Foto: Interview met Hans Krabbenborg,cameraman Freddy Nauta.
Foto: Interview met Hans Krabbenborg,cameraman Freddy Nauta.

Voortgang filmdocumentaire Ode aan Vorden

Vorden - Initiatiefnemer Fons Rouwhorst, begon drie jaar geleden met het schrijven van de blauwdruk (script) voor een documentaire over Vorden. De blauwdruk beschrijft alles wat er straks te 'zien' en te 'horen' is in de film tot in het kleinste detail. Fons, stelde zich als doel tijdens het schrijven van het script om een zo breed mogelijk beeld te maken van dit mooie dorp. Daarbij ging hij op zoek naar de historische, landschappelijke en sociale factoren waardoor de Vordense gemeenschap zo bijzonder is. De documentaire die in 2 x 45 minuten laat zien waarin een klein dorp groot kan zijn.

De afgelopen maanden zijn er veel opnames gemaakt voor de filmdocumentaire "Ode aan Vorden". Buurtschappen (Delden, Linde, Medler en Kerkdorp Kranenburg), verenigingen, prachtige natuuropnames rondom Vorden en een aantal interviews met Vordenaren liggen in middels vast. Fons: "Wij gaan een professioneel document maken. Daar gaat heel veel tijd in zitten, doordat het voorbereidend werk goed is vastgelegd in een script, kunnen we deze maanden vrij makkelijk de opnames op locatie maken.

Ode aan Vorden begint met de geschiedenis van het ontstaan van Vorden. Daarin zijn veel archieffoto's en oude filmfragmenten verwerkt. In die zeven minuten achtergrondinformatie zit wel een maand zoekwerk. Soms moeten honderden beelden bekeken worden totdat het éne super scherpe, high-resolution is gevonden.

Fons: "Film maken betekent verhalen vertellen. Dat kun je doen met tekst of beeld. Als diaklankbeeldmaker leerde ik hoe je een verhaal via dia-beelden kunt vertellen: één dia, met bijschrift. Als je leert om zo de essentie te vangen, dan heb je daar veel profijt van bij het maken van een film. Als mij om advies gevraagd wordt, hoe of waar men moet beginnen, dan geef ik meestal als tip om eerst met een gewoon fototoestel te starten."

Interviews
Fons vervolgt: "Aan de hand van een interview kunnen we persoonlijke herinneringen en belevenissen van Vordenaren vastleggen voor later. Een mooi voorbeeld hiervan is de frontman van de inmiddels opgeheven band Kasbandje, Hans Krabbenborg. Zijn vertelkunst en de wijze waarop hij zijn uiterlijke charme weet bloot te geven aan de cameraman Freddy Nauta is een genot om naar te kijken". Ben Colenbrander uit Vorden heeft zich aangesloten bij de filmcast, zijn eerste interview met Hans Krabbenborg ligt inmiddels vast.

"Bij toeval kwamen we terecht bij school "Het Hoge". Als bezoeker werden we verrast door de openheid van het gebouw. Waar we ook liepen, overal zag je leerlingen ronddwarrelend door de open ruimtes. De architect heeft gespeeld met kleur en detail, met kleine knipoog naar de moderne onderwijsvorm van de toekomst. Het is niet te doen om alle scholen in Vorden in beeld brengen. Maar om straks de kijker een vergelijking te laten zien hoe de olde schole van vroeger eruit zag en de school van nu, past Het Hoge prima in de lijn van de regisseur ".

Groepsgebeuren
"Geen enkel mens kan alles goed en dat geldt ook voor mij. Daarom verzamel ik vooral mensen om me heen die me aanvullen, die talenten hebben waar ik niet over beschikt. Het maken van een boeiende dorpsdocumentaire is vaak het resultaat van de gezamenlijke krachtsinspanning van een hele groep. Ik zoek naar mensen met andere expertises dan ik zelf. Ik richt me op de productie; dus het regelen van mensen en locaties en af en toe sta ik achter de camera.

Een hele klus, maar dankbaar werk, wanneer je ziet hoe er door de Vordenaren wordt meegewerkt en meegedacht om de documentaire "Ode aan Vorden" tot een succes te maken. Wel moet je af en toe flexibel zijn, want soms lopen afspraken anders dan dat je ze gepland hebt. Als we in hetzelfde tempo opnames kunnen maken zoals we dat de afgelopen maanden hebben gedaan, dan verwachten we oktober/november 2016 de film "Ode aan Vorden" aan het publiek te kunnen vertonen."

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden