De start van de vijf kilometer met als winnaar Bob te Lindert uit Heelweg met startnummer 75 (links). Foto: Jan Hendriksen
De start van de vijf kilometer met als winnaar Bob te Lindert uit Heelweg met startnummer 75 (links). Foto: Jan Hendriksen

Modderig parcours tijdens Oudejaars Crossloop

VORDEN – De 37ste editie van de Oudejaars Crossloop was een van de zwaarste uit haar bijna vier decennia lange geschiedenis. Het regenachtige weer voorafgaande aan de cross had het prachtige parcours zwaar en modderig gemaakt. Sommige deelnemers kwamen dan ook flink 'besmeurd' op sportpark Het Grote Veld van voetbalvereniging Vorden over de finishlijn.

Door Jan Hendriksen en Wilbert Menkveld

Met een record aantal inschrijvingen van 780 deelnemers stond zaterdag 30 december de 37ste editie van de Oudejaars Crossloop Vorden op het programma. Traditiegetrouw werd het startsein voor de vier verschillende afstanden gegeven met een enorme knal van een carbidbus, waarvoor Vordenaar Daan Leusink verantwoordelijk was. Perfect getimed liet hij de 350 liter grote carbidbus knallen. Alleen bij het 'startschot' van de vijftien kilometer leverde dat een 'doffe' knal op omdat het carbid zich niet goed 'vergast' had.

De cross ging van start met de zogenaamde 'Kidsrun' over een kilometer. Als eerste kwam Chris van de Wijgerd uit Vorden in drie minuten en veertig seconden over de finish. Bij de meisjes was Lisa Dekker van de Doetinchemse atletiekvereniging Argo de snelste in een nieuw parcoursrecord van drie minuten en 48 seconden. Alle kinderen kregen bij de finish een dikverdiende medaille en een oliebol met limonade.

Geïnspireerd door het enthousiasme van de jonge lopers begonnen de deelnemers van de vijf, tien en vijftien kilometer beurtelings aan hun afstand. Als eerste kwamen de snelste vijf kilometer lopers binnen. Deze afstand was sterk bezet met veel jeugdig talent van atletiekvereniging Argo uit Doetinchem. Edwin Wissema van AV De Liemers, veelvuldig winnaar in Vorden, werd op deze afstand verslagen door Bob te Lindert uit Heelweg (Argo) die een prachtig nieuw parcoursrecord noteerde van zestien minuten en zeven seconden. De negentienjarige Te Lindert had de voorkeur gegeven aan Vorden boven een wedstrijd in Soest. "Deze wedstrijd was veel dichter bij huis en het is een prachtige omgeving om hier te lopen", was zijn reactie vlak na de gewonnen wedstrijd.

Bij de vrouwen ging Patricia Schreurs (41) uit Utrecht als eerste over de streep in twintig minuten en 26 seconden. Schreurs 'vierde' de jaarwisseling met haar gezin en een aantal vrienden bij een bed en breakfast in Hengelo (Gld). "In aanloop naar ons bezoek aan de Achterhoek hadden we naar een hardloopwedstrijd gezocht in de regio en kwamen we deze cross tegen op de hardloopagenda. En het moet gezegd worden. We hebben geen spijt van ons bezoek aan Vorden. Het was een prachtige wedstrijd. Wel zwaar. Misschien komen we volgend jaar wel weer terug", aldus de winnares.

Ton ten Have wisselbokaal
De tien kilometer bij de mannen werd afgetekend gewonnen door triatleet Koen Vossers uit Hengelo (Gld.) in 34 minuten en dertig seconden. Bianca Rougoor uit Breedenbroek werd op deze afstand eerste bij de vrouwen in 47 minuten en vijftien seconden. Op de vijftien kilometer sloeg Vordenaar David Klein een dubbelslag door als eerste te finishen in 56 minuten en 43 seconden. Hiermee veroverde hij niet alleen de eerste prijs maar ook de Ton ten Have wisselbokaal voor de snelste loper uit Vorden op de vijftien kilometer. Snelste vrouw was Eline de Jong van AV De Liemers die het parcours record verpulverde met een tijd van 1.03.58 uur. De enige en dus ook snelste dame uit Vorden was Ria Dierking die daarmee ook de Ton ten Have prijs verdiende. Hopelijk doen er volgend jaar meer vrouwen uit Vorden op deze afstand mee.

Genieten
Ook de deelnemers die niet als eerste over de streep kwamen hebben kunnen genieten van hun persoonlijke toptijden, de prachtige omgeving en de talrijke aanmoedigingen. Zoals onder meer Ed van der Zwaan (65) uit Apeldoorn. "Ik doe aan de diverse hardloopwedstrijden jaarlijks in Vorden mee. Naast deze Oudejaars Crossloop ben ik ook van de partij tijdens de Kastelenloop en de Grote Veldloop die de Zutphense atletiekvereniging Hanzesport in Vorden georganiseerd. Het is hier prachtig. Ik fiets en wandel samen met mijn vrouw ook veel in Vorden. We voelen ons dan ook nauw verbonden met Vorden", aldus de Apeldoorner. Ook de broers Gydo (26) en Arnoud (36) Willemsen keken als oud-Vordenaren terug op een geslaagde en mooie cross. Gydo was vanuit Wijhe en Arnoud vanuit Amsterdam naar Vorden gekomen voor de cross. Vader en moeder Willemsen stonden dan ook aan de finish op hun zoons te verwelkomen. Vader Fred (66) nam tot aan 2008 jaarlijks aan de cross deel. "Maar jammer genoeg gaat dat niet meer. En dat doet best wel een beetje pijn als ik de jongens nu zie lopen", aldus de Vordenaar.

Vrijwilligers
Bij de finish was het gezellig door het vele publiek, door presentator Theo Lam en de muziek van accordeonist Henk Wormeester uit Warnsveld. De Oudejaars Crossloop is mogelijk door het beschikbaar stellen van de accommodatie door Voetbalvereniging Vorden en door de inzet van de ruim vijftig vrijwilligers. De organisatie kijkt tevreden terug op een geslaagd en sportief evenement waarvan dit jaar de opbrengst wederom ten goede komt aan zwembad In de Dennen, voor de aanleg van een beachvolleybalveld. De opbrengst wordt medio maart bekend gemaakt.


Voor foto's en uitslagen zie www.oudejaarscrossloop.nl.

reageer als eerste
Meer berichten