Het bestuur bestaat uit René Jak, Marijn Bontje, René Bosch en Jan-Paul Buijk. Foto: Bernadet te Velthuis
Het bestuur bestaat uit René Jak, Marijn Bontje, René Bosch en Jan-Paul Buijk. Foto: Bernadet te Velthuis

Broodfonds Vordens Beleg van start

Algemeen

VORDEN – De oprichting van het Vordense Broodfonds is een feit. Woensdagavond 15 maart konden de ondernemers uit Vorden en omgeving binnenlopen bij het Meestershuis om de deelnameformulieren in te leveren bij het bestuur. Van de eerder al veertig belangstellenden zijn 24 ondernemers nu per 1 april officieel lid van broodfonds 'Vordens Beleg'.

Door Bernadet te Velthuis

Het voltallige bestuur, bestaande uit voorzitter Jan-Paul Buijk, secretaris René Bosch, penningmeester René Jak en algemeen bestuurslid Marijn Bontje, had zich woensdagavond in het Meestershuis verzameld. Ondernemers die nog niet eerder hun inschrijvingsformulier hadden ingeleverd bij een van de bestuursleden, hadden tussen 19.00 en 21.00 uur de mogelijkheid binnen te komen lopen om de officiële papieren te overhandigen. En daar werd volop gebruik van gemaakt. Onder het genot van een kop koffie, en speciaal voor de gelegenheid gemaakte (en gesponsorde) gebakjes van Bakkerij Hengelo, maakte menig ondernemer nog even een praatje met elkaar en de bestuursleden.

Kennisgeving van het fenomeen Broodfonds, de plannen voor het opstarten van een Broodfonds in Vorden en werving van deelnemers hiervoor gebeurde tijdens diverse bijeenkomsten van het Vordens Ondernemers Café (VOC), bekendmaking binnen de Vordense Ondernemers Vereniging (VOV) en via het eigen netwerk van de kandidaat leden. Van de in eerste instantie veertig ondernemers die aangaven hier belangstelling voor te hebben, gaat het Broodfonds Vordens Beleg vanaf 1 april van start met 24 deelnemers. Per 1 juli stappen weer 12 leden in. Daarmee is het verplichte startaantal van minimaal twintig deelnemers behaald. Een prima start, vindt het bestuur dat zeer tevreden is met het aantal. "Zeker als je bedenkt dat we net zijn begonnen en we voor de zomer tegen de veertig deelnemers zullen hebben", zo vertelt voorzitter Jan-Paul Buijk. René Bosch vult aan: "Ondernemers hebben bovendien ieder kwartaal de mogelijkheid zich in te schrijven. Het zou mooi zijn als we eind van het jaar vol zitten".

Brood op de plank bij ziekte
Een ondernemer die onverwacht of langdurig ziek wordt moet over financiële reserves beschikken of verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid. Toch hebben vele zelfstandigen zich niet tegen een dergelijk risico verzekerd, mede door de kosten en de voorwaarden van de verzekeraar die hieraan verbonden zijn. Een broodfonds biedt dan uitkomst. Het broodfonds is een vangnet gebaseerd op vertrouwen en onderlinge schenkingen. "De kracht van het broodfonds is elkaar kennen", zo vertelde Marijn Bontje al eerder in een gesprek hierover. Bosch vult aan: "Sociale controle speelt hierbij een grote rol".

Totaal zijn er meer dan tweehonderd broodfondsen actief in Nederland. Alle deelnemers van een lokaal broodfonds, zoals Vordens Beleg, zetten maandelijks geld opzij op een persoonlijke broodfondsrekening. Het bedrag dat een ondernemer inlegt is gekoppeld aan de hoogte van de gekozen schenking bij ziekte en moet in overeenstemming zijn met de gebruikelijke maandinkomsten van de onderneming. Wanneer een deelnemer ziek wordt, ontvangt deze voor maximaal twee jaar maandelijkse schenkingen van de andere deelnemers, zodat er toch brood op de plank komt.

Instappen Vordens Beleg
Het Broodfonds Vordens Beleg gestart en er is nog ruimte voor nieuwe deelnemers. De voorkeur gaat wel uit van lokale ondernemers uit Vorden en omgeving, dat men een kennis is van een van de deelnemers en/of het bestuur en dat men deelneemt aan de tweejaarlijkse activiteiten die door het Broodfonds Vordens Beleg worden georganiseerd. Secretaris René Bosch: "Er zullen wel voorwaarden zijn wanneer belangstellende ondernemers zich in de toekomst willen aanmelden. Zo zal er een screeningscommissie in het leven worden geroepen die het gesprek aangaat met nieuwe deelnemers.".
Belangstelling om deel te nemen aan het Broodfonds Vordens Beleg? Neem dan contact op met het bestuur via onderstaand e-mailadres. Voor meer informatie over de werking van broodfondsen, kan men de website van de overkoepelende organisatie raadplegen.


bestuur.vordens-beleg@broodfonds.nl

www.broodfonds.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant