Gijs Dekker (links) en Gregor Schreiber in hun oldtimer, klaar voor vertrek. Foto: Richard Stegers
Gijs Dekker (links) en Gregor Schreiber in hun oldtimer, klaar voor vertrek. Foto: Richard Stegers

Gijs en Gregor met een Fiat 500 naar Afrika

Algemeen

'Het is een oldtimer, er zal een keer iets kapot gaan'

Door Richard Stegers

RUURLO - Met een opgeknapte Fiat 500 uit 1972 van Ruurlo naar Afrika. Gijs Dekker en Gregor Schreiber maken binnenkort een bijzondere rondreis van drie maanden. Het avontuur lonkt. "Zo'n kans krijg je maar één keer. We hebben er ontzettend veel zin in en zien wel wat er allemaal op ons pad komt."

Gijs Dekker (27) uit Ruurlo en Gregor Schreiber (26) uit Vorden vertrekken op 1 mei voor een uitzonderlijke rit. Ze rijden van Ruurlo naar Barcelona, gaan daar op de boot naar Marokko en vervolgen daarna hun reis door Westelijke Sahara, Mauritanië, Senegal en eindbestemming Gambia. In een rechte lijn gaat het om een tocht van ruim 7.000 kilometer. "Maar we rijden veel meer, hebben geen vaste planning. Zien wel waar we terechtkomen, dat maakt het extra leuk. En we moeten natuurlijk ook nog terug", lacht Gijs. "Aan het eind van de reis hebben we waarschijnlijk zo'n 18.000 kilometer afgelegd", vult Gregor aan. De vraag dient zich al snel aan: is dat wel verantwoord in een kleine Fiat 500, een oldtimer uit 1972? De twintigers kennen geen twijfels. "De wagen verkeert in een prima conditie, dat mag geen probleem zijn. Het is natuurlijk wel een klassieker van 45 jaar oud, dus er zal best een keer iets kapot gaan. Maar we zijn handig en nemen allerlei onderdelen en gereedschap mee."

Avonturiers
Vanwaar dit initiatief? Het is namelijk iets compleet anders dan een uitrustvakantie. Gijs: "Drie jaar geleden heb ik in mijn eentje een rondreis van een half jaar gemaakt door Zuidoost-Azië. Daar las ik het boek 'Een vreemde eend in Afrika'. Het beschrijft het spannende verhaal van twee Belgische avonturiers die met een Citroën 2CV oldtimer maandenlang door Afrika trokken. Dat leek me ook te gek, het boek was een enorme inspiratiebron." Gregor zag het idee wel zitten en zo ontstond het plan om met een Fiat 500 de uitdaging aan te gaan. Het oude wagentje moest wel een flinke opknapbeurt ondergaan. "Daar zitten heel wat uurtjes in ja. De carrosserie was goed, geen roestvorming. Met extra verstevigingsbalken in bodem, voorfront en deuren kan de auto heel wat lijden. Maar technisch is alles vernieuwd", aldus Gregor. Dat betekende een gereviseerde motor inclusief versnellingsbak en een nieuwe aandrijflijn. Verder werd de Fiat uitgerust met een imperiaal (voor de kampeerspullen), 13 inch banden, sleepogen, een carterpan en extra brandstof-, volt- en olietemperatuurmeters. "De vaccinaties zijn achter de rug. In principe zijn we klaar voor vertrek, het begint aardig te kriebelen nu 1 mei nadert." De heren kregen van hun werkgever de mogelijkheid om drie maanden verlof op te nemen. Vrienden en bekenden reageerden enthousiast. "Ze vinden het heel gaaf. Dat moet je doen, zeiden ze." De ouders van Gijs vinden het ook mooi, maar maken zich toch wel wat zorgen. "Ik ben diabeet en heb type 1. Mijn lichaam maakt zelf geen insuline aan en dus gebruik ik al jaren een pompje met flesjes insuline. Die moeten gekoeld zijn. Dat vraagt aandacht tijdens de reis, maar daardoor wil ik me niet laten beperken." De Achterhoekers kunnen haast niet wachten, ze vinden het een hele uitdaging en willen laten zien dat je zelfs met een Fiat 500 naar Afrika kan. "Het is een unieke kans om levenservaring op te doen, want we gaan natuurlijk ontzettend veel meemaken."

Gijs en Gregor zijn tijdens hun reis te volgen via instagram: afriat500. Meer informatie (inclusief promofilmpje) is te zien op www.doneeractie.nl/afriat-500/-895
De reis wordt mede mogelijk gemaakt door de hulp van vrienden, familie en sponsoren. Sponsors kunnen zich nog melden via mail: g_schreiber_10@hotmail.com.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant