Miep Hartelman (Rondeel), Leis Besselink (Waalre), Anton Mullink, Liesbeth Eykelkamp (Miessen), Ben Schoenaker, Arnold Bleumink, Peter Eckhardt, Annie Roelvink, Frans Jansen (zoon schoenmaker). Foto's: www.robschmitzfotografie.nl
Miep Hartelman (Rondeel), Leis Besselink (Waalre), Anton Mullink, Liesbeth Eykelkamp (Miessen), Ben Schoenaker, Arnold Bleumink, Peter Eckhardt, Annie Roelvink, Frans Jansen (zoon schoenmaker). Foto's: www.robschmitzfotografie.nl

Na 70 jaar weer een dagje bij elkaar

Algemeen

Kranenburg - Dinsdag 25 oktober hield de eerste klas van 1945 van de St. Anthonius-school in de Kranenburg een reünie. Hieronder hun ervaringen van deze bijzondere bijeenkomst.

Net na de oorlog, in september 1945, waren wij de nieuwe eerste klas van de St. Anthonius-school op de Kranenburg. Zes jaar lang zaten wij bij elkaar in de klas, voornamelijk combinatieklassen. We kregen les van de meesters Wolbert, Folmer, Bekker en Jacobs en van de juffen De Neef, Lambooij en Gramsbergen. Sommige leerlingen gingen na de basisschool nog samen naar vervolgonderwijs, anderen gingen hun eigen weg. Op initiatief van enkele klasgenoten kwamen wij dit jaar op 25 oktober samen voor een reünie in het 'Klooster van Kranenburg'. Meteen naast onze oude school. Het was een heel bijzonder weerzien.

Samenkomen
Het bleek toch moeilijker dan verwacht om na 70 jaar de groep weer bij elkaar te krijgen. Helaas bleken inmiddels vier klasgenoten te zijn overleden. Drie andere waren helemaal niet meer te vinden. Enkele moesten het laten afweten wegens gezondheidsredenen, maar uiteindelijk is het toch gelukt om 9 klasgenoten samen te krijgen. De een reisde het halve land door vanuit bijvoorbeeld Haarlem, Ommen, Loser en Beltrum, om naar de Kranenburg te komen. De ander kon bij wijze van spreken lopend komen. Al met al werd het een zeldzame ontmoeting!

Na de eerste ontdekking van wie-is-wie, werden de tafels spontaan tegen elkaar aangeschoven en als 'eigen volk' kwamen we heel gemoedelijk aan de praat. Uiteraard bleef de voertaal Achterhoeks. Verrassend was de variatie in beroepen en werkplekken. De een had een boerderij met daarbij een loonbedrijf, de volgende was beroepsmilitair. Eén van de dames heeft 20 jaar in de keuken gewerkt bij de paters van het klooster. Een tweede vele jaren in de keuken van het ziekenhuis in Zevenaar. Een van de mannen werd keurmeester in vlees. Daarnaast werden andere maatschappelijk werker, cultureel werker en directie secretaresse.

Smeuïge verhalen
Door de meegebrachte foto's kwamen de mooie herinneringen en smeuïge verhalen in "geuren en kleuren" weer boven water drijven tijdens de koffie. Na de lunch was er een excursie naar onze oude school. Tegenwoordig is het verbouwd tot 3 eengezinswoningen. Een van de bewoners liet ons zelfs binnenkijken. Daar konden we de klassenindeling en de granieten vloer in de gang nog duidelijk herkennen. Dank voor dit gastvrije ontvangst! Na terugkomst was er voor belangstellenden een 'rondje Klooster', langs de sfeervolle zalen, de keuken, de hotelkamers en de intieme kapel. De gastvrije familie Timmers zorgde deze dag voor koffie, thee en een heerlijke lunch. 's Avonds was er voor de liefhebbers nog een heerlijk buffet.

Wij kijken terug op een prachtige dag en willen iedereen bedanken voor zijn of haar deelname.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant