Het koperensemble van Harmonie Vorden. Foto: PR
Het koperensemble van Harmonie Vorden. Foto: PR

Unieke muzikale avond om langzaam in Kerstsfeer te komen

Algemeen

VORDEN – Het wordt ongetwijfeld een hartverwarmend en sfeervol muzikaal gebeuren. Want de samenstelling is uniek. Het Koperensemble van Harmonie Vorden, de Vordense zangeressen Rita en Wendy en het veertig leden tellende Zutphense popkoor Zutfun repeteren namelijk al enkele maanden voor een unieke muzikale avond om langzaam in Kerstsfeer te komen. De muzikale avond onder het motto 'Op weg naar Kerst' vindt zaterdag 9 december in het kloppende hart van Vorden plaats: Het Kulturhus.

Door Jan Hendriksen

Het was bestuurslid en tevens lid van de programmacommissie van Stichting Kulturhus Vorden, Jan Holtrigter, die het idee opperde om in aanloop naar Kerst met een bijzonder muzikaal programma te komen. Begin oktober vorig jaar na het jubileumconcert van Rita en Wendy ontsproot het idee. Holtrigter: "Wendy en Rita hebben ook een Kerstprogramma. Echter, de tijd om toen samen met het duo in aanloop naar Kerst een concert samen te stellen was te kort." Maar begin dit jaar werden de verschillende partijen door Holtrigter aan elkaar gekoppeld en staken Wendy en Rita, Dick Boerstoel van Harmonie Vorden en dirigent/pianist Ton Herman Melis van popkoor Zutfun de koppen bij elkaar. Er werd een muzikaal programma samengesteld door de drie partijen die best uniek mag worden genoemd: de drie muzikale disciplines liggen ver uit elkaar. Naast de individuele optredens zijn er diverse 'kruisbestuivingen' gevormd.

Zo treedt Popkoor Zutfun samen met het Koperensemble van Harmonie Vorden op en treden de drie partijen ook gezamenlijk op met prettig in het gehoor liggende 'kerst- en popnummers'. "En dat is best een grote uitdaging voor een niet-alledaagse samenstelling. Normaal beperken we ons tot koraalmuziek, begeleiden we de samenzang in erediensten en laten we ook bij andere gelegenheden gepaste muziek horen. Nu maken we een totaal andere muzikale reis en gaan we op de 'populaire toer'," zo laat Dick Boerstoel van het Koperensemble weten.

Verschillende muzikale disciplines 'Op Weg naar Kerst'

Voor Popkoor Zutfun, dat wekelijks op maandagavond in De Eekschuur in Warnsveld repeteert, is het ook een nieuwe uitdaging. Voorzitter Ineke de Lange van het koor (waarvan ook diverse Vordenaren lid zijn): "We zingen steevast nummers onder begeleiding van onze dirigent op piano. Maar nu 'blaast' er ook een indrukwekkend koperensemble mee. En dat is een totaal nieuwe ervaring. Daarom hebben we deze uitnodiging ook met beide handen aangegrepen."
Ook voor de Vordense zangeressen Wendy en Rita is het een nieuwe uitdaging. Vorig jaar trad het duo tijdens hun jubileumconcert samen met onder meer de Koninklijke Enschedese Burgerharmonie op in het Kulturhus. "Dit is een totaal andere samenstelling. We kijken dan ook met smart uit naar dit bijzondere concert. Het wordt ongetwijfeld een hartverwarmende en sfeervolle avond", zo verklaart Wendy Addink.

Verrassing
Vorige week maandagavond troffen alle drie disciplines elkaar voor het eerst gezamenlijk tijdens een repetitieavond in De Eekschuur. In aanloop naar 9 december wordt nog eenmaal gezamenlijk gerepeteerd. "En dan moeten we er staan", aldus Wendy. Welke vijftien kerst- en twaalf popnummers men ten gehore brengt blijft een grote verrassing. "Dat vertellen we niet. De mensen moeten maar komen luisteren. Het koperensemble met zo'n enorm koor en ons: dat zal de bezoekers ongetwijfeld wat doen", zo besluit Rita haar verhaal.

Voorverkoop
Toegangskaarten voor 'Op weg naar Kerst' zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij het Kulturhus en de Bruna in Vorden. Kaarten kosten 10 euro voor volwassenen en (t/m twaalf jaar hebben gratis toegang). Aan de zaal kosten de kaarten 9 december 12,50 euro. Aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.00 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant