De zes leerlingen die de eerste rolstoelcrosscountry organiseren. Foto: Willy Hermans
De zes leerlingen die de eerste rolstoelcrosscountry organiseren. Foto: Willy Hermans

Leerlingen 't Beeckland organiseren eerste NK Rolstoelcrosscountry

Algemeen

VORDEN - Zes leerlingen uit de eerste klas van 't Beeckland in Vorden organiseren de eerste Nederlandse kampioenschappen in rolstoelcrosscountry. Deze zullen worden gehouden op 12 juni in het natuurgebied het Werchelerveld in Deventer. Het idee komt van Jurriën Roossien van Stichting De Zwarte Hond, de uitvoering is in handen van de scholieren. Rolstoelcrosscountry is een race voor rolstoelen en scootmobielen over een parcours met allerlei natuurlijke of niet-natuurlijke obstakels.

Ashley, Myrthe, Wieke, Anouk, Jade en Nikki vonden het best spannend. Pas 12 of 13 jaar en dan een heuse perspresentatie houden voor mensen van de krant en fotografen. Ze hebben het goed voorbereid en pakken het professioneel aan. Een website en facebookpagina zien er compleet met filmpjes gelikt uit, posters en een maquette zijn gemaakt.

Dit alles in het kader van een project dat deze scholieren doen voor het vak Technologie en Toepassing onder leiding van de leerkrachten Gerrit Drenten en Ron Bastiaan-Net. Hiervoor wordt gewerkt met het Bèta Challenge Programma, waaraan 't Beeckland als een van de eerste scholen meewerkt. Doel is om technisch onderwijs bij vmbo/mavo in te voeren. Voor dit vak wordt samengewerkt met bedrijven die als echte opdrachtgever fungeren, zoals in dit geval De Zwarte Hond, waarvoor de school al eerder projecten deed. Bij de organisatie van de race met rolstoelers regelen de leerlingen vrijwel alles zelf en maken zo kennis met van alles wat daarbij komt kijken. Rolstoelers kunnen zich die dag helemaal uitleven over het parcours van 400 of 976 meter door mul zand, heide en modder. Of dat niet zwaar genoeg is, worden er ook allerlei obstakels aangelegd, zoals een tunnel, een brug en een wipwap.

De deelnemers worden verdeeld over vier categorieën met maximaal zestien deelnemers per categorie: rolstoelers die zich op eigen kracht voortbewegen, rolstoelers die geduwd moeten worden, elektrische rolstoelers en scootmobielen.

De eerste aanmeldingen zijn al binnen en komen uit het hele land. Het is voor het eerst dat deze uitdaging voor rolstoelers wordt georganiseerd. Het ligt in de bedoeling er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken en de Nederlandse kampioenschappen Rolstoelcrosscountry in de toekomst officieel te registreren.

Aanmelden kan via de mail.


rolstoel crosscountry.wordpress.com

www.facebook.com/ Rolstoelcrosscountry- 1710371792513444/?fref=ts

info@zwartehond.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant