Wilko Eijkelkamp. Foto: PR
Wilko Eijkelkamp. Foto: PR

'Uitvaarten worden persoonlijker en unieker, dat maakt mijn werk bijzonder'

VORDEN – Elf jaar is hij alweer werkzaam als uitvaartverzorger, waarvan tien jaar bij Monuta. Van de carrièreswitch heeft Wilko Eijkelkamp uit Vorden nooit spijt gehad. Want mensen kunnen bijstaan en steunen na het verlies van een dierbare, dát is waar hij het voor doet. Door de jaren heen merkt hij dat mensen steeds eerder gaan nadenken over de dood, wensen willen vastleggen en vragen stellen over de mogelijkheden. Daarom geeft hij graag een 'kijkje in de keuken' van het uitvaartgebeuren. "Vroeger stond men er verder vanaf, de uitvaartverzorger regelde het. Nu ligt de regie meer bij de mensen zelf en worden uitvaarten steeds persoonlijker, unieker. Dat maakt mijn werk bijzonder, want wat is er mooier dan de familie aan de hand mee te nemen om die weg te bewandelen?", zo vindt Eijkelkamp.

Door Bernadet te Velthuis

Vanwege de uitgebreide uitvaartmogelijkheden kan dat pad alle richtingen op gaan, maar altijd met één belangrijk vertrekpunt: vertrouwen. Eijkelkamp: "Het meest essentiële is vertrouwen. De nabestaanden het gevoel kunnen geven dat 'het goed komt'. Daarna is het de uitdaging om er samen iets bijzonders van te maken.". Dat kan ingetogen zijn of juist uitbundig, in een intiem gezelschap of met een grote hoeveelheid mensen. "Een uitvaart komt vaak overeen met hoe iemand bij leven was. Ik vind het belangrijk mij te verdiepen in hoe iemand was en waar hij of zij zich mee bezig hield om de uitvaart zo persoonlijk mogelijk te kunnen maken."

Als het gaat om het vervoer, de afscheidsdienst, rituelen of catering, is volgens Eijkelkamp dan ook geen uitvaart hetzelfde. "Stel dat iemand van paarden hield of een bepaald merk auto, dan kan dat op de dag van de uitvaart als vervoer worden gebruikt. Als ritueel kun je kaarsen aansteken, een bloemlegging op de kist doen, ballonnen oplaten, en als iemand duivenmelker was kun je zijn eigen duiven loslaten. Tijdens de afscheidsdienst zie je steeds vaker dat er naast het gesproken woord ook beeldmateriaal wordt getoond. Na de afscheidsdienst wordt het traditionele kopje koffie met het plakje cake steeds meer vervangen door een borrel met een hapje, een luxe belegd broodje of iets anders waar iemand van hield, zelfs een broodje kroket is mogelijk. Ook mag de familie veel zelf doen, dat is juist goed voor de rouwverwerking."

"En wat het 'plan' ook is, het kan altijd bijgesteld worden, daar zijn we bij Monuta flexibel in." Eerlijkheid en transparantie zijn daarbij van belang. "Als iets niet mogelijk is, ben ik daar ook eerlijk in, dan leg ik dat uit en draag ik alternatieven aan."

Wensen (digitaal) vastleggen
Steeds vaker hebben mensen er al over nagedacht wat ze willen, zo laat de uitvaartverzorger weten. "Soms nog bij gezondheid, soms in de laatste levensfase. Door het vastleggen van de uitvaartwensen ontzorgt men de nabestaanden en kan het wat meer rust geven op het moment van overlijden. Het vastleggen van de wensen hoeft daarnaast niet lang te duren, ik ga meestal bij de familie langs om met hen over de uitvaart te praten. Zij kunnen de wensen vastleggen in het zogenaamde 'uitvaartwensenformulier', dit formulier kan eventueel ook worden gedigitaliseerd. Overigens kan men de wensen altijd laten aanpassen." zo vertelt Eijkelkamp. "Over een huwelijk of geboorte heeft men ook goed nagedacht, waarom dan over het overlijden niet? Dat hoort ook bij het leven.".

Team Bijzondere Uitvaarten
Eijkelkamp is naast de reguliere uitvaarten, ook betrokken bij de speciale eenheid 'Team Bijzondere Uitvaarten' (TBU) van Monuta. "We zijn in Nederland met elf personen die allen hun kennis en ervaring inzetten om te ondersteunen en mee te denken bij deze bijzondere uitvaarten. Deze uitvaarten hebben unieke elementen die niet dagelijks voorkomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om grote, complexe uitvaarten, uitvaarten met mediabelangstelling of uitvaarten waarbij protocol en ceremonie een belangrijke rol spelen." Hierbij kan men denken aan bekende personen, personen van defensie, politie, brandweer, overledenen ten gevolge van geweld of een (gezin)drama. Ook kan dit team worden ingezet bij overledenen bij rampen, denk hierbij aan de MH-17 ramp.

Om wat voor soort uitvaart het ook gaat, Eijkelkamp zet zich altijd voor de volle 200 procent in. "Er mag niks verkeerd gaan, je kunt het tenslotte maar een keer goed doen. Maar ondanks die druk op je schouders moet je kwaliteit leveren en rust uitstralen. Het belangrijkste voor mij is, dat de familie met een goed gevoel naar huis gaat en ikzelf mijn werk naar eer en geweten heb uitgevoerd." En nog altijd vindt hij het een fantastisch beroep. "Het is fijn om tijdens zo'n moeilijke periode iets voor mensen te kunnen betekenen, ze te kunnen bijstaan. Wanneer een familie mij ondanks al hun emoties laat weten dat ze 'blij' zijn met hoe het geregeld en verlopen is, is dat het mooiste compliment wat je kunt krijgen".

Meer berichten