Vertegenwoordigers van de 14 projecten kregen 7 februari op Kasteel Vorden een cheque uitgereikt met het toegekende bedrag. Foto: Ingrid Sweers
Vertegenwoordigers van de 14 projecten kregen 7 februari op Kasteel Vorden een cheque uitgereikt met het toegekende bedrag. Foto: Ingrid Sweers

Bijdragen voor projecten De Wiersse, Kasteel Vorden en het Coenens bos

Algemeen

VORDEN - Landgoed De Wiersse, Kasteel Vorden en het Coenens bos in Vierakker hebben, net als elf andere projecten in Overijssel, de Achterhoek en Liemers, een mooie bijdrage mogen ontvangen uit het Van Hemert tot Dingshof-Coldeweij Fonds dat in beheer is bij SBNL Natuurfonds. Zo ontving de Wiersse in Vorden 8000 euro voor de verwijdering van invasieve rododendrons, Kasteel Vorden 5200 euro voor de aanleg van een stinzenbos en het Coenens Bos in Vierakker 5.000 euro voor het herstel van het rabattenbos.

Ook andere projecten in de gemeente Bronckhorst en omgeving kregen een bijdrage toegekend. Zo mocht Stichting Rond um Hengel 3.000 euro in ontvangst nemen voor het herstel van het historische pad Smeenk op basis van oude geografische kaarten en ging er 5000 euro naar Stichting Boelekeerl in Zelhem voor de vervanging van de toplaag van het Lettinkpad en het Schoolpad.

Landgoed De Kalenberg in Barchem werd een forse bijdrage toegekend van maar liefst 10.000 euro voor onderhoud aan het verwaarloosde bos, de paden en voor herstel van de kapel op het terrein. En Natuurpark Kronenburg in Neede ontving 6.000 euro voor de aanleg van een verblijf voor de aanwezige vleermuizen in de voormalige waterzuiveringsinstallatie.

De overige projecten
- Kloostertuin Nieuw Sion, Diepenveen, 15.000 euro voor in ere herstellen van oude vijver en boomgaard;
- Landgoed Windesheim, Zwolle,10.000 euro voor herstel van een historisch hekwerk;
- Landgoed De Vlaminckhorst, Heino, 10.000 euro voor laanbeplanting;
- Erve Vleerboer, Albergen, 7.500 euro voor de bouw van een vogelkijkhut;
- De Pothaar, Bathmen, 5.000 euro voor het herstel van het sterrenbos en het rabattenbos;
- Heerlijckheid Wisch, Terborg, een aanmoediging van 2.500 euro voor het maken van een goed onderbouwd plan m.b.v. landschapsarchitect;
- Landgoed Hof van Duur, Olst, 2.500 euro voor de aanleg van een voorbeeld- en pluktuin volgens de principes van de permacultuur.

Toekenning
Vooral de inzet van vrijwilligers was van cruciaal belang als criterium voor toekenning. Niet alleen de toegevoegde waarde voor natuur en landschap, maar vooral de verbinding die een project kan brengen voor de directe omgeving weegt zwaar. Uiteraard zijn de projecten over het bestede geld financiële verantwoording schuldig aan SBNL Natuurfonds. Vertegenwoordigers van de projecten kregen 7 februari op Kasteel Vorden een cheque uitgereikt met het toegekende bedrag.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant