Wat vroeger tijdens de avondwandelvierdaagse opviel: allemaal zeer gedisciplineerde groepen die strak in het gelid meeliepen.Foto: PR.
Wat vroeger tijdens de avondwandelvierdaagse opviel: allemaal zeer gedisciplineerde groepen die strak in het gelid meeliepen.Foto: PR.

Gouden editie Avondwandelvierdaagse Vorden

Algemeen

Intocht eindigt op festivalterrein van Mañana Mañana

Door Jan Hendriksen

VORDEN – De Vordense Avondwandelvierdaagse beleeft dit jaar van maandag 12 tot en met donderdag 15 juni haar vijftigste editie. Met dank aan voetbalvereniging Vorden die in 2014 de organisatie van de vierdaagse 'overnam' van de inmiddels opgeheven Vordense gymnastiekvereniging Sparta die de vierdaagse 46 jaar lang organiseerde. De intocht van de vierdaagse beloofd dit jaar een hele speciale te worden. Op de slotavond 15 juni gaat het namelijk richting het terrein van muziekfestival Mañana Mañana dat op de weide van Kasteel Vorden plaatsvindt. Daar zullen de wandelaars met alle egard worden ontvangen. Het festival is op deze openingsavond namelijk gratis toegankelijk voor alle Vordenaren.

De speciale Avondwandelvierdaagsecommissie van voetbalvereniging Vorden bestaande uit Janneke Hiddink, Monique Sleumer, Sabine Groot Wassink en Jolanda Wabeke, tekent half juni voor het vierde achtereenvolgende jaar voor de organisatie van de gouden editie van de Avondwandelvierdaagse. Vv Vorden nam in 2013, nadat Sparta de laatste vierdaagse had georganiseerd, het initiatief om de vierdaagse voor Vorden niet verloren te laten gaan. "Wij als grootste sportvereniging in Vorden namen altijd al met tientallen pupillen met veel plezier aan de vierdaagse deel. We vonden het ontzettend jammer dat de vierdaagse zou gaan verdwijnen. Nadat geen enkele andere vereniging zich had aangeboden hebben wij het 'wandelstokje' van Sparta overgenomen. En daar hebben we geen spijt van", zo verklaart Janneke Hiddink. Aan de formule van de vierdaagse werd niet gesleuteld. Men heeft nog steeds de keus uit twee afstanden: vijf en tien kilometer. En om voor een herinneringsmedaille in aanmerking te komen moet men drie van de vier avonden meewandelen. Janneke Hiddink: "Wel hebben we de startlocatie verplaatst van sporthal 't Jebbink naar het Kulturhus en hebben de startkaarten en controle vereenvoudigd. Maar voor de rest hebben we niet veel aan de formule gesleuteld." Wel is er op initiatief van ouders sinds vorig jaar een centraal ranjapunt ontstaan. Met sponsoring van Univé Oost wordt hier aan alle deelnemende groepen ranja aangeboden zodat de scholen en verenigingen hier niet meer allemaal zelf voor hoeven te zorgen. Dit scheelt hen veel in de voorbereiding, vrijwilligers en gesleep met tafels en waterjerrycans.

Routes
De routes worden grotendeels evenals in het verleden door Bennie Loman uitgezet. "Daarbij probeert hij zoveel mogelijk de mooiste bospaden en zandwegen rondom Vorden te betrekken", zo zegt Hiddink die verder aangeeft dat het merendeel van de zeshonderd wandelaars die jaarlijks deelneemt uit leerlingen van de basisscholen van Het Hoge, de Dorpsschool en De Vordering uit Vorden, De Kraanvogel uit Kranenburg en De Garve uit Wichmond bestaat. Daarnaast nemen in groepsverband leden van vv Vorden, volleybalvereniging Dash en bewoners en cliënten van De Enk, De Wehme en Urtica De Vijfsprong deel.

Grondleggers
De initiatiefnemers van de Vordense Avondwandelvierdaagse waren in 1968 Nel en Ab Sikkens. Eigenlijk werd het balletje opgegooid door de toen in Vorden woonachtige persfotograaf Stijl die in de regio voor de krant 'plaatjes schoot' van de reeds bestaande wandelvierdaagsen. Stijl vroeg Sikkens of hij dat ook in Vorden kon opzetten. Sikkens heeft toen contact opgenomen met de wandelvereniging in Zutphen en gevraagd of er onder auspiciën van die club in Vorden een wandelvierdaagse kon worden georganiseerd. Dat vonden ze in Zutphen maar niks. De familie Sikkens heeft vervolgens contact gezocht met de 'Unie van Wandelverenigingen' en die adviseerde het zelf te doen. Nel Sikkens was toentertijd voorzitter van de gymvereniging Sparta en zo ontstond in Vorden de avondwandelvierdaagse. Nel en Ab Sikkens hebben elf jaar de organisatie op zich genomen. Meedoen aan de avondvierdaagse was voor iedereen een hele belevenis. Een sportief 'uitje'. Er waren jaren met wel negenhonderd wandelaars. Verenigingen, scholen, verpleeginrichtingen, bedrijven, ze kwamen allemaal aan de start. Wat destijds opviel: allemaal zeer gedisciplineerde groepen die strak in het gelid liepen.

Extra prijs
In het kader van de vijftigste editie heeft VV Vorden dit jaar een extra prijs ingesteld. Naast de groepen die het 'mooist en meest uniform' wandelt op de vijf en tien kilometer is er ook een prijs voor de groep die zich met meest ludiek met accessoires wandelt. Ook wil VV Vorden naar goed voorbeeld zoals dat in het verleden ook altijd gebeurde alle wandelaars en groepen van 'boven' fotograferen.

Inschrijven
Inschrijven voor de vierdaagse kan maandag 12 juni vanaf 17.45 uur bij het Kulturhus waar de avondwandelvierdaagse dagelijks van start gaat. Men kan ook een of twee dagen meewandelen. Op de slotdag 15 juni wordt er een half uur eerder gestart. De intocht onder leiding van Harmonie Vorden vindt om 20.15 uur vanaf het Kulturhus naar de weide van Kasteel Vorden plaats.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant