Nog nooit kon er zo laat in het 'winterseizoen' geschaatst worden op de Vordense ijsbaan. Foto: Rob Schmitz
Nog nooit kon er zo laat in het 'winterseizoen' geschaatst worden op de Vordense ijsbaan. Foto: Rob Schmitz (Foto: Jan Hendriksen)

IJsvereniging Vorden 'overvallen' door massale belangstelling

VORDEN – Kinderen en tieners klonteren samen op hun ijzers bij de overgang van de kleine naar de grote baan. De muziek van Radio 538 schalt uit de geluidsboxen. De 83-jarige Jan Olthaar uit Vorden 'draait' sierlijk zijn rondjes met op de achtergrond de Hackforter windmolen en de warme chocolademelk gaat in de sfeervol ingerichte kantine ('t Alexhuus) grif over de toonbank. Onvervalste en onverwachte ijspret eind vorige week en afgelopen weekeinde op de ijsbaan van IJsvereniging Vorden aan Het Hoge. De toestroom van bezoekers was op de openingsavond zo groot dat het uit veiligheidsoverwegingen niet verantwoord was om iedereen toe te laten. Dit bracht veel reacties te weeg.

Door Jan Hendriksen

Nog nooit kon er zo laat in het 'winterseizoen' geschaatst worden op de Vordense ijsbaan. Ja, in 1985 en 1986 toen de Elfstedentochten respectievelijk op 21 en 26 februari plaatsvonden kon er begin maart ook nog geschaatst worden. "Maar toen ging er een lange strenge vorstperiode aan vooraf. Nu deed eind februari een matige vorst zijn intrede en is het uniek dat er begin maart nog geschaatst kan worden", zo verklaart bestuurslid Hans Wullink van IJsvereniging Vorden als hij zaterdagmiddag tegen vijf uur samen met 'ijsmeester' Alex Aalderink een pylon plaats op de baan waar een kleine scheur is ontstaan.

Grote toestroom bezoekers
Vanaf donderdagavond tot en met zondagmiddag kon er volop geschaatst worden op de prachtige baan in Vorden. De toeloop op de openingsavond overviel IJsvereniging Vorden een beetje. De toestroom van bezoekers was dermate groot dat het uit veiligheidsoverwegingen niet verantwoord was om iedereen toe te laten. Mede omdat er iemand op het ijs was gevallen en een hersenschudding opliep en omstanders die de man wilden helpen door het ijs zakten. "En om ook vrijdag en zaterdag gebruik te kunnen blijven maken van de baan was deze maatregel noodzakelijk", zo verklaart Wullink.

Toen IJsvereniging Vorden op haar Facebook donderdagmorgen kenbaar had gemaakt dat de baan donderdagavond 'open' ging werd het bericht maar liefst 280 keer gedeeld en lazen 18.044 mensen het bericht. Hans Wullink: "Omdat de omliggende ijsbanen in onder meer Almen, Zutphen, Steenderen en Hengelo niet of beperkt open waren was de belangstelling voor de baan in Vorden massaal."

Veiligheid het belangrijkste
Abonnementshouders kregen donderdagavond voorrang omdat zij zorgen voor behoud van de ijsbaan met en zonder ijs. En dat leverde onder andere op Facebook enkele reacties op. "Maar niet iedereen heeft blijkbaar in de gaten dat veiligheid het allerbelangrijkste is", aldus Wullink. Maar volgens veel schaatsliefhebbers wel een terechte beslissing. "Terecht dat het bestuur ingrijpt om veiligheid van de overigen te bewaken. Hoe sneu ook voor alle liefhebbers", aldus John Wenneker in een reactie op de Facebookpagina van IJsvereniging Vorden.

Trots
De grote schaatsbaan was eind vorige week verlicht met vijf nieuwe ledlampen die geschonken waren door DutchPC Elektronics. "De oude halogeen lampen verbruikten veel energie. Zo besparen we de nodige euro's aan stroom", aldus Wullink die trots is op zijn mede bestuursleden die in de afgelopen dagen bijna letterlijk dag en nacht klaar stonden om de ijsbaan in optimale vorm te houden. En het moet gezegd worden. Dat was perfect gelukt toen we persoonlijk zaterdagmiddag even de proef op de som namen. Hulde voor alle mensen van IJsverenging Vorden.

Meer berichten