Albert Jansen, Anne Marie Starreveld en Fons Roording. Foto: Alize Hillebrink
Albert Jansen, Anne Marie Starreveld en Fons Roording. Foto: Alize Hillebrink

Plaatsing gierzwaluw-broedkasten aan de Vordensebinnenweg

Algemeen

WARNSVELD - "Kun je zien of het recht is?". Albert Jansen staat op een ladder en houdt de vogelkast tegen de gevel. Hij mocht donderdag 9 februari drie gierzwaluw-broedkasten ophangen aan de gevel van zijn woning aan de Vordensebinnenweg in Warnsveld. De vogelkasten zijn de start van een nieuw gierzwaluwproject van Vogelwerkgroep Zutphen.

Door Alize Hillebrink

Veeleisend is hij niet, de gierzwaluw. Hij maakt zijn nest in holtes en spleten van gebouwen, onder kapotte dakpannen, in gaten in de muur of achter goten. Maar door sloop en renovatie van oude gebouwen, soms van hele wijken, verdwijnen ieder jaar steeds meer nesten, waardoor hij een bedreigde vogelsoort is geworden.

Door het creëren van nieuwe broedplekken wil Vogelwerkgroep Zutphen de gierzwaluw een handje helpen. Met een gulle gift van een particulier uit Zutphen wordt het gierzwaluwproject 'Van dakpan naar zwaluwkast' gefinancierd. In Warnsveld, Zutphen en de Hoven worden de komende zes weken bij particulieren dertig gierzwaluwkasten opgehangen. Ook de Kennedyschool en een middelbare school zullen onderkomen bieden aan de holenbroeders. Vogelliefhebber Anne Marie Starreveld: "Op de scholen geven we ook les over de gierzwaluw. We hopen dat door deze lessen kinderen plezier krijgen in het kijken naar vogels."

De excentrieke vogel spreekt tot de verbeelding blijkt aan de koffietafel in Alberts huis. Het kenmerkende gierende gillen hoog in lucht, maar ook zijn snelheid. "Het is de Max Verstappen onder de vogels," zegt Anne Marie. "Hij scheurt door de lucht met een snelheid van 120 kilometer per uur." Een van de opvallendste aspecten aan de gierzwaluw is dat hij vliegend eet, drinkt, slaapt en zelfs paart in de lucht. De vogelfans zijn duidelijk gefascineerd door de wereld van de vogels. "Als kind droomde ik al dat ik zelf kon vliegen," mijmert Albert. Fons is al dertig jaar is actief in de weidevogelbescherming en alledrie zitten ze in de uilenwerkgroep van Zutphen. Als natuurvrijwilliger ontdekte Anne Marie na haar pensioen een nieuwe wereld. "Dit is mijn tweede carrière."

"Hoeveel wil je er? Zullen we er drie doen?" vraagt Anne Marie. "Ik vind het allemaal prima," zegt Albert meegaand. Ze spurt naar de kofferbak en even later staat Albert op een wiebelende ladder met in de ene hand een boormachine en in de andere een houten kast met twee vliegopeningen. De nieuwe woning vereist wat kunst en vliegwerk. "Het is een duokast," verduidelijkt Anne Marie. "Bestemd voor twee paren". Handenwringend van de kou staat ze in de tuin en geeft aanwijzingen. "Eind maart moeten ze alle dertig hangen."

Ieder jaar rond Koningsdag arriveren de eerste gierzwaluwen na een tocht van 7000 kilometer vanuit Zuid-Afrika in Nederland. Er staat hen bij aankomst in Zutphen wat te wachten.

Onderzoek en tellingen
Al sinds 2003 wordt er onderzoek gedaan naar de gierzwaluwen in Zutphen en vinden er jaarlijks tellingen plaats. De resultaten hiervan en meer informatie kunt u vinden op www.gierzwaluwen.nl

Albert Jansen (r) hangt de vogelkast op aan de gevel van zijn woning in Warnsveld. Foto: Alize Hillebrink
In Warnsveld, Zutphen en de Hoven worden de komende weken dertig gierzwaluwkasten opgehangen. Foto: Alize Hillebrink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant