HT Rally Raid eigenaar Henk Hellegers. Foto: Henk Teerink
HT Rally Raid eigenaar Henk Hellegers. Foto: Henk Teerink

HT Rally Raid kijkt uit naar de jubileum editie van Dakar

VORDEN - HT Rally Raid Husqvarna Racing, de volledige teamnaam van het Vordense Rally Raid Team, telt de dagen af voor het vertrek op 2 jan 2018 naar Lima, hoofdstad van Peru (Zuid Amerika). "De Dakar is ieder jaar weer het hoogtepunt voor ons team, maar deze 40ste editie belooft een prachtige te worden", aldus eigenaar en teammanager Henk Hellegers uit Delden.

"In Zuid-Amerika speelt politiek een belangrijke rol in het plannen van de route en is men beperkt in het aantal landen waaruit de 'Rally der rally's' kan kiezen. Na vorige edities waar de keuze beperkt bleef tot Argentinië en Bolivia is nu Peru sinds vier jaar weer opgenomen in de route. Dit tot vreugde van de deelnemers, immers in 2012 finishte de rally in Lima en 2013 werd er gestart vanuit de Peruaanse hoofdstad. De immense zandduinen en de uitgestrektheid sloten perfect aan bij de verwachtingen van de deelnemers. De route kende veel gelijkenissen met de Afrikaanse edities in het verleden. De aankondiging dat Dakar 2018 weer in Lima start en de eerste zes dagen door de prachtige en afwisselende landschappen van Peru voert heeft veel enthousiaste reacties losgemaakt."

Het team van HT Rally Raid zit ook dit jaar weer vol en bestaat uit acht rijders. De gebroeders Nosiglia uit Bolivia (Vader Nosiglia is concurrent van Kees Koolen bij de quads) komen uit voor het Vordense team evenals Jack Lundin (Canada), Max Hunt (Engeland), Markus Berthold (Oostenrijk), Txomin Arana (Spanje), David Thomas (Zuid Afrika) en Mirjam Pol (Nederland).

De laatste maanden voor het inschepen eind november zijn per definitie de drukste maanden van het jaar om alles tot in de puntjes in orde te krijgen. Er is een nieuwe truck gebouwd waar de rijders in kunnen slapen om zo optimaal mogelijk aan de start van de volgende etappe te verschijnen, zeker in Bolivia waar naast de grote hoogte (etappes op meer dan 4300 meter hoogte) ook de weersomstandigheden uitermate bizar kunnen zijn. Dat bleek vorig jaar toen het gehele bivak onder water stond en de temperaturen rond de vijf graden schommelden bij een voortdurende regenval. Dan wordt een tentje wel een moeilijk verhaal en is een bed in een droge en warme truck wel heel erg welkom. Het assistentie team die de trucks en de andere voertuigen bemannen, bestaat uit grotendeels dezelfde personen als vorig jaar. Ido Buunk uit Zelhem is een nieuw gezicht in het team maar heeft de hele voorbereiding volop meegemaakt en zal als monteur het team versterken.

Vaste kracht uit het team sinds vele jaren Mirjam Pol heeft de kantoorstoel bij HT Rally Raid verruild voor het zadel van een Husqvarna Rally motor. Zij zal als rijdster de uitdaging aangaan. Haar plaats wordt ingenomen door een andere dame, Floor Maten uit Gorssel. Floor rijdt zelf ook enduro en heeft dit jaar aan de Morocco Dessert Challenge deelgenomen. Daarnaast heeft ze veel reiservaring opgedaan op de motor naar onder andere Zuid-Afrika en Japan, iets dat zeker van pas komt in de voorbereiding en tijdens Dakar.

Mirjam Pol gaat mee als deelneemster van Dakar 2018 na een goede voorbereiding het afgelopen jaar. Ze heeft deelgenomen aan de trainingen en tests van het team in Spanje waar ze ook kennis heeft gemaakt met de Husqvarna FR450 Rally. Na een wat aarzelende start klikt het prima met de combinatie wat in de Ollybia rally in Marokko resulteerde in een uitstekende 27ste plaats tussen de tachtig deelnemers. Zeker gezien het deelnemersveld met alle wereldtoppers aan de start tijdens de laatste rally voor het wereldkampioenschap en tevens 'generale repetitie' voor Dakar. Er is tijdens de voorbereiding van het team niets aan het toeval overgelaten. Dakar is niet voor niets de zwaarste rally ter wereld, deelnemers hebben te maken met allerlei onverwachte factoren en gebeurtenissen. "Juist dit is de uitdaging om hier als team zo goed mogelijk op in te spelen en mee om te gaan" geeft Hellegers aan op de vraag wat hem nog steeds aantrekt in 'Le Dakar'.

De organisatie Amauy Sport Organisation (ASO), ook organisator van onder andere de Tour de France, doet er alles aan om de deelnemers tevreden te stellen en te helpen. "Wij zijn sinds negen jaar agent van ASO en hebben gezien dat zij steeds meer de deelnemers als klanten gaan zien. Iets dat de eerste keer dat Hellegers meeging wel wat anders ging; als je geen Frans sprak had je pech en zocht je het maar uit. Het evenement is echter tegenwoordig een internationaal evenement met een ongekende media impact. We hebben er allemaal heel erg veel zin in en kunnen niet wachten tot het begint!"

reageer als eerste
Meer berichten