Tot ver achter de oren zaten sommige deelnemers onder de blubber. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink
Tot ver achter de oren zaten sommige deelnemers onder de blubber. Foto: Achterhoekfoto.nl/Paul Harmelink

Tot achter de oren onder de blubber

Vorden – Tot ver achter de oren zaten sommige deelnemers onder de 'blubber'. Ze waren 'kopje' onder gegaan in een van de sloten die zondag geslecht moesten worden tijdens de negende editie van de Vordense Blubberrun, afgelopen zondag 30 oktober. Welgeteld 1164 deelnemers gingen individueel of in groepsverband van start aan de Lindeseweg nabij de Lindesche Molen. Dat waren er 78 minder dan vorig jaar.

Door Jan Hendriksen

"Morgen gaan we nog even zoeken of we je schoen terug kunnen vinden." Lindenaar Marco Arfman stelt zijn zoontje Luuk (8) gerust. De jongeman is zijn linkerschoen verloren. Al baggerend door een moddersloot zoog de schoen zich vast in de blubber. En weg was die. Maar dat deerde de jongeman niet om vol enthousiasme de laatste kilometer van het parcours af te leggen. Samen met vijftien buurtgenoten namen Luuk en Marco met hun andere gezinsleden met maar liefst drie teams van Stichting Lindesche Molen deel aan de Blubberrun die bijna letterlijk in hun achtertuin plaatsvond.

Samen met de (Lindese) families Bouwmeester, Ruiterkamp, Hietbrink, Bultman en Eelderink namen ze in fel fluorescerende shirts deel. De een aan de finish doordrenkt met modder, de ander nog relatief schoon. Ook de zes leden tellende wandelgroep 'De Spekkies' onder leiding van Diann Lenselink uit Ruurlo kwamen relatief schoon uit de strijd te voorschijn. Dit in tegenstelling tot de teamleden van Timmer- en Aannemersbedrijf De Vries uit Hummelo.

Rollend
Al rollend komen de De Vries teamleden van top tot teen onder de modder over de finishlijn. Commentator Joey Teekamp uit Steenwijk wist niet wat hij zag. De spreekstalmeester van dienst viel even stil. "We zijn stuk voor stuk door een van de laatste sloten tot aan onze nek door de blubber gegaan", zo laat de zestienjarige Nina Verheij uit Zelhem weten. Haar vader Bernardo (49) is werkzaam bij De Vries. "Samen met collega's, familie en kennissen doen we mee. En dat is prachtig. Vorig jaar hadden we al het idee om al rollend over de eindstreep te komen. Toen kwam het er niet van. Nu wel."

'Blubberbrekkers'
Voor Johan Hoogkamp (40) uit Vorden -die inmiddels aan alle negen edities van de Blubberrun heeft deelgenomen- heeft de deelname een diepe betekenis. "Mijn moeder is aan kanker overleden. En daarom zijn we negen jaar geleden toen mijn moeder al ziek was met een team van de Hoogstraat uit Toldijk aangehaakt aan dit evenement waarvan de opbrengst aan het KWF Kankerbestrijding wordt geschonken. Destijds woonden we nog in Toldijk aan de Hoogstraat. Vandaar de teamnaam."

Als een van de laatste deelnemers komt de tienjarige Wim Rouwenhorst uit Eefde over de finish. Samen met zijn leeftijdgenootje Lucka Notten uit Zutphen heeft het tweetal met hun familie deelgenomen onder twee van de meest origineelste teamnamen van het evenement: De 'Blubberbrekkers' en 'Alsmaarnatis'.

Opbrengst
De deelnemers hadden de keuze uit een parcours over een lengte van vier of zes kilometer die over akkers en weilanden gingen. De twaalf kilometer lange run was na acht edities dit jaar uit het programma geschrapt. Daarvoor bestond volgens Dennis Oldenkotte van de organiserende stichting te weinig belangstelling. De netto-opbrengst van de run wordt geschonken aan KWF Kankerbestrijding.

Oldenkotte kon zondagmiddag na afloop nog niet prijsgeven hoeveel euro dit zou zijn. "In de afgelopen jaren konden we telkens tussen zeven- en achtduizend euro aan het fonds schenken. Van dit bedrag zullen we dit jaar naar verwachting niet veel afwijken."


Zie voor meer foto's Achterhoekfoto.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden