De rozentuin van De Wiersse. Foto: PR
De rozentuin van De Wiersse. Foto: PR

Landgoed de Wiersse opent de deuren voor vrijwilligers met groene vingers

Algemeen

Vorden/Ruurlo - Landgoed de Wiersse is een prachtig en zeer oud landgoed tussen Vorden en Ruurlo. Het omgrachte huis, 750 jaar geleden voor het eerst vermeld, is het middelpunt van de zestien hectare grote historische tuin en het tweemaal zo grote landschapspark. De tuinen van de Wiersse genieten internationale bekendheid. Om deze historische locatie in stand te houden, zijn vrijwilligers nodig die een handje uit de mouwen willen steken. Mensen die willen meewerken in de tuinen, in het landgoed of de houten monumenten willen onderhouden zijn van harte welkom. Samen met de familie Gatacre nodigt Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) belangstellenden van harte uit voor een informatieavond op dinsdag 4 oktober om kennis te maken met De Wiersse en het vrijwilligerswerk.

Laura Gatacre van de Wiersse en André Kaper van SLG ontvangen u graag met een kopje koffie in het Bouwhuis (Koetshuis) van de Wiersse, Wiersserallee 5, 7251 LH Vorden (bereikbaar via N319, ingang bij km 16,7 vanaf Zutphen). De informatieavond begint om 20.00 uur en duurt tot 21.30 uur. Aanmelden is niet nodig. Het doel van deze avond is belangstellenden te laten zien hoe mooi De Wiersse is, waar de vrijwilligers gaan werken en hoe een vrijwilligersgroep kan bijdragen aan het behoud hiervan. Na de ontvangst met koffie/thee is er een rondleiding door het huis van de familie Gatacre. Daarna zal SLG vertellen over het vrijwilligerswerk en hoe dat eruit ziet bij andere werkgroepen.

"De mooiste tuin van Nederland"
Zo beschreef het Algemeen Dagblad de tuin van de Wiersse. De tuin is ingebed in het historisch Landgoed. De Wiersse is een bijzondere vertegenwoordiger van de parels van het landschap die de Achterhoekse gemeente Bronckhorst verrijken. Op de Wiersse zijn 9 gemeentemonumenten en meer dan 40 rijksmonumenten, inclusief de als groen monument beschermde 68 ha. grote buitenplaats.
De familie Gatacre werkt hard aan de instandhouding van al dit moois. Voor een bijdrage aan het onderhoud van het monumentale groen zoeken ze mensen die het leuk vinden om in een prachtige omgeving in de tuinen te werken, te zagen en te snoeien of timmer- of schilderwerk te doen, georganiseerd in een vaste werkgroep: een "buitenplaatswerkgroep". Ook zeer welkom zijn personen met vaardigheid en belangstelling voor werken met planten, met name in de rozenparterre en in de historische moestuin, of met onderhoud van hout, steen en metaal en van gereedschap.

Laura Gatacre: "We werken allemaal hard aan de instandhouding van de fraaie tuinen, het park en het cultuurland. Het is een dagtaak voor mijzelf, mijn man en de tuinmannen. En dan blijft er nog werk liggen! Er komen zoveel mensen uit de wijde omgeving naar ons landgoed, om te wandelen of te fietsen, dat we hopen dat er genoeg vrijwilligers komen die samen met ons hieraan willen werken. Zo willen we ons mooie landgoed overdragen aan de nieuwe generatie in mijn familie maar ook zorgen dat iedereen nog lang kan genieten van De Wiersse."

De nieuwe werkgroep zal worden gefaciliteerd door SLG. Voor het groene werk is geen voorkennis vereist: alle nodige kennis zullen vrijwilligers krijgen van de vaste begeleiding. SLG heeft vanaf 2012 meer dan 20 werkgroepen opgericht op diverse landgoederen en buitenplaatsen en helpt nu mee met het oprichten van een werkgroep voor dit landgoed. Kijk voor meer informatie op www.landschapsbeheergelderland.nl of op www.dewiersse.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant