Annette Arfman 'gooit' namens het team Linde 'af' tijdens de klootschietmarathon in Delden. Foto: Jan Hendriksen.
Annette Arfman 'gooit' namens het team Linde 'af' tijdens de klootschietmarathon in Delden. Foto: Jan Hendriksen.

Delden 'krioelt' van klootschieters

Algemeen

Vorden – Klootschieten, een aloude Oost-Nederlandse balsport. In diverse Vordense buurtschappen zijn op de B-wegen 'groepjes klootschieters' op zondagmorgen actief. Bijvoorbeeld in buurtschappen als Wildenborch, Delden en Linde. Zondag 3 juli krioelde het van 'klootschieters' op de Deldensebroekweg, Riethuisweg, Okhorstweg, Polweg, Nieuwenhuisweg, Deldenseweg en de Hamminkweg. Buurtvereniging Delden organiseert namelijk al bijna drie decennia lang in het weekeinde van het Deldens Buurtfeest een Klootschietmarathon. Zondag beleefde deze marathon aangevuld met een recreantentoernooi zijn 28ste editie. In totaal namen 31 teams deel.

Door Jan Hendriksen

Het is zondagmorgen iets over half elf als de twee laatste teams op de Deldensebroekweg nabij de Nieuwenhuisweg van start gaan voor de marathon. Het team van Scheffer bestaande uit Niels en Gerard Scheffer, Sheila van Dongeren en Annick Tuller neemt het op tegen het team Linde bestaande uit het vrouwelijke viertal Annette Arfman, Riëtte Kleinheerenbrink, Annie Ruiterkamp en Nettie Arfman (zie foto).

Iets verderop op de hoek met de Deldenseweg gaan de laatste teams in de recreantenklasse van start voor hun wedstrijd over 4.5 kilometer. Halverwege het marathonparcours van ruim tien kilometer wordt er door de 'schutters' even gepauzeerd in de aardappelenloods van de familie Scheffer aan de Nieuwenhuisweg waar vrijdagavond het Deldens Buurtfeest plaatsvond. Bennie Bloemendaal heeft de knakworsten en de ballen gehakt warm voor de 'schutters'. Organisator Dick Regelink verwelkomt alle terugkerende schutters maar dirigeert de marathondeelnemers na een klein half naar de herstart op de Deldenseweg.

Winnaars
De marathon wordt bij de mannen gewonnen door het team van De Heksenlaak uit Barchem bestaande uit Gerrit Wolferink, Ronnie van der Heide en Onno en René Hogenbrink in 129 schoten 34 meter. Tweede wordt het team Stokkink bestaande uit Ronnie, Wim en Henk Stokkink met 132 schoten en 103 meter. Als derde eindigt het team D' n Eversman met 133 schoten en 82 meter. In de vrije klasse gaat HAC uit het Drentse Meppel met 105 schoten en 15 meter met de overwinning aan de haal.

De gemengde klasse wordt gewonnen door Stokkink 1 met 160 schoten en 60 meter. Tweede wordt Delden 1 met 169 schoten en 83 meter en derde Stokkink 2 met 175 schoten en 57 meter. Bij de vrouwen gaat de overwinning naar Linde met 194 schoten en 30 meter. In de recreantenklasse is de overwinning voor Camping Warnsveld weggelegd met 61 schoten en 23 meter. Als tweede eindigt het team Burkink (Wim, Koen en Sharon Burkink en Ramon en Hilde van Noorden) met 69 schoten en 28 meter en als derde het Apeldoornse Oosterhuizen met 71 schoten en 35 meter.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant