Burgemeester reikt aan Gerda Ellenkamp en Lieske Wessels Koninklijke onderscheidingen uit. Foto: Liesbeth Spaansen
Burgemeester reikt aan Gerda Ellenkamp en Lieske Wessels Koninklijke onderscheidingen uit. Foto: Liesbeth Spaansen

Gerda Ellenkamp en Lieske Wessels Koninklijk onderscheiden

Algemeen

VORDEN - De jaarlijkse feestelijke bijeenkomst voor de vrijwilligers van de VVV in Vorden op zaterdag 29 oktober kreeg een Koninklijk staartje. De dames Gerda Ellenkamp uit Vorden en Lieske Wessels uit Wichmond, die beiden hun 25-jarig jubileum als VVV gastvrouw vierden, kregen van burgemeester Marianne Besselink een Koninklijke onderscheiding uitgereikt.

Door Liesbeth Spaansen

Een bezoek aan Kasteel De Wiersse stond voor de VVV vrijwilligers op het programma. Na de interessante rondleiding kwam het gezelschap bij elkaar in restaurant De Herberg in Vorden, om te genieten van een hapje, een drankje en gezellig samenzijn.

Dan voegen ook familieleden en andere genodigden zich bij het gezelschap, waaronder de burgemeester van Bronckhorst. Zij was uitgenodigd om de beide jubilarissen toe te spreken.

Mevrouw Lieske Wessels is sinds 1991 gastvrouw in de winkel van de VVV Bronckhorst. "In al die jaren heeft u veel toeristen te woord gestaan en informatie gegeven over deze prachtige omgeving. Dat zal ongetwijfeld een dankbare taak geweest zijn", aldus burgemeester Besselink. "Naast het vrijwilligerswerk bij de VVV bent u als collectecoördinator ook al meer dan 25 jaar zeer intensief betrokken bij de organisatie van de jaarlijkse collecteweek van de Nierstichting in september." Daarnaast vervulde Lieske Wessels in de periode van 1994 tot 2015 de functies van bestuurslid, penningmeester en voorzitter van gymnastiekvereniging Willen Is Kunnen (WIK) in Wichmond. "Mensen zoals u zijn zeer waardevol voor de gemeenschap."

"Mevrouw Ellenkamp, beste Gerda. Ook u bent al 25 jaar vrijwilliger van de VVV in Bronckhorst en als gastvrouw heeft ook u al vele mensen te woord gestaan en geïnformeerd over de prachtige omgeving hier in Vorden. U regelt de afspraken van de winkel bij de leden en de toeristische bedrijven. U verzorgt de notulen van het maandelijks werkoverleg en u verzorgt de agenda voor de website. Dat is tegenwoordig minstens zo belangrijk."

Daarnaast is Gerda Ellenkamp vrijwilliger en gastvrouw van de Hervormde kerk in Vorden. "U verricht daar diverse werkzaamheden. In het verleden heeft u kleding gemaakt voor diverse musicals en de gezamenlijke Vordense kerken en maakt deel uit van de gezinsdienstcommissie. U organiseert de kerkenpaden en leerlingen van de Vordense scholen worden geïnformeerd over het kerkelijk gebeuren." Verder maakt zij liturgische bloemstukken, schenkt koffie na de kerkdiensten, werkt in de kerktuin, is bestuurslid van de Stichting Vrienden van de Dorpskerk en organiseert vrijwilligers voor de dagelijkse openstelling van de kerk tijdens de zomer.

Het is een bijzonder moment als de burgemeester de dames naar voren vraagt. "Ik ga mijn rol wisselen, want ik kwam hier als burgemeester, maar ik draai mijn keten om. Dames, het doet mij bijzonder veel genoegen dat het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd u beide te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau."

Zeer emotioneel onder de eer die hen te beurt viel, ontvingen zij een daverend applaus. De burgemeester speldde hen de versierselen op en reikte de bloemen namens de gemeente uit. Familieleden en vertegenwoordigers van de verschillende organisaties kregen de gelegenheid om de dames te feliciteren.

Deze middag werden zij eveneens toegesproken en gefeliciteerd namens de gastvrouwen en gastheer van de VVV. "De onderscheiding is een blijk van waardering voor het vele vrijwilligerswerk wat jullie hebben gedaan", aldus Henk Groenendal. Hij bood hen een boeket bloemen en een cadeautje aan voor de jarenlange samenwerking.

Tot slot een woord van dank met bloemen en een cadeau van Gerrit te Velthuis namens het VVV bestuur. Hij memoreerde kort het begin van de VVV Vorden. "Vijfentwintig jaar geleden zijn jullie als gastvrouw, samen met Jopie Wullink gestart in de kiosk, de duiventil genoemd." Hij noemde de hoogtepunten en dieptepunten, maar roemde het werk van de vrijwilligers. "Het vrijwilligerswerk is immers de smeerolie van de maatschappij."


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant