V.l.n.r. Jan Pol (Anhangerschap), Henk en Remon te Brake (De Tol), Henk Kelder en Ron Lam (Anhangerschap) vergaderen in de ‘Normaal-hoek’ bij café De Tol. Foto: Luuk Stam
V.l.n.r. Jan Pol (Anhangerschap), Henk en Remon te Brake (De Tol), Henk Kelder en Ron Lam (Anhangerschap) vergaderen in de ‘Normaal-hoek’ bij café De Tol. Foto: Luuk Stam

Anhangerschap is blij met Normaal-standbeeld én optreden Jolink

Algemeen

HUMMELO – Met de onthulling van het Normaal-standbeeld in Hummelo op donderdag 10 mei (Hemelvaartsdag) geeft het Anhangerschap de hun zo geliefde band een cadeau. Dat zanger Bennie Jolink – die eind 2016 stopte met optreden – bij die onthulling enkele nummers zal zingen, hadden de fans echter bijna niet durven dromen. "Wij wilden Normaal een cadeau geven, maar nu geeft Normaal ons een cadeau", zegt Anhangerschap-voorzitter Henk Kelder.

Door Luuk Stam

In samenwerking met Remon en zijn vader Henk te Brake van café De Tol organiseert het Anhangerschap rondom de onthulling van het bronzen beeld op Hemelvaartsdag een muzikaal feest in het dorpscentrum van Hummelo. Hierbij zijn er optredens van de Anhangerschapband, The Marshalls en De Kisjeskearls.
Die optredens stonden al vast, maar de hoofdact dient zich nu pas aan. Samen met de oorspronkelijke Normaal-bandleden Ferdi Joly en Willem Terhorst zal Bennie Jolink het podium betreden. Of de coryfeeën het programma niet in de war schoppen? Henk Kelder lacht. "We hadden hier stiekem wel rekening mee gehouden", bekent hij. "Nu schakelen we over op plan B."

Het beeld zelf – gemaakt aan de hand van een foto van de bandleden op de Doetinchemse Veemarkt – is ondertussen bijna af. Leden van het Anhangerschap en ook Bennie Jolink zelf gingen al op bezoek bij kunstenares Lia Krol om de vorderingen te bekijken. Tijdens het Høkersweekend van afgelopen najaar was al een malletje te zien. Toch stonden de Normaal-aanhangers bij het zien van het grote beeld met open mond te kijken. "Wij zijn meer dan enthousiast", zegt Kelder. "Zo'n levensgroot beeld, dat is indrukwekkend om te zien."

In de aanloop naar de onthulling zitten de bestuursleden van het Anhangerschap – afkomstig vanuit heel het land – geregeld bij elkaar in De Tol. Het café in de Wittebrink is van oudsher het stamcafé van Normaal en vormde al meerdere keren de thuisbasis van het Høkersweekend. "We kennen de mensen hier goed en het draait allemaal als een tierelier", verklaart Kelder de keuze om ook nu samen te werken met De Tol.

De onthulling van het Normaal-beeld aan de Dorpsstraat in Hummelo zal op 10 mei om 13.30 uur plaatsvinden. Vanaf 12.00 uur is het feestterrein geopend. Na de onthulling zullen de verschillende bands het podium betreden. Het gehele programma duurt tot 20.00 uur en is vrij toegankelijk. Henk Kelder kan alvast niet wachten. "Dit wordt een dag die de geschiedenisboeken in gaat."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant