Fons Rouwhorst zorgde zelf ook voor de montage van de 'Ode aan Vorden'. Foto: PR.
Fons Rouwhorst zorgde zelf ook voor de montage van de 'Ode aan Vorden'. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Succes 'Ode aan Vorden' heeft Fons Rouwhorst overdonderd

Algemeen

VORDEN – Vol passie met met veel 'liefde' vertelt hij in de sfeervol ingerichte woning, die hij samen met zijn vrouw Ineke eind vorig jaar in de dorpskern van Vorden betrok, over het project waaraan hij in de afgelopen jaren zoveel plezier beleefde en waarin hij al zijn creativiteit tentoonspreidde en kwijt kon. Hij is Vordenaar Fons Rouwhorst (65). De initiatiefnemer die zelf het script schreef, de regie voerde, de camera hanteerde, de montage verzorgde en alles wat er bij kwam kijken om de documentaire 'Ode aan Vorden' te maken. Weliswaar bijgestaan door diverse anderen. Maar toch. Als je 'Ode aan Vorden' noemt dan associeer je dat direct met één man: Fons Rouwhorst.

Door Jan Hendriksen

Komende vrijdag- en zaterdagavond en zondagmiddag gaat de documentaire op veler verzoek nog éénmaal op herhaling in Het Kulturhus. In januari 2017 ging 'Ode aan Vorden' met groot succes in première. De documentaire werd maar liefst zes keer aan een uitverkochte zaal vertoond. De bezoekers waren lyrisch. "Om stil van de worden", zo sprak burgemeester Marianne Besselink van de gemeente Bronckhorst. "Een film over een dorp waarop je terecht trots mag zijn en waarvan je mag houden", was een veel gehoorde reactie. En dat overdonderde hem. De vraag om 'herhaling' was dan ook niet tegen te houden. Ondanks het feit dat Rouwhorst de bedoeling had om de documentaire, na de première, één keer in de vijf jaar te vertonen. Maar de filmcrew kreeg zoveel verzoeken van zowel Vordenaren als van mensen buiten Vorden dat er uiteindelijk werd besloten om 'Ode aan Vorden' dit jaar opnieuw te vertonen. Evenals vorig jaar is er opnieuw veel belangstelling voor de documentaire.
Zonder zich nu zelf op de borst te slaan vergelijkt Fons Rouwhorst zijn succesvolle 'ode' een beetje met de filmmakers uit de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw waarmee de amateurfilmers van de Hengelose Auto- en Motor Vereniging (HAMOVE) met 'Miami Vice in de Hengelose Maïs 'en 'Leo Lont, de neef van James Bond' op de proppen kwamen. "Die hadden ook een ongekend succes. Zij trokken in tegenstelling met 'Ode aan Vorden' de regio en het land in. Dit is niet onze (mijn) insteek. Het idee is om dit tijdsbeeld steeds om de vijf jaar te vertonen, hier in Vorden en er gezamenlijk naar te kijken. Met het verstrijken van de jaren zal deze film mogelijk steeds meer gevoelswaarde kunnen krijgen. En dat ga ik absoluut niet doen. Diverse verzoeken heb ik geweigerd. Ik blijf bij het standpunt dat we 'Ode aan Vorden' in 2023 alleen in Vorden zullen gaan herhalen en vertonen."

Blauwdruk
Vijf jaar geleden begon Fons Rouwhorst met het schrijven van de blauwdruk (script) voor de documentaire over Vorden. De blauwdruk beschrijft alles wat er te 'zien' en te 'horen' is in de film tot in het kleinste detail. Hij stelde zich als doel tijdens het schrijven van het script om een zo breed mogelijk beeld te maken van Vorden. Daarbij ging de geboren Zieuwenaar op zoek naar de historische, landschappelijke en sociale factoren waardoor de Vordense gemeenschap zo bijzonder is. De documentaire laat in negentig minuten zien waarin een klein dorp groot kan zijn. De interesse van Rouwhorst ging uit naar de sociaal culturele opvattingen en leefpatronen van mensen in een kleine gemeenschap zoals die in Vorden. "Hoe kleiner de gemeenschap, hoe meer lef iemand nodig heeft om sociale verwachtingen te negeren. In dorpen en buurtschappen vindt je de wereld in een notendop. Hoe wij met elkaar omgaan zie je duidelijker op het platteland dan in de stad. Daar zijn die minimechanismen toch waziger dan in de minimaatschappij die een dorp is of buurtschap."

Verleden, heden en toekomst
Ook de Vordense natuur kreeg nadrukkelijk een plek in de 'ode'. Daarnaast wordt in de documentaire op een sprankelende wijze het verleden, het heden en de toekomst van Vorden in beeld gebracht. Het 'o ja' gehalte was vorig jaar dan ook hoog bij beelden die bij talloze Vordenaren herinneringen opriepen. En een jaar na dato is het verrassend hoe Rouwhorst doelbewust heeft 'ingespeeld' op de hedendaagse ontwikkelingen. Beelden met kerkgangers naar de Gereformeerde Kerk aan de Zutphenseweg behoren immers al toe het verleden en spelende kinderen op het schoolplein van De Vordering zullen na de komende zomer ook tot het verleden gaan behoren. En ook bakker Piet van Asselt en Vordenaar pur sang Henk Barendsen zijn al niet meer onder ons.

Voor de voorstelling op zondag 28 januari (14.00 uur) waren bij het ter perse gaan van Contact Bronckhorst nog een beperkt aantal toegangskaarten bij de Bruna verkrijgbaar. De voorstellingen op vrijdag- en zaterdagavond zijn uitverkocht.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant