Afbeelding

Prachtige verhalen, mooie vriendschappen

-

Vorden – Sinds de start van het initiatief om elke dinsdag een Ontmoeting & Dagbesteding in Kulturhus Het Dorpscentrum: de Soos te houden, heeft een wisselende groep ouderen deelgenomen. Nu, drie maanden later, kijkt er een vaste groep dames en heren terug. Zij zijn onverdeeld tevreden. De activiteiten zijn leuk en de gesprekken met elkaar ervaren zij als zeer waardevol.

Sociaal consulent Wilma Berns blikt terug. "Ik ben op dit moment tevreden. Als ik zie hoe mooi werk de vrijwilligers doen en dat de mensen die er nu zijn genieten. Toch zou ik meer mensen de mogelijkheid willen bieden om deel te nemen. En ook nog meer vrijwilligers, dan kun je meer rouleren. Ik nodig belangstellenden graag uit om een kopje koffie mee te drinken. Neem iemand mee, familie of een vriendin, dan ervaren mensen zelf of het iets voor hen is en of het de juiste activiteit is. Dat is belangrijk," zegt Wilma. "Het is belangrijk dat mensen die de deur hier achter zich dichttrekken, denken: 'Ik heb een fijne dag gehad'. De groep maakt zelf de sfeer en de vrijwilligers ondersteunen dat."

Tijdens de koffie in de Soos vertellen de dames Groot-Nulend, Klein-Brinke en Abbink en de heren Bobbink, Schoolderman en Van de Pol over hun ervaringen. Een aantal van hen heeft de familie ver weg wonen, anderen krijgen elke week bezoek, maar zijn verder alleen. Een van de heren heeft een vrouw, die hem graag een dagje onder de mannen gunt.

Ontmoeting & Dagbesteding gaat vooral om het samenzijn en een dagje eruit zijn. "Er is hier meer te beleven dan in huis," vindt mijnheer Schoolderman. "Daar zit je maar alleen." Mevrouw Groot-Nulend vult aan. "Dat vind ik wel het belangrijkste, samen koffie drinken, een spelletje doen en handenarbeid. Een dagje uit en gezellig praten over van alles en nog wat."

De vrijwilligers Bertus Meijer en Els Visser zijn bijna elke dinsdag aanwezig. Bertien Ensing schoof 's middags aan. Aan de tafeltjes doen de gasten bordspellen, vooral het favoriete rummikub of sjoelen en er is een knutseltafel.
Er liggen deze keer bollen wol om een mandala te vlechten. "De mannen laten zich niet zo verleiden tot knutselwerken, wat je ook bedenkt," lacht Els. "Ik heb gevraagd of ze willen figuurzagen. Maar zij vinden het heerlijk om met z'n drieën een spel te doen, daar komen ze thuis niet aan toe. Deze vaste kern vindt het nog steeds allemaal leuk. Soms komt er iemand kijken."
De heer Schoolderman is elke dinsdag geweest, mevrouw Abbink miste één keertje. Het aantal dames en heren is gelijk. "Ze hebben echt een lekker groepje. Die hebben elkaar wel gevonden."

Van deze groep ouderen is er een aantal die ook is meegegaan met het computeren. Zij doen spelletjes op de iPad, die bijvoorbeeld de ANBO beschikbaar stelt. De heer Schoolderman heeft wel een computer thuis staan, maar gebruikt hem niet. "Ik heb daar geen moment spijt van," lacht hij.
Bertus laat de groep bewegen. "Ik heb heel lang linedance les gegeven. Daar zit heel veel beweging in, dus in deze groep moet je voorzichtig zijn. We hebben ook twee keer koersballen gedaan, dat vonden ze erg leuk. Dat is spel en bewegen, dubbelop. Ik rol de mat dadelijk weer uit." Het werd een gezellig partijtje meisjes tegen de jongens.

Ontmoeting & Dagbesteding wordt wekelijks georganiseerd op dinsdag van 10.00 tot 16.00 uur en gaat ook in de zomerperiode gewoon door. Een indicatie is niet nodig voor deelname aan deze dagactiviteit. Wel wordt een eigen bijdrage gevraagd, daar is een warme maaltijd bij inbegrepen.

Contactpersoon is sociaal consulent Wilma Berns, telefoon (0575) 553405, (06) 20712125 of mail w.berns@bronckhorst.nl.


Vervolg van de voorpagina

Ondernemershuis en andere ideeën

Vorden - Door het VOC werd tijdens de inspiratieavond 'Hart voor Vorden' het idee van een ondernemershuis gelanceerd, dat bijvoorbeeld in het pand van Sueters, Fixet of Van Zeeburg gehuisvest kan worden.

Voordelen van een ondernemershuis zijn dat ondernemers elkaar onderling kunnen versterken, het vergroot de leefbaarheid in het dorp, het is goed voor de lokale economie en het is een goede bestemming voor een leeg pand. Én je krijgt weer leven in het hart van Vorden.

Forumlid Van den Elst, zelf ZZP'er, spreekt het idee zeker aan. "Immers alleen is maar alleen. Maar ik denk niet dat een ZZP'er een maandelijks bedrag gaat betalen, want hij of zij gaat zich niet vastleggen. Een multifunctioneel pand met andere betalende bedrijven erin, gaat denk ik wel werken", merkt Van den Elst op.

Andere ideeën
Tijdens deze inspiratieavond worden door de aanwezigen nog andere plannen en ideeën gelanceerd, zoals een marketing- en sponsorplan, ontbijtservice 'BEL Vorden', een webwinkelvorden.nl, het etaleren en/of aanbieden van producten van ondernemers uit de omgeving van Vorden bij collega's of in een leegstaand pand, onbemand afhaalpunt voor postpakketten De Buren, een kunstuitleen.
En niet te vergeten het verder exploiteren van het toerisme in Vorden als Achtkastelendorp.

Hoe nu verder?
Prangende vraag aan het slot van de avond was natuurlijk hoe de initiatiefnemers van deze avond verder gaan. Antwoord kwam van Pater, die zei dat van deze avond een uitgebreid verslag gemaakt wordt en dat zij die gaan bespreken. Dan bepalen ze welke aangedragen suggesties ze oppakken en gaan uitwerken.
En de resultaten daarvan worden weer besproken door VOV en VOC tijdens een gecombineerde vergadering en natuurlijk met de Vordense bevolking. Aanwezige gemeenteambtenaren opperden de mogelijkheid om ook de behoefte te meten bij het inwonerspanel van de gemeente Bronckhorst.

Kloppend hart
Na afloop van de avond was er voor elke aanwezige een sticker met daarop een getekend hart en de tekst '…voor Vorden'.
De ondernemers namen dit mee met het besef dat het hart van Vorden alleen kan blijven kloppen als ze samenwerken en samen de schouders er onderzetten.

Dat ze hun hart op de goede plek hebben bewezen een aantal deze avond al door het belangeloos aanbieden van koffie, (gekoelde) drank, flesjes water en hapjes.


www.vov-vorden.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant