Foto: PR Farm & Country Fair
Foto: PR Farm & Country Fair

Farm & Country Fair, ook dit jaar verrassend

Algemeen

'We zoeken telkens weer iets anders'

Door Karin Stronks

IJZERLO – Tussen Dinxperlo en Aalten verrijst ook dit jaar weer het buitengebeuren Farm & Country Fair aan de Dinxperlosestraatweg in IJzerlo. Vanuit de centrale 'ring' voeren speciaal aangelegde 'straten' naar de vele bijzondere bezienswaardigheden. Dieren, voeding, ambachten, muziek, gekkigheden, handwerken, vintage, boerenleven, bijzondere winkeltjes. Alles is anders opgesteld, bezoekers zijn van harte welkom om te komen kijken, voelen, beleven en shoppen. Er is voor elk wat wils, voor jong en oud, man en vrouw, een heerlijk dagje uit voor het hele gezin! Aaltens Nieuws nam een kijkje op het nog lege terrein van de Farm & Country Fair en sprak met de organisatie.

Loopgraven
Nieuw dit jaar zijn indrukwekkende loopgraven. Zeventig meter lang, compleet met zandzakken en schuttersgaten, naar Amerikaans model nagebouwd. We lopen naar beneden langs een schuur die gedeeltelijk in puin ligt door een bombardement. Gebukt leggen we de 70 meter af, onderweg treffen we een ruimte voor gewonden aan. Een beklemmend gevoel is het om je te realiseren dat veelal jonge soldaten in deze omgeving hebben gevochten voor hun leven en voor dat van vele anderen. "We proberen elk jaar iets nieuws, unieks toe te voegen aan de Fair, om mensen te blijven verrassen. We zijn er heel trots op dat we hier de loopgraven kunnen presenteren! Mariël heeft een legervoertuig aangeschaft en ze is lid van 'Keep Them Rolling', de organisatie die militaire voertuigen, maar ook de verhalen in stand wil houden en doorgeven aan nieuwe generaties. Mariël heeft ervoor gezorgd dat de loopgraven hier worden gerealiseerd." Aan het woord is Joke Ruesink, organisator van de Farm & Country Fair.


Vrijwilligers
Joke is samen met haar dochter Mariël het hele jaar door bezig met alle zaken rondom de Fair. Ze bezoeken beurzen, ook in het buitenland, om ideeën op te doen en zorgen voor het onderhoud, de administratie, contact met standhouders, maken van een maquette en verdere werkzaamheden. Joke glimlacht: "Veel mensen vragen een paar maanden voordat de Fair begint of we al bezig zijn met de voorbereidingen. Maar daar zijn we eigenlijk altijd mee bezig! We mogen gelukkig rekenen op een groot aantal vrijwilligers die vaak wekelijks maar ook wel projectmatig helpen met de organisatie van de Farm & Country Fair. Er zijn zelfs vrijwilligers die speciaal voor de Fair een week vakantie nemen. Zonder hen zou dit evenement niet eens door kunnen gaan!"

Bomenhoroscoop
De eeuwenoude Keltische Bomenhoroscoop, maakt eveneens deel uit van de Farm & Country Fair. Welke van de 21 bomen past bij welke geboortedatum? Eik, Lijsterbes of Wilg? Op de bomen worden bordjes bevestigd met de bijbehorende eigenschappen en de betekenis. Speciaal voor de Farm & Country Fair worden de 21 bomen in een cirkel op het terrein geplaatst. Joke: "Net zoals een moderne horoscoop vertelt de boom van jouw geboortedatum je alles over je karaktereigenschappen. We vonden het gewoon leuk om toe te voegen aan de Fair!"

De diverse 'themadorpen' zijn ook dit jaar weer op de Farm & Country Fair te bezoeken. De nadruk ligt op de tegenstellingen. Joke legt uit: "Witte en zwarte kippen, grote en kleine dieren. Er zijn veel reptielen te zien en er is een caviafotowedstrijd. Alle inzendingen worden getoond, op zondag maken we de winnaar bekend. De themadorpen zijn dit jaar groter, vooral het honden- en paardendorp zijn uitgebreid. Ook zijn er veel koeienrassen op de Fair te zien en we geven voorlichting over de agrarische sector."

Insecten
Nog een bijzonder item op de Farm & Countryfair is het koken met insecten. "Dat is misschien wel de toekomst! Het is gezond en eiwitrijk. Maar ja, het is al net als slakken eten, we moeten er aan wennen vrees ik", aldus een enthousiaste Joke. De Farm & Country Fair wordt dit jaar gehouden op 24, 25 en 26 juni. Kaarten zijn tot 19 juni online verkrijgbaar voor € 13,50 euro. Aan de kassa kost een entreebewijs € 17,50 euro. Kinderen en jongeren tot en met 14 jaar betalen € 5,- euro, kinderen jonger dan 3 jaar mogen gratis mee. Parkeren kost € 2,50 euro per dag. Elders in deze krant vindt u informatie over een lezersactie.


www.countryfair.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant