Beatrijs van Riessen samen met samen met Martine, Niels, Bram en Bianca. Foto: PR
Beatrijs van Riessen samen met samen met Martine, Niels, Bram en Bianca. Foto: PR

'We bieden al 50 jaar ondersteuning aan mensen met een beperking'

WINTERSWIJK - Het jaar 2019 is een bijzonder jaar voor Estinea. De zorgorganisatie bestaat 50 jaar. Een mijlpaal waar de organisatie in de maand maart uitgebreid bij stil staat.

"We bieden al 50 jaar ondersteuning aan mensen met een beperking. In de beginperiode alleen in de Achterhoek, maar inmiddels worden we ook al jarenlang als een goed gewaardeerde aanbieder in Twente gezien. Zo'n mijlpaal van 50 jaar vinden we zelf best bijzonder. En zeker een reden om hier samen feestelijk bij stil te staan. Dat gaan we natuurlijk dan ook doen!", aldus bestuurder Beatrijs van Riessen. "Voor ons is de maand maart een echte feestmaand. We starten, hoe kan het ook anders, met een feestelijke dag voor iedereen die we ondersteunen. We leggen letterlijk en figuurlijk de rode loper voor iedereen uit en bezorgen alle gasten hopelijk een dag vol geluksmomenten. Vervolgens sluiten we de maand af met een middag speciaal voor relaties en ouders/contactpersonen en een feestavond voor al onze medewerkers én vrijwilligers."

Levensgeluk én werkplezier
Van Riessen: "Bij Estinea zetten wij ons in om een bijdrage te leveren aan het levensgeluk van mensen met een beperking. We helpen hen bij het verwerven en behouden van een eigen plek in de samenleving. Collega's zetten zich hier iedere dag vaak voor honderd procent voor in. En zij doen dat vrijwel zonder uitzondering met veel plezier en voldoening. Dat levensgeluk en werkplezier dé woorden van Estinea zijn, is dan ook niet zo vreemd." Ze vervolgt: "We vinden het dan ook echt 'n geluk om dit jubileum te kunnen vieren. In maart is het feest voor iedereen bij Estinea!"

Vrienden vieren ook feest
Ook Stichting Vrienden van Estinea bestaat in 2019 al ruim 50 jaar. Deze stichting zet zich in om mensen met een beperking af en toe een extra steuntje in de rug te kunnen bieden. Ze zamelen geld in en leveren een bijdrage aan de realisatie van activiteiten, voorzieningen en zorgprojecten waar geen reguliere financiering voor is. De Vrienden verbinden hun ruim vijftig jarige bestaan aan het jubileum van Estinea. Zij doen dit door een bijdrage te leveren aan de feestdag voor de mensen die Estinea ondersteunt. Daarnaast zijn alle donateurs uitgenodigd voor de afsluitende middag voor relaties en ouders/contactpersonen.

Stukje geschiedenis
Op 7 maart 1969 wordt in Aalten de 'Stichting Tehuizen en Dagverblijven voor geestelijk gehandicapten' opgericht. Deze stichting (ook wel STD) verandert in de jaren daarna een paar keer van naam. In 1994 start 's Heeren Loo in Aalten een dependance van de Hartenberg: de 'Slaaborg'. Als gedurende de daarop volgende jaren blijkt dat STD en Slaaborg veel overeenkomsten hebben op het vlak van doelstelling en uitgangspunten, ontstaat op 1 januari 2003 uit de samenvoeging van beide organisaties: stichting Estinea. De naam Estinea bestaat uit twee delen. 'Est' staat voor oost, het gebied in Nederland waar we actief zijn. 'Nea' verwijst naar de continue vernieuwing die de organisatie nastreeft in de ondersteuning en begeleiding. Vernieuwing die Estinea inmiddels dus al 50 jaar biedt.


www.estinea.nl


Cursus Kunstgeschiedenis in bieb Zelhem

REGIO/ZELHEM - Eind januari begint er een nieuwe cursus kunstgeschiedenis in de bibliotheek in Zelhem. Deze lezingencyclus wordt gegeven door Iris Maalderink-Besselink in samenwerking met de Galerie Bibliotheek Zelhem.

De cursussen worden gehouden op maandagochtend (aanvang 10.00 uur), woensdag- en donderdagavond (aanvang 20.00 uur) en duren ongeveer twee uur, inclusief een (koffie)pauze. De vijf lezingen zijn verdeeld over tien weken. De kosten bedragen 60 euro en voor Vrienden van de galerie 55 euro. Omdat de cursus zowel op de maandagochtend als op de woensdag- en donderdagavond gegeven wordt, is het mogelijk om incidenteel te wisselen.

Cursusdata:
Woensdagavond 30 januari, 13 en 27 februari, 13 en 27 maart; donderdagavond: 31 januari, 14 en 28 februari, 14 en 28 maart; maandagochtend: 4 en 18 februari, 4 en 18 maart en 1 april. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven door te mailen naar: a.maalderink@hccnet.nl. Graag in de mail even doorgeven welke avond de voorkeur heeft. Telefonisch aanmelden kan ook: Iris Maalderink-Besselink, 0314-621744.

Over Iris Maalderink
Kunsthistorica Iris Maalderink werkt onder andere als rondleidster in het Kröller-Müller Museum in Otterlo, Museum MORE in Gorssel en in Kasteel Ruurlo. Daarnaast geeft zij al ruim tien jaar cursussen kunstgeschiedenis die zijn opgezet voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst. Deze keer is het thema: Vijf hedendaagse kunstenaars. Elke avond zal er één kunstenaar centraal staan. De kunstenaars die besproken zullen worden zijn: Damien Hirst, Anish Kapoor, Roni Horn, Isa Genzken en Pierre Huyghe.


Zangdienst 'Vorden zingt'

VORDEN - Zondag 27 januari om 19.00 uur is er in de Dorpskerk van Vorden weer een zangdienst. Er wordt gezongen uit diverse bundels en deze liederen zijn in de afgelopen tijd op verzoek aangevraagd.

De muzikale begeleiding hierbij is in handen van de heer W. Kuipers uit Apeldoorn die het orgel bespeelt. Hij zal muzikaal terzijde worden gestaan door trompettist Reik Heusinkveld eveneens uit Apeldoorn die een extra feestelijk tintje zal geven aan het geheel.Tussen dit alles door is er een kort meditatief moment door pastor Th. Menting uit Wehl over het thema: 'Voor wie zou ik bang zijn?'. Na afloop kan er nog gezellig nagepraat worden onder het genot van koffie of thee en er is ook een boekentafel met gratis uitleen. Er kunnen eveneens nieuwe verzoekliederen worden aangevraagd voor de volgende zangdienst.


Zang – en ontmoetingsdienst Achterhoek

ZELHEM - Zondagmiddag 3 februari is er in Zelhem een zang- en ontmoetingsdienst georganiseerd door Stichting de Opdracht. Dit is in Cultureel Centrum De Brink, Stationsplein 12 (ingang zaal via parkeerplaats achterzijde, Industrieweg). Voorganger is Gijsbert Tomassen uit Ermelo. Het zangduo, Anja den Bakker en Yvonne Beeftink, zal meewerken. De toegang is vrij, wel is er een collecte. Na afloop is er koffie. Voor meer info, bel 0314-622878 of kijk op www.stichtingdeopdracht.nl.