Afbeelding

Column Oerend Smart - Banen van de toekomst

Algemeen

Waarmee verdienen we in 2030 ons brood? Wie het weet, mag het zeggen. Zeker is dat er beroepen zullen ontstaan waar nu nog helemaal geen vacatures voor zijn. Dat is altijd al zo geweest – het hoort bij een economie die continu in beweging is. Ongetwijfeld zullen de banen van morgen voor een deel te vinden zijn in de techniek en daarbinnen vooral in de digitale sector. Daarvan zien we nu al signalen in de Achterhoekse maakindustrie.

Softwareontwikkelaars, 3D-printexperts, robotmonteurs, droneregelaars en specialisten internetcriminaliteit – in 2030 staan bedrijven er vast om te springen. Baliemedewerkers, kassières, secretaresses en fabriekspersoneel krijgen steeds meer robots als collega's. Verdwijnen zullen deze beroepen niet meteen, maar de behoefte eraan op de arbeidsmarkt zal afnemen. Wie erin werkzaam wil blijven, moet op z'n minst zijn of haar computerkennis bijhouden. Het credo is en blijft 'levenslang leren'.

Uiteraard zullen er in de toekomst nog steeds beroepen buiten de techniek zijn waar veel vraag naar is. Met stip op één staan functies in de zorg. Medisch specialisten, verplegers en fysiotherapeuten blijven hard nodig, zeker in de vergrijzende Achterhoek. Weliswaar kan een robot helpen bij het stellen van een diagnose, maar het geven van een spuit, het zich inleven in de patiënt en het maken van een praatje – dat blijft toch echt mensenwerk. Horeca, entertainment en andere delen van de vrijetijdseconomie zullen een bron van werkgelegenheid vormen en dat geldt ook voor beroepen als leraar, communicatiespecialist en psycholoog. Want of we van al die technologie gelukkiger worden, is maar zeer de vraag. Werk en privé lopen voortdurend door elkaar, mensen zullen steeds meer moeite hebben zich te ontspannen. Even offline zijn wordt een luxe.

In de detailhandel, nu nog een belangrijke werkgever in de Achterhoek, zal vast ook het een en ander veranderen. Vergelijk een winkelgebied van nu maar eens met de wifi-loze straten van vijftien jaar geleden. Hoe ziet de winkelstraat van 2030 eruit? Een gebied waar etalages swipeschermen zijn geworden en waar we via de smartphone worden bestookt met gepersonaliseerde aanbiedingen? Het zou zo maar kunnen. Er is echter niet alleen werk aan de winkel in de detailhandel. Ook mensen met een vaste baan bij de overheid, rechtspraak en publieke instanties zullen hun werk zien veranderen. Zijn ze flexibel genoeg en lukt het ze snel en adequaat te reageren op technologische vernieuwing? Voorbeeld: als er door de opmars van robots minder personeel nodig is, dan krijgt de rijksoverheid ook minder inkomstenbelasting binnen. Moet er dan een belasting op robots komen? Met dit soort vragen zijn we nog nauwelijks bezig, terwijl we er eigenlijk vandaag al over na zouden moeten denken. Want de toekomst komt vanzelf – je hebt er geen omkijken naar.

Gert-Jan Hospers

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant