Met een ferme 'zwaai' zegende pastoor Harry Scheve de motoren in. Foto: Jan Hendriksen.
Met een ferme 'zwaai' zegende pastoor Harry Scheve de motoren in. Foto: Jan Hendriksen.

Ingewijd op weg voor een veilig en mooie motortocht

Pastoor Harry Scheve zegent motoren in

WICHMOMD – "Wat is dit ontzettend leuk." En nogmaals dompelde pastoor Harry Scheve van de regionale parochie HH Twaalf Apostelen de wijkwast maar eens in het wijwateremmertje die koster Ria Tijssen van de Wichmondse katholieke Sint Willibrordus parochie voor Scheve vasthield.

Door Jan Hendriksen

Rond het middaguur vond er afgelopen zaterdag nabij café D'n Olde Kriet aan de Dorpsstraat tijdens de eerste editie van het nieuwe Wichmondse motorsportevenement MotorDok een heuse 'inzegening' van motoren plaats. Op een klein verhoogd podium zwaaide pastoor Harry Scheve er met de wijkwast lustig op los.

Het laten zegenen van have en goed is populair. Vooral in het zuiden des land wordt er van alles en nog wat ingezegend. Zo vindt in het Limburgse Grubbenvorst een van de grootste 'motor inzegeningen' van ons land plaats. Onlangs kwamen ruim 1.350 motorrijders naar het Pastoor Vullinghsplein om zich te laten 'inzegenen' voor een goed en veilig motorseizoen.

Harry Scheve moest het zaterdag in de Dorpsstraat met een behoorlijk aantal minder motoren doen. Maar het ritueel was er niet minder feestelijk om. "Ik heb direct ja gezegd toen een van de organisatoren naar me toe kwam met de vraag of ik de motoren wilde inzegenen. Dit heb ik nog niet eerder gedaan en is een nieuw fenomeen binnen onze uitgestrekte parochie. Een ontzettend leuk initiatief", zo verklaart Scheve als hij even in de schaduw van een grote motorbus plaatsneemt.

Voorafgaand aan de inzegening sprak Scheve een oud inzegening gebed uit. "Laat de mensen veilig en met zorg op weg gaan naar werk of ontspanning", zo sprak Scheve aan het slot van het gebed. Niet alleen motoren kregen de zegen. Ook de fietsen van de plaatselijke 'coryfeeën' Wim Regelink en Wim Dijkstra kregen van Scheve de 'zegen' mee.

Stiekem gehoopt op meer deelnemers
Aan de eerste editie van MotorDok namen enkele tientallen motorliefhebbers deel. De initiatiefnemers en organisatoren Erik Kasteleijn, Albert Brummelman, Martijn Tromp en Geert Harmsen hadden stiekem op wat meer deelnemers gehoopt. "Maar we zijn tevreden. Het evenement moet nog groeien in de wetenschap dat het op een zaterdag plaatsvond. Of we volgend jaar een tweede editie organiseren? Daar gaan we in de komende weken over nadenken."

Evenement dat een vervolg verdient
De eerste editie van MotorDok stond naast het 'inzegening' van de wegmotoren in het teken van een toertocht waarbij de deelnemers de keuze had uit een tocht van honderd of zestig kilometer door de Achterhoek die ter plekke te downloaden was, een markt met motorgerelateerde producten, een verkiezing van de mooiste motoren door een officiële jury die gewonnen werd door Norbert Reijes uit Doetinchem en live muziek van Sour Mash, Boekanier en de Vordense band Strike. Resultaat was een laagdrempelig, leuk en ontspannend evenement dat een vervolg verdient.

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=contactnoord.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=723,724,725" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Deel je nieuws
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5953883&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=contactnoord.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=723,724,725" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>