De Vordense touwtrekmannen in actie tijdens het thuistoernooi op het Medler. Foto: Jan Hendriksen.
De Vordense touwtrekmannen in actie tijdens het thuistoernooi op het Medler. Foto: Jan Hendriksen. (Foto: Jan Hendriksen)

Vordense touwtrekkers klaar voor Europese titelstrijd

VORDEN – Voetballers in de nationale Eredivisie competitie zijn lyrisch over de grasmat die in de Rotterdamse Kuip ligt. Altijd perfect in conditie. Tweewekelijks speelt Feyenoord er haar thuisduels. En dit seizoen minstens drie duels in de Champions League. Binnen de Oostelijke touwtreksport wordt lyrisch gesproken over het complex dat Touwtrekvereniging Vorden ter beschikking heeft.

Door Jan Hendriksen

De accommodatie aan de Ruurloseweg in buurtschap Medler ligt er ook altijd keurig bij. De grasmat verkeert steevast in topconditie. Met dank aan 'terreinknecht' Jan Klein Geltink die de mat steevast maait. Jammer is echter dat het 'hoofdveld', naast de jaarlijkse kinderspelen tijdens het Oranjefeest Medlertol, maar slechts een maal per jaar voor een officiële sportwedstrijd wordt gebruikt.

Was TTV Vorden in de afgelopen twee jaar gastheer op de slotdag van de competitie van het Gewest Oost van de Nederlandse Touwtrekkers Bond. Afgelopen zondag fungeerde TTV Vorden als gastheer voor de zevende en één na laatste competitieronde van het gewest. Zondag vindt de slotwedstrijd namelijk in het Betuwse Erichem plaats. Fietsende vakantiegangers knijpen zondagmorgen om elf uur in hun remmen als ze het sportcomplex op het Medler passeren. Wat is hier dan te zien. Kreunende mannen die aan vuistdikke touwen trekken. Er gaat voor een Utrechts echtpaar een nieuwe wereld voor hun open. "Nog nooit gezien", zo verklaart de mannelijke helft. De omroeper roept op veld vier OKIA Holten en VIOS Bisons Beltrum op om aan het touw te verschijnen. De afkortingen betekenen zoveel als Onze Kracht Is Achteruit en Vooruit Is Ons Streven. Mooiere clubnamen zijn voor een krachtsport als deze niet denkbaar. Twee banen verderop staat TTV Vorden in de 680 kilogram klasse aan het touw tegen 'aartsrivaal' Heure uit Borculo. Intensief wordt er met TTV Heure wekelijks getraind en spelers worden regelmatig uitgewisseld. De touwtreksport is er een van geven en nemen en ons kent ons.

Op deze zonovergoten eerste septemberzondag levert de trekbeurt tegen Heure de volle winst op voor de Vordenaren. En dat doet het team onder leiding van coach Martin Stofbergen zichtbaar goed. De spelersgroep bestaande uit Peter Groot Nuelend, Stefan Groot Nuelend, Ard Reinders, Arnold Winkels, Gert Jan Vliem, Guus Hummelink, Bennie Harmsen en Gerrit Uilenreef haalt alles uit de kast tijdens dit thuistoernooi. Het eindigt na twaalf trekbeurten op een tweede plaats achter dagwinnaar OKIA. In de tussenstand staat Vorden vierde achter koploper OKIA en de nummers twee en drie: Heure en Eibergen. "Als we zondag top presteren dan zit er nog een podiumplaats voor ons in. We zitten Heure en Eibergen op de hielen", zo laat Gert Jan Vliem weten.

's Middags treedt TTV Vorden met een groot deel van dezelfde selectiespelers in de 720 kilogram klasse aan. Ook in deze klasse wordt men tweede achter het Borculose Heure. In de tussenstand is de achterstand op koploper Koapman uit het Twentse Tilligte te groot om voor het kampioenschap in aanmerking te komen. Maar de tweede plaats die men in bezit heeft moet in Erichem over de streep te trekken zijn.
Ook bij de jeugd gaat het zondag crescendo. Vorden wordt achter het Overijsselse Oele tweede en komt zo zondag nog voor een tweede plaats in de eindrangschikking in aanmerking. Een van de Vordense jeugdleden is de zeventienjarige Richard Vliem uit Zelhem. Inderdaad de zoon van Gert Jan Vliem. Hij is als enige jeugdspeler geselecteerd voor het jeugdteam van de nationale Oranje selectie dat van 21 tot en met 24 september aan de Europese kampioenschappen touwtrekken in het Engelse Southport deelneemt. En daar is TTV Vorden ook in clubverband vertegenwoordigd. Peter Groot Nuelend, Stefan Groot Nuelend, Ard Reinders, Arnold Winkels, Gert Jan Vliem, Guus Hummelink en Bennie Harmsen reizen daarvoor naar Engeland af. "We zullen als clubteam aangevuld worden met enkele andere spelers. Welke? Dat is nog niet bekend", zo verklaart Gert Jan Vliem terwijl hij zijn handen nog maar weer eens met iets hars insmeert.

De omroeper roept vanuit een caravan, waarin het wedstrijdsecretariaat is gehuisvest, TTV Vorden weer op voor een volgend duel. De Hagmöl Trekkers uit Bentelo is de tegenstander. En dat levert het team geen centje pijn op. Met twee vingers in de neus wordt de tegenstander over de streep getrokken. "Zo gemakkelijk zal het in Engeland niet gaan. Daar is de tegenstand ongetwijfeld van een ander kaliber met topteams uit Zwitserland, Zweden en Engeland", zo verklaart Vliem tot slot.

reageer als eerste
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5953883&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=contactnoord.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=723,724,725" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>