Mart Nijhoff. Foto: Luuk Stam
Mart Nijhoff. Foto: Luuk Stam

Mart (19) voelt zich thuis in het marathonschaatsen

VORDEN – Hij was er al snel uit. Het schaatsen van 500-, 1000-, en 1500-meters op de langebaan, dat was niet helemaal zijn ding. Een snelle starter was hij niet en ook als sprinter kwam hij niet tot zijn recht. De nu 19-jarige Mart Nijhoff haalde als langebaanschaatser weliswaar de Gelderse selectie, maar koos zodra het kon toch voor het marathonschaatsen.

Door Luuk Stam

Hier geen korte individuele afstanden, maar lange wedstrijden in pelotonvorm. Op deze marathons hoopte Nijhoff zijn talent wel volledig toch ontplooiing te kunnen brengen. Dat blijkt geen ijdele hoop te zijn geweest, want de jonge Vordenaar sloot dit schaatsseizoen af als leider in de klassementen van zowel de Noord-Oostcompetitie als de Regiocompetitie.

Dat betekent dat Nijhoff afscheid neemt van de C-categorie en vanaf volgend seizoen te zien zal zijn tussen de nationale B-rijders. Dit is de laatste opstap naar de A-rijders, het hoogste niveau in Nederland met toppers als Jorrit Bergsma, Simon Schouten en Arjan Stroetinga.  "Vroeger stond ik bij die wedstrijden samen met m'n vader en m'n broertje langs de kant te kijken", vertelt Nijhoff. "Het is altijd het doel geweest om daar zelf ook te komen."

Nijhoff gaat nu rijden voor het Overijsselse marathonteam Stouwdam.nl. Er waren meerdere teams die interesse toonden in de diensten van het jonge Vordense talent. Indruk maakte hij gedurende het seizoen vooral met zijn enorme uithoudingsvermogen. "Als een wedstrijd lang duurt en hard gemaakt wordt, dan ben ik in het voordeel", geeft Nijhoff aan.

Het schaatsen combineert de Vordenaar met een studie Werktuigbouwkunde aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Noodzakelijk, want hoe leuk het ook is en hoe goed het ook gaat, rijk zal hij in de toekomst van het marathonschaatsen niet gaan worden. "Het is niet dat je er zoals Sven Kramer echt van kunt leven", zegt Nijhoff. "Het is wel een heel mooie hobby om er naast je werk bij te houden."
Het summum van het marathonschaatsen is uiteraard de Elfstedentocht. In huize Nijhoff is het een droom om ooit deze tocht der tochten te kunnen rijden. Niet alleen Mart, maar ook zijn broertje Jurre (16) en vader Harry staan ingeschreven. Voor Mart Nijhoff wordt die droom volgend jaar al een klein beetje werkelijkheid. Dan gaat hij voor de alternatieve Elfstedentocht naar de Oostenrijkse Weissensee. "Heel gaaf!".

Meer berichten