Twee actieve en talentvolle verenigingsscheidsrechters, Lars Vos (FC Zutphen) en Daan Brouwer (Spcl. Brummen), die tijdens de avond in het Fluithuus de eerste set kaarten kregen uitgereikt door SZO-voorzitter Marco Arnoldus. Foto: PR
Twee actieve en talentvolle verenigingsscheidsrechters, Lars Vos (FC Zutphen) en Daan Brouwer (Spcl. Brummen), die tijdens de avond in het Fluithuus de eerste set kaarten kregen uitgereikt door SZO-voorzitter Marco Arnoldus. Foto: PR

Clubscheidsrechter krijgt 'rode kaart' bij SZO

Algemeen

ZUTPHEN - Tijdens de clinic van betaald voetbal scheidsrechter Jochem Kamphuis op 10 oktober startte de Scheidsrechtersvereniging Zutphen en Omstreken (SZO) een campagne om verenigingsscheidsrechters te interesseren voor een loopbaan bij de KNVB onder de titel: 'Clubscheidsrechter krijgt rode kaart'. De vereniging organiseert op haar sportveld aan de Damlaan in Eefde maandelijks de FIFA-conditietest, een wekelijkse training en spelregelavonden. Aan de potentiële toppers wordt dan na hun wedstrijd bij de club een FIFA-set gele en rode kaarten uitgedeeld en informatie over de vooruitzichten als scheidsrechter bij de Bond verstrekt. Ook bevat de set enkele unieke notitiekaartjes, gesponsord door opticien Loman&Van der Weerd, waarop de doelpunten en kaarten kunnen worden bijgehouden. In het Fluithuus van de SZO kregen de twee enthousiaste clubscheidsrechters Lars Vos (FC Zutphen) en Daan Brouwer (Spcl.Brummen) de eerste sets uitgereikt. De SZO hoopt dat de voetballers het scheidsrechteren als een volwaardig alternatief zullen zien.

Wekelijks worden er op de Nederlandse voetbalvelden duizenden wedstrijden afgewerkt. De meeste worden gefloten door goedwillende leiders, ouders of clubscheidsrechters van de eigen vereniging. De clubs waarderen deze vrijwilligers zeer, alleen de kwaliteit en het enthousiasme laat nog wel eens wat te wensen over. Met name de bezoekende vereniging klaagt dan over zoveel aangedaan onrecht. Gelukkig zijn er ook scheidsrechters, die hun taak heel serieus opvatten en gemotiveerd en in officieel tenue de wedstrijd leiden. Zij bezitten voldoende spelregelkennis, zijn actief en beleven duidelijk plezier aan het fluiten van hun wedstrijden.

De SZO is tijdens de Week van de Scheidsrechter daarom een campagne gestart om talentvolle verenigingsscheidsrechters te interesseren voor het fluiten van wedstrijden bij de KNVB. Het is geenszins de bedoeling om clubscheidsrechters bij de vereniging los te weken. Als een clubman bijvoorbeeld op zaterdagmiddag een pupillen- of juniorenwedstrijd voor de vereniging fluit, kan hij op zondag als bondsofficial op pad worden gestuurd. Het feit dat deze arbiters al veel ervaring hebben opgedaan maakt het mogelijk om snel door te stromen binnen de KNVB.

Het is de officiële KNVB-scheidsrechters van de SZO opgevallen dat er bij de collega's van de clubs nogal wat kwaliteitsverschil is. Zelden wordt met de mogelijkheden van talenten rekening gehouden en staat de indeling bij een team of aanvangstijd al vooraf vast. Aan de motivatie, kwaliteit en fysieke mogelijkheden wordt door het wedstrijdsecretariaat gemakshalve en soms noodgedwongen voorbij gegaan. De SZO wil daar wat aan doen. Ervaren KNVB-scheidsrechters die een dergelijk talent zien fluiten, zullen hem na de wedstrijd persoonlijk gaan aanspreken en complimenteren. Doel is hen de mogelijkheden van de Scheidsrechtersvereniging, ook als clubscheidsrechter of –assistent, duidelijk te maken.

Nadere informatie kan via e-mail worden verkregen bij secretaris Gertie Brouwer.


secretaris@szo-zutphen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant