Thijs Bulten N1 en Sjoerd Eskes N2 Nederlands kampioen enduro. Foto: Henk Teerink
Thijs Bulten N1 en Sjoerd Eskes N2 Nederlands kampioen enduro. Foto: Henk Teerink

Thijs Bulten en Sjoerd Eskes zijn Nederlands kampioen enduro

Algemeen

HENGELO/VORDEN - De deelname van de rijders bij de kampioensrit in Eindhoven die op zaterdag 25 en zondag 26 november werd verreden was helaas laag. Misschien dat de weersvoorspellingen er iets mee te maken hadden, of de door de Hamove georganiseerde Offroad-rit die zondag rondom Hengelo werd verreden. Daar was de deelname in ieder geval goed.

De thuisblijvers kregen ongelijk, bijna iedereen was tevreden met de twee droge dagen tijdens het ONK Enduro in Eindhoven. De strijd was hevig bij de toppers, met soms verrassende uitslagen. Vier leden van de V.A.M.C. de Graafschaprijders werden er kampioen evenals het tweede clubteam. Mark Wassink, Thijs Bulten, Sjoerd Eskes en Rudi Vossers gingen huiswaarts met de grootste beker in hun klasse.

Daan Bruijsten won met overmacht de titel in de E1 categorie. Hij wist alle wedstrijden voor het kampioenschap winnend af te sluiten en werd de terechte kampioen. Bas Klein Haneveld uit Vorden werd in Eindhoven twee maal tweede, Jan Willem Arendsen uit Hengelo werd op de eerste dag vijfde en op zondag pakte hij het podium met een derde plaats. In de einduitslag van het kampioenschap werden Klein Haneveld en Arendsen tweede en derde.
Veruit de meeste strijd werd dit seizoen geleverd in de klasse E2. De broers Thierry en Wesley Pittens gaven evenals Hans Vogels elkaar niets cadeau. Dit ging nog weleens gepaard met val partijen, zo ook in Eindhoven waar favoriet voor de titel Thierry Pittens er een aantal malen afging. Gelukkig verloor hij daarmee nooit veel tijd, de verdiende titel was zijn deel. In de einduitslag werd Vogels tweede voor Wesley Pittens. Zij hebben het publiek een geweldige show geleverd afgelopen seizoen.

WPM KTM motors rijder Mark Wassink werd kampioen in de E3 mede dankzij Lucas Dolfing die door een blessure een aantal wedstrijden aan zich voorbij moest laten gaan. Dolfing won wel de wedstrijd in Eindhoven voor Wassink en Bjorn Sloot. Grootste pechvogel van het jaar is V.A.M.C. rijder Alex van den Broek. Hij kreeg te kampen met motorische problemen en moest de strijd staken tijdens de laatste proeven. Van den Broek won de rest van de wedstrijden maar kwam tien punten tekort op Rob Verstegen die met de titel aan de haal ging.

Vordenaar Thijs Bulten uitkomend in categorie N1 had zaterdag met de nodige pech te kampen en werd slechts vierde. Hij moest er zondag nog even goed voor zitten. Lekker ging het niet op zaterdag vertelde hij maar op zondag des te beter. Met een tweede plaats was het kampioenschap een feit voor de coureur uit buurtschap Medler.

Sjoerd Eskes kon de titel bijna niet ontgaan in de N2 klasse. Hij deed wat hij moest doen op zaterdag en zondag. Hij won beide dagen en de daarbij behorende titel. Eskes won dit jaar vijf wedstrijden en werd twee maal tweede.
Rudi Vossers werd met overmacht kampioen bij de NV40. De clubrijder van de V.A.M.C. won evenals Bruijsten alle wedstrijden in zijn klasse om het kampioenschap. Bij de clubteams ging de titel naar V.A.M.C de Graafschaprijders 2. Dit kwam mede tot stand door de geweldige uitslagen van Klein Haneveld, van den Broek, Eskes en Vossers. Het eerste clubteam van de V.A.M.C. werd tweede in de eindstand. Dat kwam helaas omdat Robin Nijkamp de laatste wedstrijden aan de kant stond met een blessure, anders hadden zij met Vogels, Wassink en Bulten waarschijnlijk de grootste beker in de prijzenkast mogen zetten.

Het ONK Enduro seizoen was kort maar hevig. Vanaf begin oktober werd er bijna elk weekend gereden. Volgend jaar zal het beter verdeeld zijn zoals het er nu uitziet. Eind januari is de eerste wedstrijd in het Overijselse Enter. Holten staat ook op het programma in het voorjaar. Eveneens zal men gaan samenwerken met België waar twee wedstrijden gereden zullen gaan worden om het ONK enduro kampioenschap. De kampioensrit van 2018 zal worden verreden in Vorden.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant