Aandachtig luisteren de kerkgangers in de laatste kerkdienst in De Wildenborchse Kapel naar de preek van dominee Kool. Foto: PR.
Aandachtig luisteren de kerkgangers in de laatste kerkdienst in De Wildenborchse Kapel naar de preek van dominee Kool. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Waardig kerkelijk afscheid van De Wildenborchse Kapel

Algemeen

Waardig kerkelijk afscheid van
De Wildenborchse Kapel

VORDEN – In De Wildenborchse Kapel vond zondag 8 oktober de laatste kerkdienst plaats. Decennia lang vond er in de kapel eens per maand een kerkdienst vanuit de Hervormde Gemeente te Vorden plaats. Nu de hereniging tussen gereformeerden en hervormden in Vorden op handen is en zij samen de nieuwe Protestantse Gemeente Vorden gaan vormen is besloten vanaf 29 oktober iedere zondagmorgen de eredienst te houden in de Dorpskerk. Een impressie van de laatste kerkdienst vanuit De Wildenborchse Kapel.

Ruimschoots voor aanvangstijd weten veel kerkgangers De Wildenborchse Kapel te vinden. De paaskaars brandt. Slechts een enkele stoel is nog vrij. Bewoners van de buurtschappen de Wildenborch en Medler, maar ook gemeenteleden uit het dorp Vorden gaan zondagmorgen nog éénmaal ter kerke in de Kapel. Klokslag 10.00 uur houdt het geroezemoes van de kerkgangers op en komt voorganger dominee Jan Kool, predikant van de Hervormde Gemeente te Vorden, de kerkzaal binnen.

Na een kort welkomstwoord van de dienstdoende ouderling Ria Aartsen begint ook deze laatste kerkdienst in de Kapel met een ogenblik stilte. Voor het aangezicht van de Heer wordt er gezongen, aandachtig geluisterd, gesproken en gebeden. Kees van Dusseldorp bespeelt het orgel en begeleidt de gemeentezang. Uit het Nieuwe Liedboek zingt men de openingspsalm (122). "Hoe zijn de stammen opgegaan, hier gingen ons de voeten voor, der pelgrims, die de Heer verkoor." Kom ga met ons en doe als wij". In de prediking gaat dominee Kool – naar aan leiding van een tekst uit het Johannes evangelie in op de vraag: "Waar is God? Hier in de Kapel? In zoveel kerkgebouwen waar ook ter wereld worden erediensten gehouden. Ook in ons dorp, op meerdere plekken, ook bij onze rooms-katholieke broeders en zusters in het dorp. Overal waar gelovigen samenkomen om God te zoeken en te loven daar is Hij. Ook in deze Kapel. Waar twee of drie in Zijn naam bijeen zijn, zal ook Hij zijn."

'Kapelse herinneringen'
Vlak vóór het einde van de dienst krijgt Wildenborcher Reint Mennink het woord. Hij schetst onder de titel 'Kapelse herinneringen' in kort bestek de geschiedenis van de kapel. Het was in het jaar 1850 toen de eerste kapel- een klein houten gebouwtje- werd geschonken aan de Wildenborchse Julianaschool die in eerste instantie was bedoeld voor de zondagsschool. Later werden er de kerkdiensten gehouden. "Het was eenvoudiger dat de predikant naar de Wildenborch kwam dan hoefden de Wildenborchse kerkgangers niet naar Vorden te gaan", aldus de geboren en getogen Wildenborcher. Vervolgens sprak oud-Wildenborcher Johan Pardijs een woord van dank aan alle vrijwilligers en overhandigde hij Ria Aartsen bloemen en een aantal van hen die door de jaren heen de kerkdiensten mogelijk hebben gemaakt.

Deze bijzondere laatste viering werd afgesloten met het toepasselijke lied 'Ga met God en Hij zal bij je zijn, jou nabij op al je wegen…' Ds. Kool sprak afsluitend de Zegen uit en doofde de Paaskaars. En zo was het 'onttrekken aan de eredienst' (in kerkelijke taal) van De Wildenborchse Kapel een feit. Na afloop werd de kerkzaal in een mum van tijd omgebouwd en stonden er tafels en stoelen. Koffie, thee, en wat lekkers erbij vergezelden de ontmoeting met elkaar. Deze keer voor het laatst. Het was een bijzonder samenzijn deze ochtend in De Wildenborchse Kapel. Weliswaar met weemoed, maar bovenal in dankbaarheid. En ook met begrip voor het feit dat vanaf nu de erediensten in de Vordense Dorpskerk zullen plaatsvinden en iedereen daar van harte welkom is.

Een enkele terugblik
Ben Godtschalk, één van de kosters van de Kapel: "Twintig jaar geleden kwamen we hier 'uut het westen' wonen, aan de Kapelweg. Aan het andere einde van het weg stond De Wildenborchse Kapel, eens per maand een kerkgebouwtje. Wat een sfeer. We waren dan ook razend snel ingeburgerd. Mijn gade en ik werden er vrijwilliger en al snel tot kosters gebombardeerd. Vlak voor het overlijden van mijn vrouw – zeven jaar geleden - moest ik haar beloven dat ik zo lang als ik kon koster in de kapel te blijven. Nu is er een einde aan een tijdperk, een nieuw hoofdstuk."

Ria Aartsen, voorzitter van de kerkenraad van de Hervormde Gemeente te Vorden: "Een traditie gaat verloren. Het was niet alleen de kerkdienst bijwonen maar (zeker in vroegere tijden) ook het uitwisselen van nieuwtjes uit de buurt. Een sociaal gebeuren, voor sommigen mogelijk nog belangrijker dan de kerkdienst. Als ouderling voelde je de sterke betrokkenheid op elkaar."

Ds. Jan Kool, predikant van de Hervormde Gemeente te Vorden: "Zolang ik predikant in Vorden ben mocht ik gemiddeld twee keer per jaar in De Wildenborchse Kapel voorgaan. Vrijwel altijd was dat voor mij een ontspannen uitje. We zaten ongedwongen bijeen en vierden en voedden ons geloof met een trouwe kerngroep uit de buurt, aangevuld met gemeenteleden uit het dorp. De Wildenborchse Kapel heeft het midden van een intiem kerkje en een knusse woonkamer. Ik hoop van harte dat iets van die beleving ook de diensten van de nieuwe Protestantse Gemeente Vorden in de Dorpskerk zal kenmerken."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant