Tijdens de kinderraadsvergadering konden kinderen zelf als raadslid optreden. Foto: Luuk Stam
Tijdens de kinderraadsvergadering konden kinderen zelf als raadslid optreden. Foto: Luuk Stam

Groep 8 grijpt de macht in het gemeentehuis

Kinderen gemeente Bronckhorst maken kennis met lokale democratie

Door Luuk Stam

HENGELO – Het was voor burgemeester Marianne Besselink even wennen. Met de reguliere raadsleden van Bronckhorst is ze wel bekend, maar op vrijdagochtend 19 januari en vrijdagochtend 26 januari had ze in de raadzaal van het gemeentehuis ineens allemaal compleet nieuwe gezichten tegenover zich zitten. In totaal 400 leerlingen van veertien basisscholen deden hier verdeeld over de twee ochtenden mee aan 'Groep 8 aan de macht'.
Op speelse wijze liet de gemeente Bronckhorst de leerlingen hier in samenwerking met de scholen kennismaken met de lokale democratie, de functie van de gemeenteraad en de mogelijkheden om als inwoner invloed uit te oefenen. Hiervoor kregen de kinderen workshops van verschillende raadsleden. Hoogtepunt was echter de kinderraadsvergadering waarbij kinderen zelf als raadslid op konden treden.

"Voor één keertje is dit wel leuk", vindt Lenn Steenbakker (11) van de SCCSSCHL 3.0 in Zelhem. "Je leert hierdoor meer over hoe het gaat in de gemeente", zegt Sven Ruiterkamp (11) van basisschool Rozengaardsweide, die zelf ook mocht aanschuiven als raadslid. "Het is wel leuk als je zelf ook iets te zeggen hebt."

De leerlingen kwamen goedbeslagen ten ijs. In de weken voorafgaand aan deze ochtend kregen zij al les over onder andere verkiezingen en de taken van de gemeente. Ook waren er op school verkiezingen die uit moesten wijzen welke vijf kinderen per school zitting mochten nemen in de kinderraadsvergadering.
Tijdens in totaal vier kinderraadsvergaderingen (twee op vrijdag 19 januari en twee op vrijdag 26 januari) namen steeds kinderen van vier verschillende scholen plaats. Voor de vergaderingen bedachten zij een voorstel om de leefbaarheid van hun eigen dorp te vergroten. In de bijzondere raadsvergaderingen kwamen al deze voorstellen aan de orde.

Voor de winnende voorstellen lag er na elke raadsvergadering een bedrag van 250 euro klaar, bedoeld om de leerlingen te helpen om hun ideeën daadwerkelijk tot uitvoering te brengen. De vier prijswinnende voorstellen kwamen van de leerlingen van De Woordhof uit Hummelo, De Kraanvogel uit Kranenburg, De Klimtoren uit Drempt en de Dorpsschool uit Vorden.

De kinderen van de scholen uit Hummelo, Kranenburg en Vorden willen zich allemaal inzetten om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. De kinderen van De Woordhof willen dat doen met een creatieve middag vol knutselwerkjes en spelletjes. Hun leeftijdsgenoten van De Kraanvogel zijn van plan om een high tea verzorgen. Ook de kinderen van de Vordense dorpsschool zetten in op activiteiten in een verzorgingshuis. De leerlingen van De Klimtoren uit Drempt willen de 250 euro besteden aan een chill- en hangplek voor de jeugd in hun dorp.

1 reactie
Meer berichten