Testrit op een scootmobiel tijdens de Oost West Thuis Best-markt. Foto: Liesbeth Spaansen
Testrit op een scootmobiel tijdens de Oost West Thuis Best-markt. Foto: Liesbeth Spaansen

Spreker Richard van Hooijdonk oogst bewondering met vertelling over de toekomst

Algemeen

Oost West Thuis Best-markt

HENGELO - Dat er behoefte is aan informatie over wonen in de toekomst, het thema van de Oost West Thuis Best-markt in en om het gemeentehuis van Bronckhorst in Hengelo op 8 oktober, bleek aan de grote belangstelling die dag. Trendwatcher en topspreker Richard van Hooijdonk was te gast en vertelde over het leven in het jaar 2030.

Deze markt gaf vooral informatie over technologie. De wereld verandert, doordat bijvoorbeeld robots, drones, internet-of-things en slimme sensoren de manier waarop de mens nu leeft, werkt en zaken doet voor altijd gaat veranderen.

Over de lezing 'Op naar 2030! Ben je er klaar voor?' van Richard van Hooijdonk werd in de gang van het gemeentehuis lang nagepraat. Over zelfrijdende auto's bijvoorbeeld of het gebruik van chips. Het idee dat een mens met zo'n chip in het lijf niet meer naar de huisarts hoeft te gaan: de chip registreert als er iets niet in orde is en regelt een afspraak in het ziekenhuis. Van Hooijdonk zelf heeft een chip in zijn pols waarmee hij zijn garagedeur opent. Hij vertelde dat de mogelijkheden oneindig zijn.

Demonstraties en workshops waren er ook, zoals hoe Zora de zorgrobot werkt, Anne, de virtuele assistent en welke toepassingen er zijn met de I-Pad. Lokale en regionale ondernemers lieten de laatste (technologische) ontwikkelingen op woongemak-gebied zien en gaven tips voor verbouw en inrichting van een woning, indeling en onderhoud van de tuin, financiën en gemeentelijke regelgeving. De welzijnstichtingen, bibliotheek en sportschool vertelden over hun activiteitenaanbod en er was aandacht voor veiligheid door brandweer, politie en installatiebedrijven. Buiten was op het gebied van vervoer veel te bekijken. Men kon daar een ritje, natuurlijk met hindernissen, op een scootmobiel maken.

Medewerkers en bestuurders van de gemeente konden worden aangesproken. Wethouders Antoon Peppelman en Arno Spekschoor en burgemeester Marianne Besselink beantwoorden verschillende vragen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant