Gracia Rouwen (l) neemt de felicitaties in ontvangst van Gerda Grotenhuijs. Foto: Jan Hendriksen
Gracia Rouwen (l) neemt de felicitaties in ontvangst van Gerda Grotenhuijs. Foto: Jan Hendriksen (Foto: Jan Hendriksen)

Gracia Rouwen veertig jaar in dienst bij kapsalon 'Heersink'

VORDEN – Het komt nog maar zelden voor. Veertig jaar werkzaam zijn bij dezelfde 'baas'. Maar Gracia Rouwen (57) bereikte begin dit jaar deze bijzondere mijlpaal. Op valse voorwendselen werd ze zaterdagmiddag door haar man Marc 'meegelokt' naar het dorp voor een boodschap. Maar eenmaal daar aangekomen bleek dat Gracia voor het even het middelpunt was van een feestelijke receptie die ze kreeg aangeboden in de kapsalon van Da Vinci For Hair. Familieleden, collega's en vele vaste klanten van de kapsalon kwamen haar feliciteren. Gracia werd overrompeld door alle felicitaties en belangstelling.

Door Jan Hendriksen

Het begon allemaal in 1977 bij Kapsalon Heersink van Gert Heersink. Gracia had een stageadres nodig voor haar kappersopleiding. Zij was toen de vriendin van de zoon van mevrouw Heersink. Dus belde Gert Heersink Gracia op om te verkondigen dat ze bij hem op sollicitatie mocht komen. "En toen ben ik gestart in de salon. Ineke Heersink werkte toen ook in de salon en die heeft mij veel van het kappersvak geleerd", zo blikte Gracia zaterdagmiddag terug op de beginperiode toen de salon aan de Zutphenseweg nog een gescheiden heren- en damesafdeling had.

Na twee jaar nam Jim Heersink in 1980 de kapsalon van zijn vader Gert over. En onder zijn leiding heeft zij het langst gewerkt, voordat drie dochters van Jim enkele jaren geleden de kapsalon gingen exploiteren. Voordat haar dochter en zoon werden geboren vervulde Gracia een tijdje de functie van bedrijfsleidster. Ze wist toen alles van iedereen die in de salon kwam. Van welke kleurspoelingen de vaste klanten gebruik maakten tot welke omvorming. "Je had toen veel vaste klanten die wekelijks in de stoel kwamen zitten. En iedere klant had een kaart die in een heuse kaartenbak was terug te vinden. Een computer kenden we toen nog niet", zo vertelt de jubilaris.

"Gracia is altijd een stabiele factor in de salon geweest en heeft dan ook een mooie vaste klantenkring opgebouwd. Ze is hartstikke gedreven in het vak en gelooft ook echt in kwaliteit", aldus haar huidige werkgeefster Marre Heersink, die samen met haar zussen Carlijn en Lidwien, de dagelijkse leiding in de salon en automatiseringsbedrijf heeft. Menige nieuwe collega werd door Gracia 'getraind'. Er zijn in die vier decennia lange periode ook wat 'avontuurtjes' beleefd in de salon. Een keer stond de fiets van Gracia voor het raam en werd zo pardoes door een man gestolen. Gracia: "Samen met een mannelijke klant sprongen we in de auto om de achtervolging in te zetten. Mede dankzij deze vriendelijke klant heb ik de fiets toen weer 'teruggekregen'.

Inmiddels veertig jaar later willen Marre, Carlijn en Lidwien Heersink Gracia nog niet kwijt. En dat geldt ook voor de vele vaste klanten die regelmatig bij Gracia in de kappersstoel zitten. Waaronder Gerda Grotenhuijs (73) uit Hengelo. Al ruim zestig jaar is ze vaste klant in de salon. "Ik ken Gracia dan ook uit de periode toen ze in de salon stage liep", aldus de Hengelose terwijl ze afscheid van haar neemt en haar een dikke zoen geeft. "Dat heeft ze wel verdiend."

reageer als eerste
Meer berichten