Mevrouw Heuskes (r) staat klaar voor de start van de derde wandeldag. Dochter Gonny staat achter haar. Daarnaast mevrouw Geurts in de rolstoel met achter haar dochter Patricia en kleindochter Emma. Foto: Ceciel Bremer
Mevrouw Heuskes (r) staat klaar voor de start van de derde wandeldag. Dochter Gonny staat achter haar. Daarnaast mevrouw Geurts in de rolstoel met achter haar dochter Patricia en kleindochter Emma. Foto: Ceciel Bremer

Roll Over Bronckhorst groot succes met 700 deelnemers

Bronckhorst – De regionale afdeling van De Zonnebloem organiseerde afgelopen weekeinde voor de twaalfde keer Roll Over Bronckhorst. Een driedaagse wandeltocht voor mensen die rolstoel gebonden zijn of niet in staat om zelfstandig te wandelen. Het initiatief blijkt een steeds groter succes met dit jaar in totaal circa 700 deelnemers die de mooie omgeving van Linde, Warnsveld en Drempt verkenden.

Door Ceciel Bremer

'Het idee voor Roll Over Bronckhorst is twaalf jaar geleden ontstaan omdat mensen in een rolstoel niet mee kunnen doen met de reguliere wandeltochten', vertelt Josephine Steffens, bestuurslid van Roll Over Bronckhorst. 'Daarvoor zijn aangepaste toiletten, verplegend personeel en rolstoelen nodig. Dat vraagt veel organisatie.' Die organisatie wordt zichtbaar duidelijk bij de start van de eerste wandeltocht op donderdag 26 mei. Rondom het startpunt de Lindesche Molen in Linde staan tal van reserve rolstoelen paraat, een toiletwagen met invalidentoiletten en een ambulance.

Om 18.30 uur hebben zich zo'n 200 deelnemers bij de molen verzameld. Onder hen ook mevrouw Heuskes-Klein Mentink (85) uit Toldijk en mevrouw Geurts-Klein Mentink (83) uit Hengelo. De twee zussen doen al heel wat jaren mee met Roll Over Bronckhorst. 'Al wel een jaar of tien', zegt mevrouw Heuskes. 'Omdat het zo leuk is', luidt het korte maar krachtige antwoord van de dames. Ze doen alle drie dagen mee. Mevrouw Heuskes wordt alle dagen geduwd door haar dochter Gonny, mevrouw Geurts wordt op deze eerste dag geduwd door een vrijwilliger. Alle deelnemers worden bij de molen ontvangen door de familie Ruiterkamp en krijgen een flesje water mee voor onderweg. Vanaf deze unieke plek tussen bossen, graslanden en maisvelden, gaat de wandeltocht naar Vorden. 'Halverwege de tocht houden we altijd even pauze met koffie, thee en een koek. Bij het weggaan krijgt iedereen fruit om nog wat energie op te doen voor de laatste kilometers. En we zorgen altijd voor muziek', legt bestuurslid Josephine Steffens uit. Vanuit Vorden vertrekt de lange stoet deelnemers naar Linde, terug naar de molen. Daarmee is de eerste wandeldag alweer ten einde.

Zorgcentra doen mee
De volgende dag is GGNet in Warnsveld het vertrek- en eindpunt. Het grote terrein van deze organisatie in geestelijke gezondheidszorg is wederom een perfect startpunt. Mevrouw Geurts is op deze tweede wandeldag in gezelschap van haar dochter Patricia en kleindochter Emma die afwisselend de rolstoel duwen. Waar de tocht vandaag naar toe gaat, weten ze nog niet. 'Maar een motorrijder rijdt voorop en wijst ons de weg', leggen de dames uit. De stoet met wandelaars wordt bovendien vergezeld door vrijwillige verkeersregelaars die de veiligheid van de deelnemers bewaken. Ook deze tweede wandeldag kent een grote opkomst van bijna 200 deelnemers. 'We hebben veel bewoners van zorgcentra die meedoen', licht Josephine Steffens toe. 'Van De Bleijke uit Hengelo, Hyndendael uit Hummelo en De Gouden Leeuw uit Zelhem . Maar ze komen ook van buiten de gemeente. Uit Varsseveld, Apeldoorn en Eerbeek bijvoorbeeld. Dat kenmerkt onze bekendheid inmiddels.' Ook de vrijwilligers komen uit de hele regio. Veel familieleden en kennissen bieden zich aan om te duwen maar ook de Leoclub Bronckhorst, de jongerenafdeling van de Lionsclub, loopt mee. Na twee uur wandelen door de fraaie bosrijke omgeving van Warnsveld zijn de wandelaars weer terug bij GGNet. Dag twee zit erop.

Medaille en een zonnebloem
Ook op de derde dag, zaterdag 28 mei, staan mevrouw Heuskes en mevrouw Geurts rond 14.00 uur met hun dochters en kleindochter weer fris aan de start. Op deze warme dag hebben ze op het bedrijventerrein van diervoederproducent Garvo in Drempt een plekje in de schaduw gevonden, in afwachting van het startsein dat door burgemeester Marianne Besselink wordt gegeven. Deze laatste wandeldag is tevens de warmste maar het enthousiasme is er niet minder om met maar liefst 300 deelnemers. 'We willen het echt iedereen mogelijk maken mee te doen. Daarbij kunnen we gelukkig rekenen op de hulp van veel sponsoren en mensen die het evenement een warm hart toedragen. En zo'n dertig vrijwilligers die ons deze drie dagen helpen. De reacties van de deelnemers zijn echt hartverwarmend. Mensen zijn echt blij er even uit te zijn en ze genieten van de mooie omgeving. Daar doen we het voor', zegt Josephine Steffens.
Rond de klok van 16.00 uur staat het plaatselijke muziekkorps klaar om de wandelaars de laatste paar honderd meter met muziek naar de finish te begeleiden. Mevrouw Heuskes, mevrouw Geurts en hun gezelschap lopen vooraan in de stoet. De bejaarde dames zwaaien naar de mensen die langs de route staan en genieten zichtbaar van dit uitje. Bij de finish op het terrein van de Garvo ontvangen alle deelnemers in een rolstoel een medaille en een zonnebloem. Roll Over Bronckhorst editie 2016 is voorbij en was een groot succes.


www.rolloverbronckhorst.nl

Meer berichten