Een van de kerststallen van verzamelaar Bert Hilhorst. Foto: PR
Een van de kerststallen van verzamelaar Bert Hilhorst. Foto: PR

Achter iedere Kerststal zit een verhaal

Algemeen

Kranenburg/Vorden - Een uitspraak van Bert Hilhorst, koster in de Martelaren van Gorcumkerk, uit Amsterdam en een van de verzamelaars van kerstgroepen die dit jaar de tentoonstelling inrichten. De kerststallen vertellen een blijde boodschap van licht en hoop en worden vaak verrassend mooi vormgegeven door kunstenaars in vele landen van de wereld. In het museum staan voor deze expositie ruim driehonderd internationale kerstgroepen opgesteld.

Bert Hilhorst verzamelt al ruim 30 jaar kerststallen en heeft er momenteel ongeveer 550 in zijn bezit, waaronder groepen uit onder meer Frankrijk, Canada en Duitsland. Een van zijn pronkstukken komt uit de Franse Provence, het is een groep, met Santons of 'kleine heiligen', dit zijn kleine, hand geschilderde beeldjes uit de Provence. Tot de klassieke santons behoren de kerststalfiguren van Jezus, Jozef en Maria, de Drie Koningen, de engel, de os en de ezel. Deze groep staat nu opgesteld in het Heiligenbeeldenmuseum.

Heel bijzonder dit jaar is de expositie van Nanny de Beer uit Zutphen, zij komt met miniatuurgroepjes. Ze is altijd op zoek naar zo klein mogelijke groepjes. Inmiddels is in het bezit van 225 miniatuurtjes uit alle delen van de wereld o.a. Brazilië, Colombia, Venezuela, Italië en Polen. "Mijn man reisde over de gehele wereld, raakte ook in de ban en bracht zodoende uit vele landen mooie groepjes mee", aldus Nanny. Ruim 75 groepjes uit haar collectie staan tijdens Kerst op de Kranenburg opgesteld in het museum.

Openingstijden tentoonstelling: dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur, van vrijdag 8 december 2017 t/m zondag 7 januari 2018. Vrijdag 15 december doorlopend geopend tot 22.00 uur met een sfeervol Kerstconcert door zangkoor Reborn. Gesloten op Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag. Begeleiders van rolstoelgebruikers gratis toegang. Kinderen tot en met 12 jaar onder begeleiding van een volwassene eveneens gratis toegang.


0575-55 64 88

heiligenbeeldenmuseum.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant