Bestuurslid Pim van Zeeburg van Stichting Muziekkoepel Vorden die het dak van de muziekkoepel schoonmaakt en inspecteert na de vernielingen. Foto: PR
Bestuurslid Pim van Zeeburg van Stichting Muziekkoepel Vorden die het dak van de muziekkoepel schoonmaakt en inspecteert na de vernielingen. Foto: PR

Vernielingen aan Vordense muziekkoepel

Algemeen

Vorden – "Hoe laf moet je zijn om met zware straatklinkers schade aan de muziekkoepel toe te brengen? Alleen al de schade aan de vloer is begroot op vierhonderd euro. En dan hebben we het nog niet over de zinken dakbedekking. Want die heeft ook schade opgelopen. Hoeveel? Dat is nog niet helemaal duidelijk nadat we het hebben geïnspecteerd. Gelukkig vallen die beschadigingen mee. Enkele kleine krassen en deukjes daargelaten. Tevens hebben we het plafond moeten schoonmaken."

Door Jan Hendriksen

Voorzitter Harry Jansen van Stichting Muziekkoepel Vorden (SMV) was vorige week zeer ontdaan over de vernielingen die tussen maandagmiddag 19 december en dinsdagmorgen 20 december aan de muziekkoepel in het Henk Aalderink Plantsoen aan de Emmalaan waren toegebracht. Half september werd de gerestaureerde koepel mede op initiatief van Vordenaar Harry Jansen officieel feestelijk in gebruik genomen. Maar nu is Jansen in mineur stemming. Enkele weken geleden werd de koepel ook al besmeurd. "Maar deze vernieling slaat alles. We praten hier over een stukje cultureel erfgoed waar met respect moet worden omgegaan", zo verklaart Jansen die vorige week van de vernieling aangifte deed bij de plaatselijke wijkagent Cor Kleijkamp. Middels een bericht op de facebookpagina 'Je bent een Vordenaar als...' vroeg Jansen nadrukkelijk de lezers het bericht te delen. Jansen: "Op deze wijze komt de dader of de groep daders die hiervoor verantwoordelijk is/zijn misschien steeds duidelijker in beeld en komt het automatisch bij de verantwoordelijken terecht. Dat beloof ik je." Het bericht heeft een enorme impact gehad en is inmiddels bijna 300 keer gedeeld.

Preventief
Inmiddels heeft Jansen met zijn mede bestuursleden van SMV besloten om op korte termijn preventieve maatregelen te nemen rondom de koepel om volgende vernielingen te voorkomen. "Welke dat zijn. Dat kan en wil ik nog niet kenbaar maken. Maar het is ontzettend jammer genoeg wel noodzakelijk." Rond en tijdens de Kerstdagen vonden er een tweetal evenementen rondom en in de koepel plaats. Vrijdagavond 23 december was er een Herdertjestocht en maandag 26 december (Tweede Kerstdag) vond de tweede editie van de Vordense Uitbuik wandeltocht plaats. Beide evenementen kwamen door de vernielingen niet in gevaar.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant