V.l.n.r.: Ronnie Stokkink, Lucia Stokkink Foto; Achterhoekfoto.bl Paul Harmelink.
V.l.n.r.: Ronnie Stokkink, Lucia Stokkink Foto; Achterhoekfoto.bl Paul Harmelink. Foto: Jan Hendriksen

'Alle mannen stonden te kijken hoe Lucia met de eer ging strijken'

Algemeen

WICHMOND/VIERAKKER – Met een grote glimlach nam ze de felicitaties en kussen van menige man in ontvangst. Ze was alle mannen bij het traditionele vogelschieten te 'slim' af geweest. Als tweede vrouw ooit in de geschiedenis van het 98ste Oranjefeest Vierakker-Wichmond werd de Wichmondse Lucia Stokkink afgelopen zaterdagmiddag tijdens het vogelschieten na 273 schoten tot schutterskoningin van Vierakker-Wichmond uitgeroepen. 'Alle mannen stonden te kijken hoe Lucia met de eer ging strijken' was dan ook de leus die een paar uur later de tuin van de kersverse nieuwe schutterskoningin sierde.

Door Jan Hendriksen

Vierakker-Wichmond wordt tot eind volgend jaar 'bestuurt' door vrouwen. Want naast Lucia Stokkink werd Esther Meulenbeek bij het vogelgooien tot 'knuppelkoningin' gekroond en Noor Dijkman, die het vogelschieten bij de jeugd won, mag zich een jaar jeugdprinses van Vierakker-Wichmond noemen. "Het is dan ook een 'Girl-Power' jaar", zo komt de 52-jarige schutterskoningin Stokkink zondagmiddag na afloop van de optocht tot de conclusie. "Kijk maar eens om je heen. Het zijn de vrouwen die domineren. Oranje werd Europees vrouwenvoetbalkampioen, Dafne Schippers wereldkampioen op de tweehonderd meter hardlopen en gisteravond wonnen de hockeyvrouwen Europees goud."

Een kleine vijftien jaar neemt de geboren Kranenburgse naast het vogelgooien voor vrouwen ook steevast deel aan het vogelschieten in Wichmond. "Mijn man Ronnie die in het organiserende Oranjecomité zitting heeft, geeft me altijd op. Er doen altijd zo'n vijftien tot twintig vrouwen mee." Lucia Stokkink stond als vierde op de deelnemerslijst die in totaal 134 schutters telde. Toen ze voor de derde maal het geweer mocht aanleggen waren alle andere delen van de vogel al naar beneden gekomen. "Ik schoot heel bewust in het midden van het stuk hout dat nog aan de paal hing. En tot mijn grote verbazing kwam de romp naar beneden vallen. Ik stond perplex. Maar het is een leuke eer. En al die reacties. Prachtig."

Het was Mini Hammers die als eerste schutterskoningin in 1996 Lucia voorging in Vierakker-Wichmond. Lucia: "De rondgang in de optocht was fantastisch en ook de vaandelhulde van enkele Baakse vendeliers onder leiding van muziekvereniging Nieuw Leven uit Steenderen na afloop op het feestterrein was een grote eer. Ik heb genoten."
Naast het vogelschieten, vogelgooien en vogelschieten voor de jeugd vonden er zaterdagmiddag en ook vrijdagmiddag diverse andere volksspelen en kinderspelen op het feestterrein zoals bierpulschuiven, spijkerslaan, dogkar rijden, schieten vrije baan en kegelen plaats. Ook werden de prijzen van de fiets Oriëntatierit van zondag 20 augustus uitgereikt.

Uitslagen
Vogelschieten: Romp: Schutterskoningin Lucia Stokkink; Kop: Erik klein Haneveld; Linkervleugel: Wilma Nijenhuis; Rechtervleugel: Jan Thijssen; Staart: Robert van Til. Vogelgooien: Romp: Koningin Esther Meulenbeek; Kop: Judith Garritsen; Staart: Dorien Roordink; Linkervleugel: Ilka Aalderink; Rechtervleugel Erna Roeterderink.

Vogelschieten jeugd: Romp: Jeugdprinses: Noor Dijkman; Kop Thijmen Weetink; Staart: Thijmen Weetink; Linkervleugel: Yrsa van Zuilenkom; Rechtervleugel: Frederieke van Basten Batenburg.

Bierpulschuiven: 1. Marlien Vaartjes; 2. Emiel Steentjes; 3. Lennie Vaartjes. Spijkerslaan: 1. Gerjan Rietman; 2. Niels Attema; 3. Paul Avink. Dogkar rijden: 1. Marlien Vaartjes; 2. Wim Rietman; 3. Paul Avink. Schieten vrijebaan: 1. Erik Rukkers; 2. Bennie Wolbrink: 3. Martijn Kornegoor Kegelen: 1. Gerard Jansen; 2. Rob Bouwmeester; 3. Wim Rietman. Bierpul schuiven; 1. Henk Rietman; 2. Harrit Wester; 3.Mariel Wentink. Schieten vrijebaan: 1. Wim Rietman; 2. André Derksen; 3. Harrit Wester. Oriënteringsrit: 1. Jan Borgman; 2. Jan Willen Krijt; 3. Joep Krijt.


www.achterhoekfoto.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant