Initiatiefnemers van een nieuwe GezondheidsVerzekering Robbert Geelen en Purusha van de Graaf. Foto: Liesbeth Spaansen
Initiatiefnemers van een nieuwe GezondheidsVerzekering Robbert Geelen en Purusha van de Graaf. Foto: Liesbeth Spaansen

'Maak een eigen keuze om gezond te worden, neem de regie'

Algemeen

OLBURGEN - Bouwkundig ingenieur Robbert Geelen en beeldend kunstenares Purusha Geelen-van de Graaf, wonend en werkend in de voormalige pastorie van de Sint-Willibrorduskerk in Olburgen staan voor een nieuwe uitdaging: een GezondheidsVerzekering en het GezondheidsCoöperatief Nederland. "Het gaat niet alleen om de verzekering," benadrukt Robbert Geelen. "We moeten terug naar de eigen regie. Als we met elkaar bewust zijn van onze eigen kracht, dan kunnen wij samen de verandering zijn."

Door Liesbeth Spaansen

Dat juist Robbert en Purusha het initiatief namen om deze zorgverzekering van de grond te krijgen, heeft zijn oorsprong in de teleurstelling in het huidige zorgsysteem. Negen jaar geleden viel Purusha van de trap, brak onder andere haar pols en lag anderhalf jaar op de bank om te herstellen van een hersenschudding. Zij dacht zich goed te hebben verzekerd. "Ik koos voor een eigen weg binnen de zorg en maakte gebruik van homeopathie, osteopathie, fysiotherapie, alles wat aan de kant zit van de aanvullende verzekering. Die bleek beperkt door daglimieten, vergoedingsplafond en het eigen risico. Maar 40% werd vergoed. Ik betaalde de allerhoogste premie en moest 3000 euro bij betalen, terwijl ik door de eigen regie veel geld bespaard had op de basisverzekering. Dat vond ik zo oneerlijk! Wij konden het betalen, wat als je dat geld niet hebt?"
Robbert en Purusha werkten samen aan de inrichting van kantoren bij grote bedrijven. "Die ervaring als beeldend kunstenares en bouwkundig ingenieur nemen we mee in het proces. In de Achterhoek wil iedereen gewoon 'niet zeuren, niet zeiken, maar doen'. Wij zijn ook doeners, leunen niet achterover, maar gaan vernieuwen, wetend waar de valkuilen liggen. We willen mensen uitnodigen weer bewust te gaan kiezen voor de goede dingen in het leven. Daar is de GezondheidsVerzekering en het GezondheidsCoöperatief op gebaseerd. Naast de verplichte basisverzekering, kun je in de aanvullende verzekering alle zorg kiezen. Dat kan zijn alternatieve geneeswijze, mondzorg, fysiotherapie, paramedische zorg, een scan laten maken, kortom, het hele aanvullende pakket is bij ons aanwezig. Daarvoor moet je lid zijn van het GezondheidsCoöperatief Nederland." Naast het betalen van maandelijkse premie, vullen mensen hun eigen GezondheidsRekening. Het volgende jaar hoeft alleen het gebruikte geld te worden aangevuld. "Met de premie ben je solidair met de anderen, want als je meer zorg (en dus geld) nodig hebt, is dat beschikbaar. Alle kosten worden 100% vergoed en je kunt overal terecht."
Robbert en Purusha hebben hulp van een Raad van Advies met bankiers, accountants, juristen, een actuaris en ict-mensen. Allen zetten zich geheel vrijwillig in, wetende dat het systeem gaat/moet veranderen. Een zorgsysteem dat werkt voor de toekomst. "Toch denken we dat ook wij er nog profijt van hebben, omdat we over een jaar of twee wel starten. Wat deze GezondheidsVerzekering zo sterk maakt, is dat er een community voor zit. Wie een been breekt gaat naar de dokter, maar wie zich niet lekker voelt, kan ook binnen het coöperatief, met leden van de community ervaringen uitwisselen en kennis of informatie delen. Daarnaast zijn daar ook behandelaars te vinden. Deze koppeling tussen de verzekering en het coöperatief is zo interessant." Er zijn al gesprekken gevoerd met de Nederlandse Bank, de Nederlandse Zorgautoriteit en zij hebben een accountmanager bij het Ministerie.
Het CBS geeft inzicht in de cijfers: 900.000 mensen per jaar maken gebruik van natuurgeneeswijzen en zes miljoen mensen over heel Nederland zijn bezig met duurzame initiatieven, energie en voedsel. "Die 15.000 benodigde leden zijn er straks gewoon, de statuten en huishoudelijk reglement zijn klaar. Er komt veel bij kijken, maar het gaat ook om de gezondheid van mensen. Wij zijn in gesprek met de mensen die de leiding gaan nemen. We gaan er nu mee naar buiten. Zelfs het ministerie zegt: 'Deze gezondheidsverzekering is niet meer van het zelfde, maar innovatief'."
Over de GezondheidsVerzekering en het GezondheidsCoöperatief Nederland en de ontstaansgeschiedenis daarvan wordt een informatieavond gehouden op 12 februari. Belangstellenden kunnen zich aanmelden.
 


info@gezondheidscooperatief.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant