Het koffietafelboek Loepzuiver bevat bovendien een cd met twee door Stef Woestenenk geschreven nummers. Foto: Bernadet te Velthuis
Het koffietafelboek Loepzuiver bevat bovendien een cd met twee door Stef Woestenenk geschreven nummers. Foto: Bernadet te Velthuis

'Werken aan Loepzuiver bracht mij in de meest unieke situaties'

Algemeen

VORDEN -Overdag staat hij als leraar voor de klas, 's avonds als beroepsmuzikant met een van zijn vele bands op het podium en nu heeft hij zich ook nog ontpopt tot schrijver. Stef Woestenenk (39) uit Vorden barst van de creativiteit en is steeds weer op zoek naar manieren om zijn kennis, ervaring én liefde voor muziek met de wereld om hem heen te delen. Schreef hij in het verleden al verhalen voor een dagblad en diverse muziekplatforms, zijn grote trots is toch 'Loepzuiver'. Het eerste boek van zijn hand, waar hij totaal drie jaar lang aan gewerkt heeft. Loepzuiver is een bundeling van verhalen gebaseerd op eigen ervaringen, aangevuld met interviews en ontdekkingen over zijn grote muziekhelden uit de pop, rock en blues scene. Stef kan er uren over praten. En dat blijkt wanneer hij me, onder het genot van een kop koffie in zijn huiskamer, honderduit verteld over zijn ontdekkingsreis naar de verhalen achter de muzikanten.

Door Bernadet te Velthuis

Gretig naar de verhalen achter de muzikanten dook hij als kind al in iedere rij elpees die hij kon vinden en las talloze boeken over muziek. Zijn verzameling cassettebandjes, lp's en cd's groeide en als puber hing zijn kamer vol met posters van zijn muziekidolen, van de Rolling Stones tot Normaal. Stef Woestenenk heeft passie voor muziek en alles wat daarbij hoort. Zoals hij beschrijft in Loepzuiver: 'Het beleven van muziek doe ik al mijn hele leven. Als luisteraar, als muzikant, als schrijver, maar vooral als ontdekkingsreiziger'. Dat laatste stuurt hem op de reis van zijn leven en leverde hem de meest bijzondere ontmoetingen op met zijn helden en band- en familieleden daarvan.

Eerste concertervaring
De oorsprong van het boek ligt bij zijn eerste concertervaring. Stef: "Als elfjarig jochie stond ik vooraan bij Eric Clapton. Ik vond het geweldig en het werd een ervaring die ik nooit meer zou vergeten". Zo bleek toen hij drie jaar geleden terugdacht aan dit voor hem memorabele moment en er een verhaal over schreef. "Tijdens het schrijven kwam het nummer 'Bell bottom blues' in mij op en ik werd nieuwsgierig naar het verhaal erachter. Ik zocht contact met Bobby Whitlock die samen met Clapton het nummer schreef. Ik vond het bijzonder dat uit Bobby's verhaal, naast dat van mij, iets unieks ontstond rondom één nummer". Stef begint meer verhalen te schrijven, nieuwe liedjes vormen zich in zijn hoofd, en hij weet steeds meer artiesten te benaderen om het verhaal achter hun liedjes te vertellen. Het idee om alles te bundelen tot een boek groeit en Loepzuiver is geboren.

Bijzondere ontmoetingen
Het begin van een groot avontuur met unieke situaties. Zo reisde hij naar Engeland waar hij logeerde bij de zoon van de in 1997 overleden Ronnie Lane, bassist van The Small Faces, niet wetende dat hij een jaar later een biertje zou drinken met een van de voormalige bandleden Ian McLagan. Een lange lijst van grote namen volgde.

Zo zat hij op de bank bij Eric Budon, stond op het podium met Alan Gascoigne en at 'fish and chips' met Billy Nichols. Hing aan de lijn met Jerry Shirley, kreeg na twee jaar contact zoeken eindelijk die langverwachte e-mail terug van Pete Townshend en eindigde bij zijn (als kind al) idolen Bennie Jolink en de leden van Normaal in het 'tuinhuisje'. Tot slot mocht zijn kameraad en collega-muzikant Appie Daalmeijer, die eerder dit jaar overleed, niet ontbreken en is het laatste hoofdstuk geheel aan hem gewijd.

Stamboom
Ook kwam Stef tijdens dit proces erachter dat vele bandleden elkaar onderling weer kennen, doordat zij door de jaren heen in meerdere bands (met diverse samenstellingen) hebben gespeeld. Dit heeft hij op de eerste bladzijde van het boek in kaart gebracht middels een soort 'stamboomtekening', waarin tussen 1965 tot 2017 de connecties tussen de diverse muzikanten in een oogopslag zichtbaar worden.

Loepzuiver
Dit alles is slechts een greep uit de bijzondere ontmoetingen, unieke situaties en ontdekkingen die het werken aan Loepzuiver Stef Woestenenk bracht. Je kunt er letterlijk 'een boek over schrijven'. Stef vond het dan ook zonde om alle kennis en ervaring die hij tijdens deze muzikale zoektocht opdeed voor zich te houden en besloot het te delen. Dit heeft geresulteerd in een bundeling van elf muziekverhalen, tien interviews, unieke foto's van onder ander zijn ontmoetingen met zijn idolen en zijn oude bewaarde concertkaartjes, aangevuld met unieke illustraties van Hans Hoog Stoevenbelt uit Zutphen en een cd met daarop twee zelfgeschreven nummer.

Stef hoopt met dit zogenoemde 'koffietafelboek' anderen te inspireren om de muziek 'van toen' weer eens aan te zetten of door nieuwe liedjes te ontdekken.

Signeersessie bij Bruna Vorden
Iedereen die meer wil weten kan Stef Woestenenk het hemd van het lijf vragen op zondag 26 november bij Bruna in Vorden, waar hij vanaf 14.00 uur aanwezig zal zijn. Wie Loepzuiver al in zijn of haar collectie heeft opgenomen, of dit nog van plan is, kan het boek deze dag door Stef laten signeren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant