De initiatiefneemsters van de petitie Eva Vosdingh Bessem en Karina Schwencke (r). Foto: Anouk Plantinga
De initiatiefneemsters van de petitie Eva Vosdingh Bessem en Karina Schwencke (r). Foto: Anouk Plantinga

Bomenclubs bang voor kap tienduizenden bomen in Bronckhorst

Algemeen

Wethouder Seesing vindt angst 'honderd procent flauwekul'

BRONCKHORST - Op 15 maart werd het nieuwe bomenbeleidsplan van de gemeente Bronckhorst gepresenteerd: 'Raamwerk voor een rijk landschap'. Het houdt de gemoederen flink bezig. In het landschapontwikkelingsplan dat in 2008 is vastgesteld, zijn in de gemeente elf landschappelijke gebieden (landschapstypes) benoemd. Daar speelt de gemeente met het bomenbeleidsplan op in. Voor de in het plan benoemde hoofdboomsoorten is straks een kapvergunning nodig. Voor de zogeheten basisbomen komt de aanvraag voor een kapvergunning te vervallen. Tegenstanders zijn bang voor de kap van tienduizenden bomen. Wethouder Paul Seesing snapt die angst niet. Volgens hem worden er in de nieuwe situatie juist veel meer bomen beschermd dan voorheen. "Dat hier tienduizenden bomen worden gekapt, is honderd procent flauwekul." 

Bezorgde burgers, bomenkenners en andere betrokkenen sturen ingezonden brieven naar kranten, plaatsen berichten op internet, Twitter en Facebook. Het plan roept volgens tegenstanders veel vragen op en leidt tot verwondering en verontwaardiging, onder andere door de volgorde waarin het proces verloopt.

Inventarisatie
Peter Bielars, secretaris van Vereniging Bomenbelang Bronckhorst: "Oorspronkelijk is het allemaal begonnen met het idee dat het voor de burger gemakkelijker moet worden om een kapvergunning aan te vragen en de kosten voor de gemeente dalen, maar dit beleid is een beetje een raadsel voor ons. Wat wil de gemeente hiermee bereiken? Er is veel onduidelijkheid, weinig kennis van zaken en er wordt een brij van informatie naar buiten gebracht. De gemeente wil de inventarisatie van 100.000 bomen samen met burgers voor mei gedaan hebben, een onmogelijke klus. De criteria voor monumentale bomen zijn landelijk vastgelegd, maar het is onduidelijk welke bomen er onder de markante bomen vallen, omdat dit nergens duidelijk vermeld staat."

Volgens wethouder Seesing is het proces wel duidelijk. "De inventarisatie van 100.000 bomen, waarvan er 10.000 binnen de bebouwde kom staan, is al gedaan door deskundigen in opdracht van de gemeente." Met het nieuwe plan worden er juist meer bomen beschermd dan in de huidige situatie, zegt de wethouder. "Nu zijn zijn er vijftien boomsoorten waar een kapvergunning voor moet worden aangevraagd. In de nieuwe situatie moet voor elke boom binnen de bebouwde kom een kapvergunning worden aangevraagd. Ook is er gekeken naar welke bomen er belangrijk zijn voor welk landschapstype. Ons doel is om deze bomen beter te beschermen en met herplant de elf verschillende soorten gebieden te verbeteren." Hij snapt niet waarom de organisaties de suggestie wekken dat er tienduizenden bomen worden gekapt. "Neem de gemeente Berkelland. Daar is de aanvraag voor een kapvergunning helemaal komen te vervallen. Daar worden toch ook niet ineens tienduizenden bomen gekapt?"

Markante bomen
Onderdeel van het plan is om bovenop de genoemde inventarisatie van belangrijke bomen voor de elf landschapstypen, samen met burgers markante bomen en boomstructuren in kaart brengen. "Dat kan gaan om bepaalde bomen of lanen die vanwege bijvoorbeeld de emotionele en landschappelijke waarde voor een dorp beschermd dienen te worden."

Petitie
Eva Vosdingh Bessem en Karina Schwencke wonen dan wel in hartje Zutphen, maar schrokken zo van de plannen dat zij een petitie maakten die binnen drie dagen twaalfhonderd keer getekend werd. Ze merkten dat veel mensen er zeer door aangedaan zijn, ook kinderen die niets van deze plannen begrijpen en zich op school hard maken voor de zaak. Eva verhuisde anderhalf jaar geleden naar Zutphen, mede om de bomen in de omgeving. "Ik wandel graag in de bossen, maar schrik soms erg van de kaalslag die plaatsheeft. Enorme trekkerbandensporen waardoor er jarenlang geen paddenstoel meer kan groeien. Ik houd ook mijn hart vast voor de nieuwe plannen voor de IJsselkade. Waar ik van schrok tijdens de presentatie van het bomenplan in Bronckhorst, was dat het gebracht werd als een voldongen feit waarover al besloten is."

Biodiversiteit
Tijdens de presentatie van het beleidsplan op 14 maart hield de heer Franke Remerie een betoog waarin hij onder meer zei: "Iemand die niet verder weet te komen dan de boom te zien als bepalend landschapselement, boomstructuren en basisbomen heeft er naar mijn idee niet veel van begrepen. Er zijn op deze aarde zo'n 1,3 miljoen verschillende levende organismen. Daar is de mens er slechts een van. Waarom is het plan niet aangelegd tegen wat er landelijk aan de hand is? Bijvoorbeeld het recent verschenen Actieplan Bos (oktober 2016). Breed uitgemeten in de landelijke media. Notabene een initiatief van het ministerie van Economische zaken in samenwerking met Staatsbosbeheer, stichting Natuur & Milieu, Universiteit Wageningen en nog een groot aantal andere instanties. Besef dat het niet gaat om vitale bomen (waar de nota het steeds over heeft), maar om vitale ecosystemen. En een vitaal ecosysteem is een mix van jong groeiend, volwassen gezond, volwassen afstervend en dode bomen. Die mix ondersteunt de biodiversiteit."

Seesing onderschrijft de belangrijke rol van bomen voor vitale ecosystemen. "Daar is zeker rekening mee gehouden bij de inventarisatie. Als gemeente hebben we echter ook met andere praktische factoren te maken zoals veiligheid. Een dode boom kan heel goed zijn voor de biodiversiteit, maar als een dode tak bij een zandpad op een fietser terechtkomt, dan hebben we een groot probleem."

Op donderdagavond 23 maart wordt het besluit over het plan genomen. De open raadsvergadering begint om 20.00 in de Raadszaal van het gemeentehuis in Hengelo. Meer informatie en de petitie is te vinden op: www.bronckhorst.nl, www.bomenbelang.nl, www.bomenachterhoek.blogspot.nl en www.bomenbronckhorst.petities.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant