Oprichters van Beatclub Turn in Kranenburg. Jan Beijen, Theo Heuvelink, Jan Schoenaker en Bart Overbeek. Foto: PR
Oprichters van Beatclub Turn in Kranenburg. Jan Beijen, Theo Heuvelink, Jan Schoenaker en Bart Overbeek. Foto: PR

Documentaire 'Het verhaal van Kerkdorp Kranenburg' in de maak

Algemeen

Gevormd door boeren en baronnen, kloosterlingen en burgers

VORDEN - De film 'Ode aan Vorden' die in 2017 uitkwam, was een ongekend succes voor een plaatselijke documentaire. Fons Rouwhorst, de bedenker van de documentaire Ode aan Vorden, heeft niet stilgezeten en de volgende documentaire is in de maak: Het verhaal van Kerkdorp Kranenburg.

Fons: "Het vertellen van mooie verhalen en het neerzetten van een mooi product, dat is wat wij met elkaar leuk vinden. De nieuwe documentaire gaat over het kerkdorp Kranenburg. Dit bijzondere kerkdorp omringd door kastelen, bleef generatie lang hetzelfde. Maar in de jaren 90 veranderde er véél op de Kranenburg. De kerk werd gesloten, het klooster werd een asielzoekerscentrum en de oude school werd een galerie. Ook café-restaurant Schoenaker overleefde het niet. Op Schoenaker na, bleven alle gebouwen overeind maar inhoudelijk veranderde er veel."

"Met het sluiten van de kerk, het klooster en de pastorie kwam er een eind aan het rijke rooms leven op de Kranenburg. Het klooster werd in die jaren een tijdelijk asielzoekerscentrum. Achttien nationaliteiten verbleven er ruim vier jaar. De integratie van de asielzoekers in Kranenburg heb ik als buurman van dichtbij mee gemaakt. We waren met ons allen onderweg, bezig met verandering in het buurtschap, zowel de asielzoekers en hierdoor mede de Kranenburgers. Dat 'onderweg' zijn met elkaar was de rode draad in het script dat ik in de jaren 90 had gemaakt. De KRO had in 1992 belangstelling voor het script 'onderweg' en wilde er een korte documentaire van maken. Het is er uiteindelijk niet van gekomen, want een hernia zat in de weg. Nu 25 jaar later en met 'Ode aan Vorden' achter de rug, bracht mij op het idee het script als onderdeel te gaan gebruiken bij de nieuwe documentaire 'Het verhaal van kerkdorp Kranenburg'. Het idee ligt er, de contouren 'begin het middenstuk en het eind' van het script zijn klaar en inmiddels hebben we de eerste vijf filmdagen achter de rug".

Ode aan Pater Reinders
"We beginnen met de geschiedenis van Kranenburg." Waarom staat er in dit kleine kerkdorpje ver buiten Vorden zo'n grote kerk, klooster en een prachtige pastorie? Waarom heeft Kranenburg van oudsher een roomse signatuur? Waarom heet deze plek de Kranenburg en waar komt deze naam vandaan?

Oud plaatsgenoot Pater Reinders uit Lichtenvoorde heeft de laatste jaren van zijn leven doorgebracht in het klooster in Kranenburg. Hij was met name bij de historici een bekende figuur. Hij leverde voor de bewoners van Kranenburg een belangrijke bijdrage over het ontstaan van de streek. In 1971 schreef hij een studie over de kerken van de Kranenburg. Het document verscheen in het archief van de Oudheidkundige Vereniging De Graafschap. Hierin schrijft hij hoe eeuwen geleden de Kranenburg (het volk zegt Kranenbarg) is ontstaan, evenals de historie van het katholicisme vanaf 1725.

Rouwhorst: "Het eerste gedeelte van de documentaire is een ode aan Pater Reinders. Het tweede gedeelte van de film gaat met name over de jaren rond vijftig en daarna. In die tijd verandert er veel op het platteland en dus ook op de Kranenburg. Oude waarden, gewoonten en tradities zijn onvervangbaar verdwenen. Toch kon Kranenburg zijn tradities nog lang voortzetten. Carnavalsvereniging de deurdraaijers wist stand te houden tot 1988. Daarna verhuisde de vereniging naar Vorden."

Beatclub Turn
Voor ouders die in het midden van de jaren '60 kinderen in de tienerleeftijd hadden was het géén makkelijke tijd. Oorlog meegemaakt, hard gewerkt aan de wederopbouw en net toen de welvaart serieus vorm begon te krijgen, gooiden de jongeren de kont tegen de krib. Het gezag (vader, onderwijzer, pastoor, politieagent) was niet langer vanzelfsprekend. En midden in die roerige periode was daar ineens beatclub 'Turn'. Voor rythm, blues en soul kon je in zaal Schoenaker in Kranenburg terecht. Hier hadden de jongeren Theo Heuvelink, Jan Schoenaker, Jan Beien en Bertus Overbeek namelijk beatclub Turn opgericht.

Beatclub Turn, een stichting die is ontstaan vanuit de carnavalsvereniging, haalde in de jaren 70 de hele Nederlandse popgeschiedenis naar het kleine gehucht Kranenburg. Van Living Blues tot Focus met Jan Akkerman; ze zijn allemaal in zaal Schoenaker geweest. Een terugblik van het viertal is inmiddels vastgelegd voor de documentaire 'Het verhaal van Kranenburg'. "Jammer genoeg kon dit interview niet plaatsvinden in zaal Schoenaker, waar ooit de beste bands van Nederland hadden opgetreden", zo vertelt Rouwhorst.

Verenigingsleven
"Eind jaren tachtig leek het erop dat het Kerkdorp Kranenburg op sterven na dood was. Voor een aantal vereniging was er geen onderdak meer en moesten uitwijken naar het buurtschap 't Medler. Met de oprichting van het C.C.K (Cultureel Collectief Kranenburg) begin jaren negentig kwam er weer nieuw leven in het buurtschap. Heiligenbeeldenmuseum, Historisch festival, Bosfeest en het Paasvuur waren nieuwe evenementen."

"Na het Bosfeest kwam Baby Biggen Meal Bal en nu geniet men van de Vetnippel en staat ieder jaar het Paasvuur in lichterlaaie. Zeldzame mooie beelden van de nieuwe activiteiten, in de jaren 90 en de integratie van de asielzoekers worden opgenomen in de documentaire, Het verhaal van kerkdorp Kranenburg, gevormd door boeren en baronnen, kloosterlingen en burgers, ligt straks vast in een mooi product".

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant