‘Huntsman’ Rick Saurens bijeengebracht. Saurens is in dienst van de vereniging en verantwoordelijk voor de verzorging en training van de meute en werd zaterdag bijgestaan door een tweetal zogenaamde ‘Whippers’ Foto: Jan Hendriksen.
‘Huntsman’ Rick Saurens bijeengebracht. Saurens is in dienst van de vereniging en verantwoordelijk voor de verzorging en training van de meute en werd zaterdag bijgestaan door een tweetal zogenaamde ‘Whippers’ Foto: Jan Hendriksen.

Honden slipjacht doen zich te goed aan achtergebleven pepernoten

Algemeen

Vorden – "Proost op een goede jacht", roept één van de 44 'jagers' richting wethouder Antoon Peppelman van de gemeente Bronckhorst zaterdagmiddag als hij de stirrup-cup (welkomsdrankje) tijdens de 'meet' achterover slaat. Net daarvoor heeft Peppelman de 'jagers' officieel welkom geheten in de mooiste gemeente van Nederland waar 'gejaagd' kan worden door de leden van de Koninklijke Nederlandse Jacht Vereniging (KNJV).

Door Jan Hendriksen

De weide voor Kasteel Vorden is deze herfstdag de locatie van de samenkomst voor de 37ste editie van de Vordense slipjacht. Dit jaar vindt de ontvangst niet bij de brug van het kasteel plaats. De komst van de Sint bij het kasteel deze zelfde middag steekt daar een stokje voor. Daardoor krijgt het toegestroomde publiek de woorden van de officiële ontvangst niet mee.

Een van de honden raakt spoor bijster

Na de klanken van de hoornblazers die de ruiters van de KNJV steevast vergezellen, wordt de meute honden (41) door de 'Huntsman' Rick Saurens bijeengebracht. Saurens is in dienst van de vereniging en verantwoordelijk voor de verzorging en training van de meute en werd zaterdag bijgestaan door een zogenaamde 'Whipper' die hem assisteerde. Behoudens de eerste van de drie runs raakt een van de honden het spoor, nabij de oversteek van de Hengeloseweg, volkomen bijster. Verkeersregelaars van de EHBO Vorden proberen de hond weer op het goede spoor te brengen. Maar dat mislukt. De eerste run eindigt achter op een weiland nabij Huize Kieftskamp waar de eerste rustpauze is.

Prooi
De jacht bestaat uit drie runs met een totale lengte van bijna twintig kilometer. De tweede run gaat via buurtschap Linde naar landgoed 't Zelle waar de tweede pauze plaatsvindt. De derde en laatste run eindigt via de Zelledijk, Geurkenweg, Kostedeweg, Schuttestraat bij Kasteel Vorden waar de honden de 'kill' krijgen die uit koeienpens bestaat als substituut voor de bejaagde 'prooi'. Maar niet eerst nadat enkele honden nog wat pepernoten, die van de intocht van de Sinterklaas op de kasteelweide zijn achtergebleven, hebben 'opgesnoept'.

Verantwoordelijk
Roel Swetselaar uit Bennekom die voor de achttiende maal aan de Slipjacht in Vorden deelnam spreekt na afloop over een 'mooie prachtige jacht'. In de komende dagen is de Bennekommer wederom in de Achterhoek te vinden. "Woensdag neem ik deel aan een jacht in Barchem en zaterdag in Geesteren." In tegenstelling tot Engeland waar veelal origineel nog op een vos wordt gejaagd, blijft het ritueel zaterdag in Vorden beperkt op de jacht achter een lap stof (slip) die naar een vos ruikt. Op deze manier wordt de (vossen)jacht nagebootst.

Ook Fieldmaster Henk Rottinghuis spreekt over een geslaagde jacht. Rottinghuis is de gastheer namens de vereniging en tijdens de slipjacht verantwoordelijk voor de gedragingen in het veld. "En die verliepen vlekkeloos zonder incidenten." En dat laatste klinkt het Slipjachtcomité Vorden onder aanvoering van Albert Mulderije, Appie Noordkamp en Tiny Koning als muziek in de oren terwijl de hoornblazers de jacht 'afblazen'.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant