus

Algemeen

VORDEN – De gemeente Bronckhorst wil zo snel mogelijk na 2030 energieneutraal zijn. Om dat doel te bereiken moet er nog veel gebeuren. De gemeente wil inwoners betrekken bij de duurzaamheidsplannen. Meedenken, meepraten én meedoen, zo luidt het motto. In dat kader werd woensdagavond 17 april de startbijeenkomst van de werkgroep Op Morgen Vorden in het Kulturhus gehouden. “De mensen die er waren, toonden zich enthousiast en betrokken”, concluderen Gerard Oud en Mirjam Ganzevles, procesbegeleiders van Op Morgen Vorden.

Door Richard Stegers

Gerard Oud en Mirjam Ganzevles zijn namens de gemeente aangesteld als procesbegeleiders. Zij leggen de verbinding met de inwoners. Want draagvlak is van groot belang voor de haalbaarheid van het Dorps Energie Plan (DEP). Dat plan met concrete maatregelen moet er in november liggen, zo is het uitgangspunt. In de komende maanden gaan werkgroepen aan de slag om verschillende onderwerpen uit te werken. Ook de rol van de gemeente wordt daarbij meegenomen. “We zijn blij dat er inmiddels vier werkgroepen geformeerd konden worden. De thema’s lokale opwek, verduurzaming woningen, participatie en energieopslag zijn inmiddels afgedekt.” Er wordt nog gekeken of het aantal thema’s en daarmee werkgroepen kan worden uitgebreid. Daarvoor zijn mensen nodig die er tijd en energie in willen steken. We hopen zo op meer werkgroepleden.” Ze kunnen zich melden via de website: op-morgen.nl/aanmeldformulier-vorden.

Enquête
Tijdens de startbijeenkomst waren ongeveer veertig belangstellenden aanwezig. Ze werden toegesproken door wethouder Wilko Pelgrom en Martijn Wubbolts van de gemeente Bronckhorst. De noodzaak van verduurzaming en de gevolgen van de energietransitie kwamen daarbij aan bod. De voordelen van zonneparken en windmolens bleven niet onvermeld. Al eerder konden alle inwoners van Vorden een enquête invullen. De resultaten daarvan werden woensdagavond gepresenteerd. “Er reageerden 670 mensen. Dat is een respons van zo’n twintig procent, erg hoog”, vertelt Oud. “We zijn daarover heel tevreden”, vult Ganzevles aan.

Er kwamen verschillende zaken uit de resultaten naar voren. Wat is er al gedaan om huizen te verduurzamen, wat wil men doen en waarom eventueel niet? Het geeft een beeld van wat er nog moet gebeuren en of er bereidheid is om dat nog te doen. “Een groot deel heeft al maatregelen genomen, zo bleek. Wat ook duidelijk wordt uit de enquête is dat de kosten soms een struikelblok vormen.” Mensen willen wel verduurzamen maar denken dat het te duur is of weten niet hoe het moet. “Via subsidies of leningen met een lage rente zijn er verschillende mogelijkheden. Er zijn ook mensen die het te ingewikkeld vinden en niet weten hoe ze een en ander moeten aanpakken. Die mensen bieden we graag de helpende hand.” Ze kunnen zich ook via de website melden. 

Huis-aan-huisbezoeken is de volgende stap in het proces. Vanaf mei worden er twee wijken bezocht. Het gaat om Brinkerhof in het dorp en de Wildenborch in het buitengebied. Het is de bedoeling dat Op Morgen Vorden met behulp van energiecoaches er tachtig adressen bezoekt. Er wordt dan voorlichting gegeven, naar kansen gekeken en gevraagd waar de mensen tegenaan lopen. “Hoe kunnen we ze helpen een volgende stap te zetten als het om duurzaamheidsmaatregelen gaat. Dat is de insteek.” Afhankelijk van het succes van de huis-aan-huisbezoeken wordt daarna bekeken of er meer wijken op dezelfde manier worden aangepakt. “Zo ontstaat een goed beeld, en kunnen we ook beoordelen of de enquête representatief is. Alles is erop gericht om mensen te stimuleren en de energietransitie in Vorden verder te helpen.”


www.op-morgen.nl/projecten/vorden

De startbijeenkomst krijgt een vervolg met huis-aan-huisbezoeken in twee Vordense wijken. Foto: PR
Belangstellenden gingen in groepjes aan de slag met verschillende thema’s. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant