Gerrit Eggink (r) ontvangt onder toeziend ook van zijn vrouw Willy uit handen van voorzitter Bertus Nijenhuis van EHBO Vorden een attentie. Foto: PR.
Gerrit Eggink (r) ontvangt onder toeziend ook van zijn vrouw Willy uit handen van voorzitter Bertus Nijenhuis van EHBO Vorden een attentie. Foto: PR. (Foto: Jan Hendriksen)

Gerrit Eggink veertig jaar EHBO vrijwilliger

VORDEN – Hij behoort tot een van de actiefste en trouwste leden van de EHBO Vorden: Gerrit Eggink. De 72-jarige Vordenaar werd vorige week in het Kulturhus door voorzitter Bertus Nijenhuis van EHBO Vorden gehuldigd en in het zonnetje gezet voor zijn veertig jarig lidmaatschap. Uit handen van Nijenhuis ontving de jubilaris een cadeaubon en voor zijn vrouw Willy was er een mooie bos bloemen.

Door Jan Hendriksen

Er is geen evenement in Vorden of Gerrit Eggink komt er 'over de vloer'. Bij sommigen al meer dan dertig jaar achtereen. Zoals afgelopen zondag tijdens de jaarlijkse Achtkastelenloop van de Zutphense atletiekvereniging Hanzesport. Ditmaal als verkeersregelaar. "Want dat is ook een functie die door menige organiserende vereniging of stichting bij de EHBO wordt neergelegd", zo zegt Eggink terwijl hij met collega EHBO'er Harry Lichtenberg de hardlopers nabij café-restaurant 't Wapen van 't Medler in buurtschap Medler de drukke Ruurloseweg over loost.

Gerrit Eggink behoort tot die groep leden van EHBO Vorden die jaarlijkse enkele tientallen keren worden ingezet bij diverse evenementen in Vorden. Van de jaarlijkse Kastelenrit van Menvereniging In de Reep'n tot de Oudejaarscrossloop en van de Enduro van de Vordense Auto- en Motorclub De Graafschaprijders tot aan de Kastelencross van RTV Vierakker-Wichmond. "En dan vergeten we nog de jaarlijkse volks- en buurfeesten, Koningsdag, de Zomerfeesten en diverse sportevenementen. Maar ik doe het met alle liefde en plezier", aldus de jubilaris. In die veertig jaar is er wel veel veranderd.

"Anno 2018 hebben we een AED tot onze beschikking en kunnen we op een snelle manier met elkaar communiceren. Hoe anders was dat in het verleden. Maar het feitelijke werk is in al die jaren niet veranderd. Om op de juiste manier EHBO te kunnen verlenen is het belangrijk om meer te weten over de vitale functies van de mens. De vitale functies heten niet voor niets 'vitaal': ze zijn van levensbelang. Wanneer je Eerste Hulp gaat verlenen, is er altijd een aantal zaken dat je als eerste checkt. Deze eerste handelingen hebben betrekking op de vitale functies zoals ademhaling, bewustzijn en circulatie. Aan die basis is in de veertig jaar niets veranderd", zo verklaart Eggink.

Jonge vrijwilligers welkom
Wat wel veranderd is in al die jaren is naar de mening van Eggink de tolerantie van de mensen. "Dat merken we vooral in onze functie als verkeersregelaars. De mensen hebben minder geduld als we bijvoorbeeld het verkeer stop zetten. Maar dat weerhoudt me er niet van om als vrijwilliger mij te blijven inzetten."

Gerrit Eggink heeft een grote wens voor de EHBO Vorden. "De instroom van jongere vrijwilligers. Die kunnen we wel gebruiken. De groep zestig plussers is sterk groeiende. En om op termijn alle evenementen en activiteiten te kunnen blijven 'bemensen' moeten er zich wel nieuwe jongere leden aanmelden."

 

Meer berichten