Anneke Graaskamp. Archieffoto: PR
Anneke Graaskamp. Archieffoto: PR

Prehistorische beenderen overgedragen aan Oud Vorden

VORDEN - Bij zandwinning in de Grasplas werden in 1979 prehistorische beenderen (± 20.000 jaar voor Christus) van reuzehert, steppe-wisent en paard gevonden. Deze zijn door de familie Graaskamp afgelopen maand overgedragen aan Oud Vorden en kunnen tijdens de maandelijkse openstelling van het Archief bekeken worden. De overdracht kwam door bemiddeling van Joop van Druten tot stand, die van mening is dat een dergelijke waardevolle vondst een bredere publieke belangstelling verdient.

Bij zandafgravingen ten behoeve van een wegenbouwbedrijf is rond juli 1979 een unieke verzameling oude beenderen van dieren uit de pre-historische periode naar boven gekomen. De vondsten werden gedaan door de familie Dostal, die uit een enkele hectaren groot terrein, toebehorend aan de heer H. Graaskamp, kiezelzand en grint opzuigt met behulp van een in een grote plas gelegen zandzuiger. De botten bleven vastzitten voor de zuigermond, terwijl een aantal kleinere exemplaren al waren 'uitgespuwd' op het terrein, waar het zand wordt opgespoten. Het bleken onder meer beenderen van het reeds lang uitgestorven reuzenhert, een paard, een jong rendier en de zogenaamde Steppe-wisent ook wel Europese Bison genoemd.

De vondsten werden niet direct bekend gemaakt, omdat men zekerheid wilde hebben omtrent de afkomst en oudheid en daartoe de medewerking inriep van deskundigen. De heer Graaskamp bracht de hele verzameling naar het Stedelijk Museum te Zutphen. De conservatrice van het Stedelijk Museum mej. drs. D. Cannegieter, die ook als zodanig verbonden was aan het toenmalige museum 'De Wildeman', beschouwde een en ander als zeer zeldzaam. Zij was ervan overtuigd dat het uit de periode van ± 20.000 jaar voor Christus moest zijn, maar riep op haar beurt de medewerking in van het Rijksmuseum voor Geologie en Mineralogie afdeling Fossielen te Leiden.
De specialist op dit gebied, dr. Kortenbout van der Sluis kon de verzameling praktisch direct thuisbrengen. Dankzij de tamelijk verbleekte kleur en de hardheid constateerde hij dat het hier beenderen betroffen van de Steppe-wisent en het reuzehert. Onder meer werden gevonden het schouderblad, een opperarmbeen, enkele wervels en een spaakbeen/ellepijp van de Steppe-wisent, een uitgestorven soort. Van het reeds lang uitgestorven reuzehert vond men nog een bijzonder gave bovenkaak met enkele tanden, terwijl voorts een middenshandsbeen van een jong rendier en het scheenbeen van een paard uit de aarde werden opgezogen.

De heer Henk Graaskamp in het Contact van 26 juli 1979 over de unieke vondsten: "Alles wijst er op dat het dieren betreft, die altijd op de vlakten/ steppe hebben geleefd. Dat klopt ook wel omdat het terrein waar de verzameling op een diepte van circa 6 meter is opgezogen niet ver verwijderd ligt van de Vordense of Baakse Beek. Het is vroeger natuurlijk een soort laagvlakte geweest. Ik veronderstel dat er nog wel meer beenderen zullen liggen", aldus Graaskamp.

In Contact van 26 juli 1979 werd hierover een artikel met foto geplaatst, zie hiervoor de website van www.oudvorden.nl en zoek op 'reuzehert'.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden