Tot aan hun middel gingen de deelnemers door de drek en het water.
Tot aan hun middel gingen de deelnemers door de drek en het water.

Blubberrun telt talloze indringende verhalen

Algemeen

Vorden – De Vordense Blubberrun was vorig jaar goed voor een donatie van 8100 euro aan het KWF Kankerbestrijding. Ongetwijfeld zal ook dit jaar weer een dergelijk bedrag op de rekening van het KWF worden gestort. Want zondag was de deelname met 1242 'ploeteraars' door de modder wederom groots van omvang. Er stond zelfs een half uur voor aanvang van de achtste editie een heuse twee kilometer lange file op de Lindeseweg richting de Lindesche Molen die pontificaal op deze zonovergoten herfstdag haar wieken liet draaien.

Door Jan Hendriksen

Het is rond de klok van tien uur en het is het al een gekrioel van jewelste rond de Lindesche Molen. Individueel en in groepsverband staat men in een lange rij voor het inschrijfbureau om het startnummer af te halen. "We hadden met duizend deelnemers de voorinschrijving al gesloten. Maar met dit mooie najaarsweer melden zich nog tientallen deelnemers", zo verklaart Arjan Mombarg, een van de organisatoren van de run. Mark Berenpas (10), Wesley Wasseveld (12), Wouter Uilenreef (12) en Larissa Reinders (12) staan in hun nog fel groene schone shirts voor de molen te wachten op hun teamgenoten. In groepsverband onder de noemer 'Lindesche Molen' hebben ze zich ingeschreven. Als de groep compleet is wordt er een fotosessie voor de molen gemaakt om vervolgens aan de massale warming-up deel te nemen.

De Lindese Enk trilt bijna letterlijk onder de voeten door het massale gespring van de deelnemers en de beats die uit de geluidsboxen spatten. In hun nog smetteloze T-shirts staan beide vriendinnen Renske Uilenreef (14) en Bente Lenselink (15) uit Toldijk vervolgens op het startschot te wachten. Met een enorme knal middels een carbidbus worden de deelnemers weggeschoten voor de runs over vier, zes en twaalf kilometer. Om enigszins herkenbaar te blijven voor de familieleden van Bente en Renske dragen beide meiden een duikbril.

"Ook prettig als we kopje ondergaan in een van de moddersloten", zo verklaart Bente. En weg zijn ze. Op de shirts van een 29 tal deelnemers een afbeelding van een varken, het lievelingsdier van de vierjarige Mart Janssen uit Holten die nierkanker heeft. De deelnemers hebben hun gezichten zelfs varkensroze geschminkt. En op menige neus 'staat' een varkenssnuit. Een groot stel Vordense vrienden van Mart's vader en moeder en enkele familieleden hadden zich ingeschreven voor de Blubberrun. Een touw die van hand tot hand door de groep loopt gedurende de run moet de verbondenheid met Mart symboliseren. "Nu de ziekte zo dichtbij is hebben we ons collectief ingeschreven. We wilden iets voor Mart doen", zo verklaart Jorre Hertgers de deelname namens de groep. De jongste deelnemende telg in de groep is de vijfjarige Saar Hertgers, de oudste Ton Roelvink (70), opa van Mart. Als laatste deelnemers gaat de groep van start voor de run over vier kilometer.

'Varkens'
Een parcours door weilanden, over recent kaal gemaaide maïsvelden en over bos- en zandpaden. Maar ook door de sloten die her en der tot het parcours behoren. Sommigen atleten zoals David Klein uit Vorden springen er radicaal overheen. Maar anderen gaan tot hun middel door de drek en het water. Een deel komt er dan ook als 'varkens' uit te voorschijn. Want de oproep van de enthousiaste presentator Jannes Mulder om als 'smerigste varken' onder de finishvlag door te komen in de schaduw van de draaiende Lindesche Molen is niet aan dovemansoren gezegd. Binnen de Vordense vriendengroep rondom Mart wordt Jorre Hertgers tot 'smerigste varken' uitgeroepen. Van top tot teen zit hij onder de modder door een 'bommetje' in een van de sloten.

Zielsgelukkig
Uiteindelijk komt de teller aan de achtste Blubberrun uit op 1242 deelnemers. "Daar zijn we zielsgelukkig mee. Alles is perfect verlopen. Dit aantal is voor ons nog beheersbaar. Met dank aan al die grondeigenaren en het Gelders Landschap. Want zonder hun spontane medewerking hadden we dit festijn niet kunnen organiseren" zo benadrukt Ilona Bourgondien- Lenselink namens de organiserende stichting als de laatste deelnemers de finish bereiken.

Bourgondien had zondagmiddag na afloop nog geen indicatie wat de netto opbrengst van de Blubberrun 2015 is. "We moeten alle opbrengsten en kosten nog tegen elkaar afstrepen. Maar hopelijk evenaren we het bedrag van vorig jaar."

Foto's
Voor meer informatie en foto's, zie de websites.


www.blubberrun.nl

www.achterhoekfoto.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant