Namens de gemeente Bronckhorst bracht wethouder Arno Spekschoor (r) de felicitaties over aan Theo en Annie Leisink Foto: PR.
Namens de gemeente Bronckhorst bracht wethouder Arno Spekschoor (r) de felicitaties over aan Theo en Annie Leisink Foto: PR.

Theo en Annie Leisink zestig jaar getrouwd

Algemeen

'Eerste liefdesvonk sloeg over tijdens Zelhemse Paardendagen'

Door Jan Hendriksen

VORDEN – Een dag na Hemelvaartsdag kijken Theo en Annie Leisink met genoegen terug op hun feest bij Hotel Bakker en het huisbezoek van wethouder Arno Spekschoor van de gemeente Bronckhorst. Theo Leisink (86) en Annie Leisink – Mullink (83) vierden woensdag 24 mei namelijk hun diamanten huwelijksfeest.

De eerste liefdesvonk tussen Theo en Annie sloeg in 1955 over tijdens de Zelhemse Paardendagen. Daar troffen ze elkaar voor de eerste keer. Theo was met een aantal kameraden vanuit Warnsveld naar de Zelhemse Paardendagen gefietst die destijds steevast tijdens de Pinksterdagen plaatsvonden. Annie was er met een aantal zussen vanuit Kranenburg naar toe gefietst. "Er was altijd veel vertier daar in Zelhem. In die dagen waren er niet zoveel uitgaansmogelijkheden", zo vertelt Theo. "En zo kwam van het één het ander", zo vult Annie aan. Theo verhuisde op jonge leeftijd met zijn ouders vanuit Warnsveld naar een boerderijtje in Vierakker waar hij opgroeide en naar school ging. Annie's wieg stond op boerderij 't Slag in Kranenburg waar ze ook naar school ging. Theo volgde na de lagere school de Mulo in Zutphen en de Middelbare Landbouwschool in Didam. Hij werd zelfs beëdigd als hooibroeicontroleur. Annie ging naar de huishoudschool in Keijenborg. Toen Theo en Annie op 24 mei 1957 voor het burgerlijke stand op het gemeentehuis in Vorden trouwden, trok Annie bij Theo in op de boerderij. Vijf dagen later trouwden ze 'voor de kerk' in de Sint Antonius van Paduakerk in Kranenburg en werd het huwelijksfeest bij de tegenover de kerk gelegen café Schoenaker gevierd. De boerderij in Vierakker veranderde in de jaren zeventig van een gemengd bedrijf met koeien, varkens en kippen naar een zeugenhouderij. "We hebben ons toen gespecialiseerd en zijn doorgegroeid naar een kleine tweehonderd zeugen. En dat was voor die tijd best wel een grote omvang", aldus Theo. Ook Annie werkte naast haar huishoudelijke werkzaamheden in het gezin ook altijd volop mee in het bedrijf. In het verlengde van het agrarische bedrijf vervulde Theo diverse bestuursfuncties binnen de agrarische sector. Zo was hij onder meer actief als bestuurslid voor de katholieke landbouworganisatie ABTB, Landbouwcoöperatie Wichmond (later Coöperatie Gelderland) en de Agrarische Bedrijfsverzorging.

Honden
In 1989 werd het zeugenhouderij bedrijf in Vierakker verkocht en gingen Theo en Annie aan de Schuttestraat in Vorden wonen. Daar hadden ze volop ruimte voor een aantal schapen en het fokken van honden van het ras Airedale Terrier. Want dat was een grote hobby van Theo. "De naam van de Airedale Terrier, die ook wel koning der terriërs genoemd wordt, stamt van het rivierdal van de rivier de Aire in het Engelse graafschap Yorkshire. In dit gebied ligt ook de oorsprong van de Airedale Terrier", zo verklaarde Theo. Theo en Annie waren succesvolle hondenfokkers. Annie: "We zijn overal naar toe geweest. Naast shows in Nederland hebben we ook vaak deelgenomen aan shows in Duitsland, België, Denemarken en Frankrijk." Nu ze sinds dertien jaar aan de 'straat' in Plan Zuid in Vorden wonen herinnert een mooi beeld van het hondenras nog aan die tijd.

Hobby's
Hobby's heeft het tweetal nog volop. Al fietsend trekken Theo en Annie met mooi weer de regio in en tot voor kort hadden beiden ook een seizoenskaart bij de Doetinchemse voetbalclub De Graafschap waar twee dochters als suppoosten actief zijn. Ook zijn Theo en Annie lid van de Senioren Vereniging Vorden waar Annie nog actief de klootschietsport beoefent. Annie en Theo hebben zes kinderen (twee zonen en vier dochters), zestien kleinkinderen en een achterkleinkind.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant