De optocht tijdens het Oranjefeest Vierakker-Wichmond zorgt altijd voor veel saamhorigheid onder de deelnemers en is van een hoog niveau. Foto: PR
De optocht tijdens het Oranjefeest Vierakker-Wichmond zorgt altijd voor veel saamhorigheid onder de deelnemers en is van een hoog niveau. Foto: PR (Foto: Jan Hendriksen)

Vierakker en Wichmond lopen warm voor traditioneel Oranjefeest

WICHMOND/VIERAKKER – In menige schuur wordt de hand gelegd aan de laatste afwerkingen van een van de optochtwagens voor het jaarlijkse hoogtepunt van het Oranjefeest Vierakker-Wichmond. De tuintjes worden nog maar eens extra aangeharkt en de straatversieringen van zolder gehaald. En de contouren op het terrein tussen de Lindeselaak en de Baakseweg waar de feesttent en de kermisattracties een plek moeten krijgen worden ook steeds meer zichtbaar.

Door Jan Hendriksen

Oranjefeest Vierakker-Wichmond. "Een traditioneel dorpsfeest, ofwel Oranjefeest die met zijn tijd meegaat", zo komt pr-man Paul Harmelink van Stichting Oranjecomité Vierakker-Wichmond tot de conclusie als we samen met bestuurslid van het Oranjecomité Gerrit Borgman vooruitblikken op het feest. Enkele jaren geleden werd het 'Wichemsfeest' met een sausje van 2.0 overgoten. "We proberen inderdaad elk jaar wat extra's te creëren en te programmeren. Zo hebben we dit jaar het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst niet op de slotdag tijdens de optocht officieel uitgenodigd maar na afloop van de fiets Oriënteringsrit die op de openingsdag van de 'feestweek' op zondag 20 augustus plaatsvindt", zo verklaart Paul Harmelink die sinds vorig jaar zitting heeft in het Oranjecomité.

Volgend jaar wil het comité nadrukkelijk de jeugd meer bij het feest betrekken. "We koesteren de tradities rondom het feest. Maar je moet ook durven te vernieuwen. Maar daarvoor kiezen we de weg van de geleidelijkheid", zo laat Borgman weten die als bestuurslid verantwoordelijk is voor de zoektocht naar kermisexploitanten. En dat is anno 2017 geen gemakkelijke taak. "Er komen geen duizenden mensen af op de kermisattracties. En dan maken bepaalde exploitanten keuzes die niet altijd in ons voordeel uitpakken. Zo hadden we vorig jaar geen botsauto's. En die zullen er dit jaar ook niet komen", aldus Borgman.

Waar Paul Harmelink en Gerrit Borgman trots op zijn is de optocht op de slotdag van het Oranjefeest die zondag 27 augustus door de straten van Wichmond trekt. "Maar liefst elf grote wagens, een loopgroep, drie muziekverenigingen (Aalten, Steenderen en Vorden) en de Baakse Vendeliers maken deel uit van de optocht die altijd een hoog niveau uitstraalt. "De saamhorigheid die de groepen opbrengen en uitstralen. Die is lovenswaardig en uniek voor een kleine gemeenschap als de onze", aldus Harmelink. Gerrit Borgman wil ook benadrukken dat Wichmond-Vierakker volop 'leeft'. De geboren en getogen Vierakker doelt daarmee op de nieuwe activiteiten die de laatste jaren in Wichmond zijn ontplooid zoals de Spartametrace, MotorDok en de Stugge Veer Cross die over enkele weken op het feestterrein van het Oranjefeest plaatsvindt. "We werken als Oranjecomité nauw samen met deze organisaties. Zo stimuleren we en faciliteren we elkaar waar mogelijk is."

Oecumenische openluchtdienst
Oranjefeest Vierakker-Wichmond gaat zondag 20 augustus om 10.45 uur van start met een Oecumenische openluchtdienst bij de Sint Willibrorduskerk in Vierakker met als thema 'Ik vertrek'. Om 12.30 uur start zondag bij het Ludgerusgebouw de Oriënteringsrit voor fietsers. Na afloop van de rit zal om 17.00 uur het Oranjefeest Vierakker-Wichmond officieel door een een afgevaardigde van het college van B en W van de gemeente Bronckhorst worden geopend. Donderdag 24 augustus is er een Seniorenavond in het Ludgerusgebouw met medewerking van Iessellander muzikanten. Vrijdag 25 augustus starten om 14.00 uur in de feesttent de kinderspelen. Om 15.30 uur starten diezelfde dag de volksspelen zoals het dogkarrijden, bierpulschuiven, schieten op de vrije baan en het hoeksjoelen.

'Knalfeest'
Vrijdagavond 25 augustus staat het Oranjefeest in het teken van een 'ouderwetse' gezellige (dans)avond met medewerking van de band Bad Boys Rumble en de Daylight Superband, aanvang 20.30 uur. Zaterdag 26 augustus begint om 13.30 uur het vogelschieten voor mannen en vrouwen, het vogelgooien voor vrouwen, het vogelschieten voor jongens en meisjes en de diverse andere volksspelen. 's Avonds is het om 21.00 uur in de feesttent tijd voor een 'knalfeest' met medewerking van de band Proost. Zondag 27 augustus start om 14.00 uur de optocht met de praalwagens en is de band Melrose vanaf 15.00 uur klaar voor een 'spetterende' afsluiting van het Oranjefeest Vierakker-Wichmond.

reageer als eerste
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5953883&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=contactnoord.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=723,724,725" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>