Goud voor Bas Klein Haneveld bij zesdaagse Frankrijk. Foto: Joyce Wullink
Goud voor Bas Klein Haneveld bij zesdaagse Frankrijk. Foto: Joyce Wullink

Goud voor Bas Klein Haneveld bij zesdaagse Frankrijk

FRANKRIJK - Van 28 augustus tot 2 september werd de zesdaagse enduro in Frankrijk verreden. De zesdaagse is een wereldkampioenschap, dat gaat om de wereldbeker met landenteams, de Olympische spelen van de endurosport. De Nederlandse bond KNMV had al sinds 2012 geen team meer afgevaardigd naar de zesdaagse omdat er volgens de bond geen reële top 8 klassering mogelijk was.

In 2015 besloot Bas klein Haneveld om samen met zijn maatjes Robin Nijkamp en Lucas Dolfing, nadat de KNMV had besloten om wederom geen team af te vaardigen, te laten zien dat ze uit het juiste hout gesneden zijn. Dit pakte erg goed uit, want zij werden met zijn drieën kampioen van de totaal 95 clubteams. Een super goede prestatie omdat dit nog nooit eerder gerealiseerd was door Nederlanders. Helaas geen resultaat, want in 2016 wederom geen Trophy Team aan de start namens Nederland.

Dit jaar timmert de KNMV weer goed aan de weg en werd er toch besloten weer eens een Trophy Team te sturen. Helaas werd Bas in eerste instantie niet geselecteerd door de KNMV, maar doordat Daan Bruijsten een knie blessure opliep tijdens de EK enduro in het Duitse Burg, werd hij toch nog benaderd door de KNMV of hij wilde invallen. Natuurlijk wilde hij dat, alleen moest er nog wel een andere motor geregeld worden omdat hij normaal met een 300cc 2 takt in de E3 klasse rijd, en nu met een 250 cc 4takt moest rijden. Dit moest omdat in teamverband in iedere klasse een rijder moet zitten en doordat Bruijsten uitviel in de E1 klasse was deze klasse niet meer bezet. Twee weken voor de wedstrijd nog snel een andere motor kunnen regelen. De motor van zijn sponsor AutoTotaal uit Ruurlo werd beschikbaar gesteld door Rudi Vossers. Hij was snel gewend aan de motor en het voelde al snel vertrouwd.

De dagen voorafgaand aan de wedstrijd werden de tien verschillende proeven (zo'n zes kilometer per proef) per voet verkend met het team. Het team bestaat uit teammanager Mario Pieterse (KNMV), coach Mark Wassink en de rijders Bas klein Haneveld E1,Thierry Pittens E2, Robin Nijkamp E2 en Lucas Dolfing E3. De sfeer in het team was erg goed en na het proeven lopen werd elke dag even gerelaxt in het meer op de camping, want het was de hele week zo'n 35 graden.

Op maandag 28 augustus was Bas de eerste rijder van de Nederlanders wie van start mocht. Hij had zich er erg op verheugd en was de eerste paar proeven misschien zelfs wel wat te gretig wat een paar foutjes opleverde. Het rijden ging eigenlijk alle dagen erg goed, iedere dag ging het rijden weer een tandje beter. Hij had veel plezier op zijn Husqvarna FE250, de week vloog dan ook voorbij. Op dag 5 maakte hij nog even een foutje op de route waarbij hij met zijn hand voor een boom reed. Hierbij brak hij zijn pink. Gelukkig had hij hier niet veel hinder van waardoor hij nog steeds scherpe tijden op de klokken kon rijden. Op dag 6 werd de slotcross verreden. Normaal gesproken wordt eerst een route gereden van ongeveer vijftig kilometer waarna de motor in Parc fermé wordt gezet en daarna de slotcross verreden wordt. Om één of andere wazige reden van de organisatie werd de route gecanceld en werd er alleen een slotcross gereden. De slotcross wordt gereden op een motorcrossbaan waarbij met de hele klasse gestart wordt achter een starthek. Bas zat er niet goed bij met de start maar toch kon hij zichzelf goed staande houden tussen deze sterke rijders.
Met het Trophy Team (TeamNL) werden ze zevende van de 19 verschillende landen. Knap gedaan dus. Individueel is er een gouden medaille te halen wanneer je binnen 10% van de winnaar eindigt. Een goede prestatie omdat het de beste rijders van de wereld zijn waar ze tegen moeten rijden. In zijn klasse werd hij 28ste (over alle rijders 71ste). "Ook haalde hij mijn gouden medaille binnen. Zonder hulp van buitenaf was dit alles niet mogelijk geweest," aldus Bas. "En dank aan allen die hebben meegeholpen. Speciale dank gaat uit naar zijn leermeester Marcel Bulten die de voorafgaande weken en natuurlijk tijdens de zesdaagse de helpende hand toestak."

reageer als eerste
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5953883&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=contactnoord.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=723,724,725" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>