Frans Meulenbelt van de Hengelose brandweer is trots op en blij met het nieuwe gebouw waarin hij samenwerkt met Ellen Hanzens, manager van de buitendienst van de gemeente Bronckhorst. Naast hen wethouder Paul Seesing. Foto: Luuk Stam
Frans Meulenbelt van de Hengelose brandweer is trots op en blij met het nieuwe gebouw waarin hij samenwerkt met Ellen Hanzens, manager van de buitendienst van de gemeente Bronckhorst. Naast hen wethouder Paul Seesing. Foto: Luuk Stam

Brandweer en buitendienst blij met nieuw onderkomen

De nieuwe brandweerkazerne en gemeentewerf opende op woensdag 11 oktober officieel. Zaterdag 14 oktober is er open dag.

Door Luuk Stam

HENGELO – Met het doorknippen van linten in de kleuren paars, rood, en roze verrichtten burgemeester Marianne Besselink, wethouder Paul Seesing en brandweermanager Michel Verlinden van de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) op woensdagmiddag 11 oktober de officiële opening van de brandweerkazerne en gemeentewerf in Hengelo. De paarse en roze linten voor de gemeente Bronckhorst. Het rode lint voor de brandweer.

De twee werken sinds kort allebei vanuit het compleet nieuwe pand aan de Zelhemseweg. De gemeente Bronckhorst kreeg daarmee de zo gewenste centrale plek voor de buitendienst, die eerst vanuit meerdere locaties opereerde. De brandweer was op zoek naar een nieuw onderkomen omdat de oude brandweerkazerne aan het Iekink niet meer voldeed aan de huidige eisen.

Aan de Zelhemseweg delen de brandweer en de buitendienst nu faciliteiten zoals kleedruimten, een werkplaats en kantine- en vergaderruimten. De gemeentewerf telt 70 medewerkers. De brandweerpost is 24 man sterk. "Doordat we nu bij elkaar zitten, zijn de lijnen ook heel kort", vertelt Frans Meulenbelt van de Hengelose brandweer. "Bij omgevallen bomen of takken op de weg kun je bijvoorbeeld heel snel schakelen."

Ook een nieuwe aanwinst in het gebouw zijn de kleedkamers. Bij de mannen is die een stuk groter dan aan het Iekink waardoor de brandweerleden vlot kunnen omkleden. Een misschien nog wel grotere aanwinst is de kleedkamer voor vrouwen. Die had de brandweer niet. Het korps bestaat echter nog altijd uit enkel mannen. Al zijn vrouwen meer dan welkom. "Hier is er nu de mogelijkheid voor", zegt Meulenbelt.

De medewerkers van de gemeentewerf zijn vooral blij met de ruimere werkplekken die dit nieuwe pand biedt. "Op sommige plekken op de oude locaties was het zelfs zo krap dat er mensen op moesten staan als er iemand naar de wc wilde", zegt wethouder Seesing. "Dat kan niet. Wij vragen als gemeente veel van onze mensen, dan moet je ze ook goed faciliteren." Buiten is er ruim plek voor het wagenpark en de zoutopslag voor de gladheidsbestrijding.

Het nieuwe gebouw heeft geen gasaansluiting en werkt volgens het principe '0 op de meter'. Dat komt onder meer doordat er 510 zonnepanelen op het dak liggen en doordat zuinige LED-verlichting wordt gebruikt. De gemeente wil hiermee richting de toekomst een signaal afgeven. "Wij hebben hierin een voorbeeldfunctie", zegt Ellen Hanzens van de buitendienst. "We willen natuurlijk graag dat iedereen dit doet."

Naast de vele vernieuwingen zijn ook enkele historische objecten meegekomen. Zo heeft het wapen van de voormalige gemeente Hengelo in glas in lood uit de kazerne aan het Iekink nu een plekje gekregen in de instructieruimte van de brandweer. Daarnaast staan er vitrinekasten vol met kleine brandweerautootjes uit de verzameling van Jan van Geenhuizen. De autootjes hadden ook aan het Iekink al een plek.

De deuren van de brandweerkazerne en de gemeentewerf openen op zaterdag 14 oktober voor het publiek. Tussen 10.00 uur en 15.00 uur is jong en oud welkom om een kijkje te komen nemen. Er zijn onder andere spannende demonstraties. Wie dat wil kan een kijkje nemen in de tankauto, in de hoogwerker, in de grote tractoren in en de grondverzetmachines. Ook is er een kramenmarkt en uiteraard kunnen bezoekers deelnemen aan rondleidingen door het gebouw.

reageer als eerste
Meer berichten

Nieuwsoverzicht

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5953883&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=contactnoord.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=723,724,725" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>