De Sint ging samen 'met de muziek' en alle kinderen vanaf Kasteel Vorden richting het Vordense centrum. Foto: Jan Hendriksen
De Sint ging samen 'met de muziek' en alle kinderen vanaf Kasteel Vorden richting het Vordense centrum. Foto: Jan Hendriksen Foto: Jan Hendriksen

Sint enthousiast en sfeervol ontvangen in Vorden

Algemeen

VORDEN – Enkele kinderen rennen naar de brug. Aan de overzijde van de gracht achter het kasteel rijdt een 'golfkarretje' met daarin twee Zwarte Pieten. Ze kunnen met hun voertuig de (wandel)brug niet over. Snel rijden de Pieten met de 'vierwieler' over de Schuttestraat het weiland in om precies op tijd bij de hoofdingang van Kasteel Vorden te arriveren. Daar blaast de Vordense trompettist Dick Boerstoel een heuse serenade als teken dat Sint in aankomst is. Honderden kinderen staan ongeduldig al zwaaiend met hun vlaggetjes met hun ouders, opa's en oma's op de Sint te wachten.

Door Jan Hendriksen

Het was zaterdagmiddag weer tijd voor de traditionele Sinterklaasintocht in Vorden. Harmonie Vorden onder aanvoering van Tamboer-maître Arthur Rondeel 'gooit' met zijn muzikanten er nog maar eens een 'Sinterklaasliedje' tegenaan en maant de kinderen om goed hard mee te zingen: 'Zie de maan schijnt door de bomen' en 'Zie ginds komt de stoomboot aan' zijn nog steeds de meeste gewilde liedjes. Achter de ramen van het imposante kasteel zien we enkele Zwarte Pieten heen en weer springen. Vol verwachting kloppen de kinderhartjes. Maar daar is die dan. Amper hadden de kinderen de Sint in 'Elfstedenstad' Dokkum op televisie zien arriveren of nu was hij al in het 'Achtkastelendorp'.

Burgemeester Marianne Besselink verwelkomt namens de gemeente Bronckhorst de Sint en zijn Pieten hartelijk. "Het is fijn dat u de weg naar Vorden weer heeft kunnen te vinden. U bent er vandaag maar druk mee. En zie al die kindertjes daar eens staan." Namens de Vordense Ondernemers Vereniging, die voor de organisatie van de intocht tekent, laat Marre Heersink weten dat alle ondernemers de 'rode loper' voor hun winkel voor de Sint hebben uitgerold om daar in de komende twee weken zijn inkopen te doen voor alle Vordense kinderen. Lang niet alle kinderen komen uit Vorden en Kranenburg zo blijkt. Zo wonen Willem (5), Niels (3) en Lars (1) in Wageningen. Als mooi verkleedde Sint en Pieten zijn de drie kinderen samen met hun vader en moeder, en opa en oma Ganzevles die in Vorden wonen, naar de Kasteelweide gekomen voor de intocht. "Dit is een gezellige, sfeervolle en kleinschalige intocht", zo laat de Wageningse moeder weten.

Nadat de Sint uitgebreid met tientallen kinderen een babbeltje maakt en prachtige kleurplaten en verlanglijstjes in ontvangt heeft genomen, marcheert Harmonie Vorden naar de oprijlaan van Kasteel Vorden. Op de parkeerplaats wacht de witte schimmel Amerigo in alle rust op de Sint om samen 'met de muziek' en alle kinderen richting het Vordense centrum te wandelen. Daar wacht immers in het Kulturhus een muzikaal programma voor de kinderen.

Donkere wolken
De intocht is op dat moment nog droog gebleven. Maar donkere wolken pakken zich samen boven het Vordense werk. In vlot tempo wordt onder begeleiding van enkele verkeersregelaars de stroom kinderen naar het centrum geleid. Op het bordes van het Kulturhus ontstaat een kleine 'file'. Iedereen wil zo snel mogelijk naar binnen. Niet iedereen houdt het droog. Maar de pret is er in de grote zaal van het Kulturhus absoluut niet minder om. Zingend en springend worden de kinderen door enkele muzikanten en Liesbeth Groot Jebbink bezig gehouden.

'Pietje Precies'
Intussen heeft de Sint plaatsgenomen in zijn zetel die speciaal voor hem was klaargezet. Maar wat moet die hoge doos toch op het podium voor zijn 'snufferd'? Het belemmert zijn uitzicht. Het kost enige moeite maar met hulp van 'Pietje Precies' wordt de doos weg getild. En wat blijkt? In de doos zitten de lekkernijen die alle kinderen na afloop mee naar huis krijgen: pepernoten en een mandarijn. Nadat de Sint was uitgezwaaid door onder meer Esmée (4) en Bente (8) Rouwen toog de goedheiligman naar Kranenburg waar hij in de gymzaal van school De Kraanvogel nogmaals feestelijk werd ontvangen door kinderen uit Kranenburg en omstreken.


Voor foto's van de intocht, zie achterhoekfoto.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant